jarek996 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 23 godziny temu, RAFALR30 napisał: Wzięło mnie na robienie naklejek. Jeszcze bez skali i nie wszystkie. Wybieram czcionkę na zrobienie numerów taktycznych... C.D.N. Maly blad zauwazylem : ma byc VARNING RAKETSTOL ( czyli : UWAGA ( nawet bardziej OSTRZEZENIE ) KRZESLO RAKIETOWE - w doslownym tlumaczeniu ) zamiast REKETSTOL. Po szwedzku STOL to znaczy KRZESLO . FOTEL ( FÅTÖLJ ) by tutaj nie pasowal , tak jak to jest "po naszemu" ? FARA znaczy NIEBEZPIECZENSTWO
RAFALR30 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 26 minut temu, Bartek Piękoś napisał: Nie wiem czy to jeszcze aktualne. Szpachlowałem szpachlą Hobby-lite, wodorozcieńczalną. Rozcieńczałem tylko tyle, by dobrze się nakładała kartą bankomatową. Miała konsystencję rzadkiej pasty. Im mniej się ją rozcieńcza tym mniejszy ma skurcz przy schnięciu. Taka powierzchnia, nawet po 1 krotnym szpachlowaniu, nawet jeśli nie jest idealna, to już nie przyjmuje specjalnie wody, i taką mógłbyś "wykończeniowo" potraktować szpachlą rozrzedzoną. ? Dzięki Bartek za informacje. Zastosowałem metodę identyczną do Twojej :-). Ja użyłem lekkiego akrylu szpachlowego (jak na zdjęciu) i też rozcieńczałem wodą nakładając kartą (telefoniczną, lojalnościową z Biedronki ) a nawet pędzlem. Potem papiery ścierne..na koniec papierem o ziarnistości 1500. Jest co robić - nakładanie, szlifowanie, nakładanie szlifowanie. Efekt - prawie jak powierzchnia lodowiska. 13 godzin temu, FockeWulf napisał: Będziesz sam drukował? Jakiego papieru używasz? Są 3 metody do wyboru. 1. Przezroczysta lub biała (matowa lub błyszcząca) folia samoprzylepna formatu A4 - druk na drukarce laserowej 2. Przezroczysta lub biała (matowa lub błyszcząca) folia samoprzylepna formatu A4 - druk na drukarce laserowej ale z nadrukiem od strony kleju i wycięte już po obrzeżach (przykładasz, dociskasz i zdejmujesz papier) 3. Folia typu kalkomania wodna (jak w modelarstwie redukcyjnym plastikowym) - druk na drukarce laserowej Drukuję tylko na drukarkach laserowych bo druk na drukarce atramentowej łatwo rozmazać czymś wilgotnym. 20 minut temu, jarek996 napisał: Maly blad zauwazylem : ma byc VARNING RAKETSTOL ( czyli : UWAGA ( nawet bardziej OSTRZEZENIE ) KRZESLO RAKIETOWE - w doslownym tlumaczeniu ) zamiast REKETSTOL. Po szwedzku STOL to znaczy KRZESLO . FOTEL ( FÅTÖLJ ) by tutaj nie pasowal , tak jak to jest "po naszemu" ? FARA znaczy NIEBEZPIECZENSTWO Dziękuję Jarek. Już poprawiam to co ściągnąłem z netu :-). Jeżeli masz dostęp do innych oznaczeń eksploatacyjnych dotyczących szwedzkich samolotów - w szczególności Gripena - to chętnie je pozyskam.
jarek996 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 8 godzin temu, RAFALR30 napisał: Dziękuję Jarek. Już poprawiam to co ściągnąłem z netu :-). Jeżeli masz dostęp do innych oznaczeń eksploatacyjnych dotyczących szwedzkich samolotów - w szczególności Gripena - to chętnie je pozyskam. Mam wiele ksiazek o lotnictwie szwedzkim , ale raczej okres przed i II wojna . Postaram sie pozniej popatrzec .
RAFALR30 Opublikowano 6 Maja 2020 Opublikowano 6 Maja 2020 Trzymajcie kciuki. Malowanie rozpoczęte. Całościowo podkład jasnoszary i bazowy szary od spodu już jest. Teraz maskowanie spodu i od góry będzie kamuflaż typu "splinter camo". Szablon naklejek też gotowy - będę drukował i naklejał jak w modelach plastikowych. Szału nie będzie bo to model po przejściach, odrestaurowany, szpachlowany, szlifowany, przerobiony z napędu śmigłowego pchającego na EDF. A do tego z depronu więc wszystkie ryski i wgniotki będą wcześniej czy później widoczne. Ale oko będzie cieszyć :-). Coś trzeba przecież podłubać wieczorami.
RAFALR30 Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Bazowy zielony nałożony. Pora na żmudne maskowanie taśmą modelarską dla pozostałych 3 kolorów: ciemny zielony, czarny i brązowy. Układ kamuflażu postaram się odwzorować możliwie dokładnie ale nie będę odmierzał co do mm - to nie makieta.
RAFALR30 Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 To jest farba Gunze nr H058 Interior Green. W rzeczywistości jest trochę ciemniejszy niż na zdjęciu które robiłem w pełnym słońcu. Poniżej zdjęcie modelu w skali 1:48 malowanego tą samą farbą.
RAFALR30 Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 5 godzin temu, robertus napisał: Ale, że żółty? jaki to kolor? ? Trochę mi Robert dałeś do myślenia ?. Na wielu schematach malowania czy to Gripena czy Viggena podają: Gunze - Light green - H058 ale Light Green wg Gunze to H422 a H058 wg Gunze to Interior Grenn Patrząc na poniższe zestawienie to różnica jest duża i rzeczywiście ten Interior Green wchodzi bardziej w żółty odcień. Modelarze plastikowych modeli tez różnie wybierają/dobierają Patrząc nawet na zdjęcia słoiczków z farbami o tym samym oznaczeniu to też są różne odcienie Zainwestowałem już, pomalowałem, raczej tak zostawię. Może po pomalowaniu pozostałymi kolorami ten H058 Interior Grenn już nie będzie sprawiał wrażenia aż tak zielono-żółtego. 2 godziny temu, Bartek Piękoś napisał: Nity nitowadłem robiłeś? Cześć Bartek. Nitowanie robiłem dostępnymi w moim pudełku ? pinami do montażu elektroniki - listwa dwurzędowa. Można użyć także jednorzędowej. Do nitowania linii prostych - idealne. Nie trzeba używać linijki.
Bartek Piękoś Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Fajny pomysł Ja mam nitowadełko zrobione z trybików od zegara, o ile pamiętam do skali 1:48. Daje radę
RAFALR30 Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 4 godziny maskowania. Jutro kolejne malowanie - ciemno zielony. Pojutrze znowu maskowanie i malowanie brązowym. Po pojutrze znów maskowanie i malowanie czarnym. Potem najprzyjemniejsze - odlepianie taśmy. 1
robertus Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 Uff, na tych zdjęciach zielony znacznie lepszy. 21 godzin temu, RAFALR30 napisał: Potem najprzyjemniejsze - odlepianie taśmy. To taki dżołk dla masochistów?
RAFALR30 Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Robert coś dla Ciebie? - dzisiaj ciemno zielony. 1
RAFALR30 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Moja "modelarnia" - dzisiaj brązowe plamy kamuflażu i maskowanie dla czarnych barw.
japim Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Pokaż lepiej cały gotowy Do Bielika będę musiał też się przymierzyć - aby podczas oblotu nie pomylić orientacji. Strasznie podobają mi się kamuflarze digital - nawet takie ciapki jak zrobił Robert w swoim Bird of prey. Ja wiem, że ten nie jest digital - ale nadal wielobarwny.
RAFALR30 Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Modelem gotowym po malowaniu będę mógł się pochwalić najprędzej w weekend. Dzisiaj jeszcze malowanie kolorem czarnym i odlepianie taśm z całości.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RAFALR30 Opublikowano 29 Maja 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 29 Maja 2020 Taśmy odklejone. ? Główne malowanie zakończone. Jeszcze kilka małych poprawek malarskich, potem washing, naklejki, elektronika i na lotnisko (z podwoziem lub bez) ? ...a i jeszcze uzbrojenie (już gotowe) na zaczepach neodymowych. 6
Rekomendowane odpowiedzi