Skocz do zawartości

Ubezpieczenie OC staje się obowiązkowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem w PZU i jest ciekawie. Wariant 2, terytorium UE, suma gwarancyjna 400tys. Obejmuje udział w zawodach i przy liczbie 3 modeli kosztuje 334zł. Podziękowanie dla Krzysztofa 😀. Edytuję i jednocześnie informuję, że po konsultacji telefonicznej otrzymałem taką informację. Jeżeli dron jest własnej produkcji i nie posiada numerów seryjnych to należy kontaktować się  z PZU przez e-mail operatorBSP@PZU.pl . Wyślę zapytanie i po otrzymaniu odpowiedzi poinformuję. Ciekawy jestem  ile jeszcze takich kruczków wyniknie po zawarciu umowy i zgłoszeniu szkody? Na e-mail nie uzyskałem odpowiedzi. Zadzwoniłem i od konsultanta po długich tłumaczeniach, że modele latające którymi bawią się modelarze nie mają ani numerów seryjnych ani numerów identyfikacyjnych otrzymałem odmowę ubezpieczenia w PZU. 

Edytowane przez Ryszard_I
Dodatkowe informacje.
Opublikowano

Konsultanci towarzystw ubezpieczeniowych nie rozumieją tego, że modelarz mając np.10 modeli i będąc operatorem tych BSP może latać w danej chwili tylko jednym. Nie wiedzą o tym, że tymi dziesięcioma modelami steruje się za pomocą jednego nadajnika. Jak to, przecież jak kupuje pan drona to on jest z nadajnikiem. Jak masz pan 10 dronów to pan i dziewięciu pana kolegów może latać w tym samym czasie. Normalnie odechciewa się dyskusji z takimi konsultantami. Jednak jest iskierka nadziei. Compensa ma w swojej ofercie ubezpieczenie OC operatora dronów i to takie które by mi odpowiadało tzn. na teren UE, działa w trakcie zawodów i nie wymaga numerów seryjnych lub innych numerów identyfikacyjnych jak w PZU ale obowiązkowe jest umieszczenie numeru operatora na każdym modelu co jest oczywiste i wynika z ustawy. Koszt ubezpieczenia 355,20zł

• Lubię to 1
  • Dzięki 2
Opublikowano

O jakich numerach seryjnych mowa jeżeli chodzi o własnoręcznie wykonywane modele RC samolotów lub te z zestawów? Przecież to jakiś absurd. 

• Lubię to 1
Opublikowano
7 godzin temu, woj66 napisał:

O jakich numerach seryjnych mowa jeżeli chodzi o własnoręcznie wykonywane modele RC samolotów lub te z zestawów? Przecież to jakiś absurd. 

Chodzi o taki numer że nie mogąc ci zabronić uprawiania tego hobby , tak ci życie zostanie osłodzone ze sam zrezygnujesz 

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 7.03.2026 o 20:31, enter1978 napisał:

Chodzi o taki numer że nie mogąc ci zabronić uprawiania tego hobby , tak ci życie zostanie osłodzone ze sam zrezygnujesz 

Nie rozpędzaj się tak - modelarze to drobny plankton w całym tym "interesie" i takie PZU nawet nie ma świadomości istnienia modelarstwa. A nikt nie ma zamiaru utrudniać czegoś o czym nawet nie wie, że istnieje. Mógłbym podejrzewać złe intencje, gdym nie wiedział, że to zwykła głupota ;)

W danych trzeba podać "Marka/model oraz nr seryjny lub inny nr identyfikacyjny BSP"

Jeżeli ktoś klei modele sam to może przecież im nadać numery seryjne własnej "wytwórni" :)

Ale po co się męczyć z PZU jeżeli są tańsze opcje.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.