Fiflet Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Chodzi o coś takiego? Jak będzie to xps 6mm to wtedy ta wklejona cześć zrówna się ze stopniem. Gdybym dał 3mm to w tym miejscu gdzie jest zielona linia byłby mniejszy stopień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Nie potrzebujesz tam mieć stopnia kfm. kadłub tu jest. Powiększyłeś plany tak, więc też grubości powinieneś wszędzie powiększyć lub inaczej wzmocnić model. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 A jak to będzie z ciągiem edf? Jak wkleje tam xps 6mm z jednej i drugiej strony powstanie 18mm. Takie grube części mocno ograniczają wlot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 To powiększ lekko wycięcie przy wejściu i wyjściu EDF oraz zeszlifuj krawędzie. Za wiele nie stracisz. Turbina jest niezabudowana. Na zdjęciu widać mojego RFB z powiększonym wylotem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Dwie warstwy pianki wystarczą a przy wylocie EDF wyprofilujesz żeby ni było ściany, tylko ładnie podetniesz aby powietrze się ładnie bez turbulencji rozdwajało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 6 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Przy wcześniejszych częściach zaokrągliłem obie krawędzie. Tylną krawędź poprawie i zetnę aby powietrze się rozdwajało, tak samo zrobię przy skrzydle. Tutaj trochę widać te zaokrąglenia: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Zrobiłem połówkę kadłuba, zrobię go podobnie jak w toto. Wzmocnienia są z twardej balsy, może ktoś napisać z czy są dobrze ułożone. Tam gdzie czarna linia będzie wycięta kabina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Jakie wymiary ma ten kawałek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Mierzone w najszerszych punktach: dł: 590mm szer: 173mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Ja bym tam wkleił kilka wręg co 12-15cm zamiast takich patyczków z balsy. Kadłub ma przekrój prostokąta więc łatwo będzie dobrać kształt wręg. I jedną poziomo wzdłuż, która będzie robić od razu za półkę pod akumulator, odbiornik itp. Przez ten patyczek z balsy wzdłuż będzie się siła przenosić w głąb kadłuba zamiast się rozproszyć na nosku. Lepiej żeby się pogniótł nosek, łatwiej wymieni lub naprawić zamiast naprawiać pół kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Kadłub nie jest prostokątem a trapezem, od spodu jest szerszy niż u góry. Skleiłem już 2 połówki, całość jest dość solidna. Nie pomyślałem o tym rozpraszaniu siły. Nie planuje kretów, zostawię tak jak jest może będzie tak że listewki się złamią w razie czego. Jak bardzo to przeszkadza to mogę zrobić jeszcze raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Ja poszedłem na łatwizne. Wyciełem kadłub ze styropianu izolacyjnego. Wyciełem w nim przestrzeń na baterie i graty. Okleiłem depronem 3mm i działało idealnie. Lekkie i wytrzymałe a roboty mało. Btw wycinałem drutem na gorąco od kartonowych szablonów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 8 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 No to teraz się zastanawiam czy robić jeszcze raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Takie rozwiązanie jest proste w budowie. Scianki boczne są cienkie można okleić. Masz gotowy kadłub i kabine. Bloczek pianki izolacyjnej dachowej kupisz w budowanym. To chyba był 50mm gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Mam taki 50mm gruby tylko kadłub u góry ma jakieś 5cm a na dole 7cm. Sklejać dwie płyty, czy zrobić najprościej prostokątny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Ja zrobiłem prostokątny 5cm i okleiłem to potem depronem 3 lub 6mm. Teraz już nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 19 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Była mała przerwa w relacji to też udało mi się trochę zrobić. Starłem te krawędzie tych białych elementów tak aby powietrze się rozdwajało. Wkleiłem drugą warstwę XPS na tyle skrzydła, wyszło całkiem sztywno. Tak wygląda skrzydło po oklejeniu, może nie jakoś super bo ta taśma przebija ale dla mnie może być. Dopowiem jeszcze że te pomarszczenia już usunąłem za pomocą suszarki. Dalej wyciołem kształt przodu z bloczku styropianu 5cm. Robiłem to gorącym drutem, jak na pierwszy raz wyszło ok. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 22 minuty temu, Filip2010 napisał: Tak wygląda skrzydło po oklejeniu, może nie jakoś super bo ta taśma przebija ale dla mnie może być. Na przyszłość może klej taśmę wzdłuż rozpiętości. Będzie szybciej i (chyba) ładniej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiflet Opublikowano 19 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 2 minuty temu, dariuszj napisał: Na przyszłość może klej taśmę wzdłuż rozpiętości. Będzie szybciej i (chyba) ładniej. Kiedyś jak będę oklejał to spróbuję tak zrobić. Nie pomyślałem o tym na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Będzie też mocniej bo taka taśma klejona wzdłuż robi jakby dźwigar na zewnątrz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi