RAFALR30 Opublikowano Poniedziałek o 19:01 Opublikowano Poniedziałek o 19:01 Możesz zastosować jedno serwo. Pytanie gdzie chcesz je umieścić. Z doświadczenia wiem, że ten model nie wymaga dużych wychyleń lotek ale jest kilka minusów stosowania jednego serwa dla dwóch lotek: - Trudniejsza mechaniczna regulacja: Popychacze muszą mieć idealną długość. - Wycentrowanie lotek jest trudniejsze niż w przypadku dwóch serw (gdzie używa się sub-trimów w radiu). - Brak "różnicowości" (aileron differential): Przy jednym serwie obie lotki poruszają się zazwyczaj o ten sam kąt w górę i w dół. Trudniej uzyskać, aby lotka unosiła się mocniej, niż opuszczała (co pomaga w zakrętach i zmniejsza niekorzystne odchylenie). - Brak flaperonów/spoileronów: Nie można użyć lotek jako klap do lądowania (flaperony), co jest możliwe przy dwóch serwach. - Wiotkość: długie popychacze mogą "pracować" (zginać się), co zmniejsza precyzję sterowania przy większych prędkościach.
przemo Opublikowano Poniedziałek o 19:16 Autor Opublikowano Poniedziałek o 19:16 A ja odpowiem inaczej z racji że popełniłem ten model ster kierunku to tutaj wcale nie jest potrzebny za to dwa serwa osobne na lotki dla mnie jest dużo lepszym rozwiązaniem z racji regulacji a przy okazji prostota połączenia serwo lotka ruchomy silnik (zmienny wektor ciągu) robi tutaj największą robotę i on właśnie daj najwięcej frajdy. Model jest szybki i nadal podtrzymuje że ster kierunku jest zbędny
kudzu Opublikowano Wtorek o 11:20 Opublikowano Wtorek o 11:20 16 godzin temu, RAFALR30 napisał: jest kilka minusów stosowania jednego serwa dla dwóch lotek I o to mi chodziło, dzięki! Przy okazji - nie miałbyś czasem do odsprzedania zapasowej kabinki dla oryginalnej skali z planów?
kudzu Opublikowano Wtorek o 14:15 Opublikowano Wtorek o 14:15 18 godzin temu, przemo napisał: A ja odpowiem inaczej z racji że popełniłem ten model ster kierunku to tutaj wcale nie jest potrzebny za to dwa serwa osobne na lotki dla mnie jest dużo lepszym rozwiązaniem z racji regulacji a przy okazji prostota połączenia serwo lotka ruchomy silnik (zmienny wektor ciągu) robi tutaj największą robotę i on właśnie daj najwięcej frajdy. Model jest szybki i nadal podtrzymuje że ster kierunku jest zbędny Kurczę, przez te puste przestrzenie między postami zupełnie mi umknęła Twoja odpowiedź. No ster kierunku już jest, bardzo się przy nim napracowałem, jestem dumny z efektu, choć nie wiem czy to była dobra decyzja. To jest mój w zasadzie pierwszy samolot i pierwszy samodzielnie składany, więc nawet nie wiem, czego się spodziewać. Decyzja zapadła - będą dwa serwa. Zresztą, jak się zastanowić, to zysk masy na serwie zostałby mocno uszczuplony dużo dłuższymi popychaczami, które - póki co - zaplanowałem stalowe, bo chyba nie będę kombinował z prętami węglowymi dla lotek.
Rekomendowane odpowiedzi