Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz zastosować jedno serwo. Pytanie gdzie chcesz je umieścić. Z doświadczenia wiem, że ten model nie wymaga dużych wychyleń lotek ale jest kilka minusów stosowania jednego serwa dla dwóch lotek:

- Trudniejsza mechaniczna regulacja: Popychacze muszą mieć idealną długość.

- Wycentrowanie lotek jest trudniejsze niż w przypadku dwóch serw (gdzie używa się sub-trimów w radiu).
- Brak "różnicowości" (aileron differential): Przy jednym serwie obie lotki poruszają się zazwyczaj o ten sam kąt w górę i w dół. Trudniej uzyskać, aby lotka unosiła się mocniej, niż opuszczała (co pomaga w zakrętach i zmniejsza niekorzystne odchylenie).
- Brak flaperonów/spoileronów: Nie można użyć lotek jako klap do lądowania (flaperony), co jest możliwe przy dwóch serwach.
- Wiotkość: długie popychacze mogą "pracować" (zginać się), co zmniejsza precyzję sterowania przy większych prędkościach. 

Opublikowano

A ja odpowiem inaczej z racji że popełniłem ten model :) ster kierunku to tutaj wcale nie jest potrzebny za to dwa serwa osobne na lotki dla mnie jest dużo lepszym rozwiązaniem z racji regulacji a przy okazji prostota połączenia serwo lotka :)
ruchomy silnik (zmienny wektor ciągu)  robi tutaj największą robotę i on właśnie daj najwięcej frajdy. Model jest szybki i nadal podtrzymuje że ster kierunku jest zbędny :)

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.