young Opublikowano 4 Czerwca 2022 Opublikowano 4 Czerwca 2022 ciekawe jak to kolorystycznie i optycznie wyjdzie z kadłubem ??? szybko to robisz
kulfon250 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zobaczymy jak skończę A na co czekać, życie ucieka to trzeba budować i latać Tym bardziej, że w głowie mam kilka kolejnych modeli
kulfon250 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2022 Skrzydła i stateczniki oklejone. Kadłub tartaczna robotę ma skończoną. Elektronika poza reglem obsadzona. Teraz zostało tylko oklejanie + szybka kabiny Na koniec tylko mocowanie dźwigni sterów i popychaczy poziomego , waga i lecimy 2
young Opublikowano 14 Czerwca 2022 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Wspaniałe, Ale jak zobaczyłem ten czarny kawałek "wungiel" a fe jak tam można !!!?
kulfon250 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2022 To j 1 minutę temu, young napisał: Wspaniałe, Ale jak zobaczyłem ten czarny kawałek "wungiel" a fe jak tam można !!!? To już dalej lepiej nie patrz na ten wątek, bo będzie go jeszcze więcej (maska silnika i chyba spód kabiny) Można, można do Sinbada dodać lotki , silnik to i wungiel, ostatnio bardzo cenny... Na fotce mój pierwszy Sinbad - też z wunglem... 1 1
samolocik Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 "Wungiel" jest bardzo fajny! Podoba mi się Twoja praca przy modelu i jej efekty ? Model ma cieszyć przede wszystkim jego właściciela. No chyba, że ktoś z założenia buduje pod widownię to inna sprawa. 1 1
young Opublikowano 15 Czerwca 2022 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Oldtimer z lat 40 z 'wunglem" a feeee, profanacja ?
kulfon250 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2022 28 minut temu, young napisał: Oldtimer z lat 40 z 'wunglem" a feeee, profanacja ? No pewnie i do tego ma lotki i silnik to już profanacja do sześcianu A i jeszcze ma węglowe rurki jako bagnety i ozdoba kabiny matko mega profanacja. I radio nowoczesne RC, rety to już po prostu jest nie do zniesienia Na szczęście, jeszcze partia i nasz zbawca pozwalają na własne pomysły i niektóre gusta 3
kulfon250 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zaspałem dziś na lotnisko, to podgoniłem Sinbada Oklejony kadłub, zrobiony pionowy i linki, wungiel dodany gdzie się da Zostały popychacze poziomego i węglowy płaskownik na spód, kabinka już wycięta, przykręcę na końcu. Mariusz Ty lepiej nie patrz na fotki... 2
samolocik Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Bardzo ładnie wyszło. Nie zabraniaj Mariuszowi, czasem szok powoduje pozytywne zmiany. Wiem po sobie :-) 2
kulfon250 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2022 No to pierwsze kolorowe fotki całości I drobny patent ułatwiający zapinanie gumy, drukarka 3D to pomocna maszyna. (PS. Kopiście co powiela moje pomysły 3D i wystawia jako własne na sprzedaż, życzę powodzenia ). 2
young Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 No pięknie i profesjonalnie. Patrzę na ten model (czarne omijam ) i widzę ogrom prac. Kolejny 3 metrowy Sinbad. Wiadomo kiedy znajdziesz czas na oblot ? Trzymam kciuki.? 2
kulfon250 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 17 Czerwca 2022 Bez czarnego to prawie nic nie było Oblot jak dobrze pójdzie to pewnie w Lipcu, a może i koniec czerwca, kto wie, roboty zostało na 1h solidną godzinę pracy, no może 2. Kolejne pomysły czekają to trzeba gonić, bo życie nie trwa wiecznie
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kulfon250 Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 23 Czerwca 2022 Dziś były pierwsze rzuto-loty Kolega go rzucał z lekkiego rozbiegu, przy lekkim wiaterku. Model waży ok. 3,6kg Szybował poprawnie ładnie mimo małej prędkości reagując na stery. Jeden rzut był z silnikiem co potwierdziło, że jest ewidentnie za słaby i do wymienienia na większy. Przy tym kadłubie zastosowane maksymalne śmigło, ledwie wychodzi poza obrys kadłuba Na tym latanie byłoby możliwe, ale bardzo powolne i męczące. Po maską jest miejsce na większy i kawałek ołowiu do wywalenia, więc w przyszłym tygodniu zmiana i kolejne próby teraz już pewnie normalnego lotu. 6
RobRoy Opublikowano 28 Czerwca 2022 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Nobel dla tego kto wymyśli takie elastyczne połączenie skrzydeł z kadłubem jak gumy, ale bez gum .... widocznych . Ktoś kiedyś śpiewał : Kulfon , Kulfon co z Ciebie wyrośnie .... a tu proszę ... profesor RC . ? Pogratulować modelu .... 1
kulfon250 Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2022 Gumy można by ukryć stosując odpowiedni kolor pokrycia tam gdzie są ale mnie to nie przeszkadza, a jak model jest w powietrzu to i tak ich nie widzę To trochę jak z kolorem samochodu, zupełnie nie ma znaczenia gdy jesteśmy w środku, no chyba że maska, choć w nowych autach często i jej nie widać A z ciekawostek model dostał nowy silnik, myśle, że minimum 2x mocniejszy, no i na to konto zamiast śmigiełka 12x6 mam do wyboru 17 lub 18 na 9, różnicę czuć nawet w mieszkaniu Teraz tylko pogoda musi pozwolić na testy, niestety ostatni wieje głównie w poprzek pasa a to nie daje szans na test. Waga modelu do lotu z baterią 6S/2200 (340g) to ok 3,8kg, czyli wg mnie zupełnie przyzwoicie, to nie jest rurka F5J z płaskim skrzydełkiem
RobRoy Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 A jakie obciążenie powierzchni wychodzi. Bo to jest bardziej miarodajne. Ciekawe - czy model mały i duży przy takim samym obciążeniu powierzchni latają podobnie? (Myślę o tym samym modelu) Modele pow. 2 m są w tej chili poza moim zasięgiem.
kulfon250 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2022 Około 37,2g/dm kw. co do tego jak lata mały i duży o podobnym obciążeniu, musieliby się wypowiedzieć fachowcy.
RobRoy Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Licząc z grubsza - chcąc wykonać taki model o połowę mniejszy (rozpiętość 1500 , powierzchnia 4 krotnie mniejsza) , aby uzyskać takie samo obciążenie powierzchni nośnej trzeba się zmieścić w 950 g.
Rekomendowane odpowiedzi