sławek Opublikowano 21 Października 2013 Autor Opublikowano 21 Października 2013 Oświetlenie hmmm - tak ,aż się prosi ale nie wszystko na raz niech wpierw poleci a potem pomyśle. Wytłoczka kabiny jest z F-16 akurat została z zapasu po zestawie z projektu dla Marka. SC jest mniej więcej w połowie miedzy kanardami a wlotem do napędu . Wiem o co ci chodzi Marek : takie płynne przejście z kadłuba we wlot -myślałem o tym ale napęd ma troszkę zmniejszoną wydajność przez przycięcie śmigieł więc wolałem zachować czysty wlot . nawet miałem pomysł by wlot na spodzie przeciągnąć do przodu ale zdecydowałem się jednak na styl "silnika z jumbojeta" więc mam taka beczułkę między statecznikami bez fikuśnego wlotu
sławek Opublikowano 27 Października 2013 Autor Opublikowano 27 Października 2013 Zamiast kończyć mechanizacje nie mogłem się oprzeć pokusie rozpoczęcia malowania -niestety improwizacja się zemściła-wyszło za bardzo retro postaram się poprawić ale wiele nie zdziałam.
polpakpol Opublikowano 28 Października 2013 Opublikowano 28 Października 2013 Super model, mi się podoba jestem bardzo ciekaw czy i jak to lata, trzymam kciuki !!
jakiglawstogusiana Opublikowano 29 Października 2013 Opublikowano 29 Października 2013 Ciekawy projekt
sławek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2014 Wiosna za oknem (mamy styczeń) model w prawdzie nie gotowy ale do lotu się nadawał więc.... miękkie nogi i lecim http://www.youtube.com/watch?v=JwERBa7LrPs&feature=youtu.be Mam nadzieje że link się dobrze "osadził " Lądowanie troszkę nie wyszło ale jedyna strata było odklejenie się napędu ale on sam zdał egzamin mocarzem nie jest ale przy tak uciętych śmigłach i silniku z tylko 1600KV jest lepiej niż się spodziewałem.
sauberx009 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Świetnie lata gratuluje świetnego modelu. Natomiast albo nie ma albo przeoczyłem informacje ile ciągu statycznego daje ta turbina?
robertus Opublikowano 5 Stycznia 2014 Opublikowano 5 Stycznia 2014 A oto i mój film z oblotu. Byłem widziałem osobiście, wygląda świetnie. Napęd odkleił się bardzo ładnie, gdybyśmy mieli CA pod ręką to po chwili model mógłby znów latać.
sławek Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2014 Przeoczyłeś Michał dane "turbiny" były podane -statycznego wychodziło troszkę poniżej 500g , mógłbym wycisnąć troszkę więcej prędkości robiąc mniejszy wylot ale tak zostawiam jak jest . Jedyne zmiany jakie wprowadzę to powiększenie lotek od strony kadłuba -chce poprawić reakcje na wysokość bo jest troszkę za słaba- czego efektem było takie lądowanie jakie widać na filmie mimo zaciągniętego drążka . Sam lot był całkiem przyjemny ,profil się sprawdził aczkolwiek może to on zaburza powietrze na lotkach?..... nie są duże ale i nie małe ,skok wychyleń też wydaje się słuszny -zobaczymy jak wprowadzę zmiany w ich kształcie.
modelarsko Opublikowano 21 Stycznia 2014 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Czyli niecałe 500g ciągu przy ok 30A prądu ?
jaciomp Opublikowano 17 Lutego 2014 Opublikowano 17 Lutego 2014 Jak na samoróbkę i nieprzewidywalny efekt to i tak nieźle .
sławek Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Opublikowano 10 Lipca 2014 Ciągnę temat "edfa" dalej , zmieniłem konfiguracje śmigieł -usunąłem pierwsze zostawiając drugie z łopatami o większym skoku i tu niespodzianka : spodziewałem się ewentualnie przyrostu prędkości a uzyskałem i prędkości i ciągu !! na pewno dodatkowo zmniejszył się pobór prądu. zadowolony z testów pomyślałem o budowie innego płatowca dla tego napędu : Założenia- model ciut większy , z napędem ulokowanym tradycyjnie dla edf wewnątrz krótkiego tunelu w kadłubie (mniejsze straty), o ciekawej sylwetce. Trudno znaleźć samolot który był by ciekawy mimo pękatego kadłuba wymuszonego dużą średnicą napędu , ale nawet nie szukałem -miałem go na oku od dawna -TA 183 HUCKEBEIN Planuje skrzydła z profilem CRD plus małe zwichrzenie , sterowanie klasyczne -lotki i wysokość (bez kierunku) Małe poprawki które muszę wprowadzić (możliwe że zepsuje odrobinę wygląd) to spore powiększenie wlotu i troszkę wylotu. W załączniku idea konstrukcji .w sobotę ruszam z modelem .
robertus Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Najtrudniej to będzie usztywnić statecznik pionowy. Takie pomysły mam: wklejenie wygiętego 2,5mm pręcika węglowego, lub grubszą prostą rurkę. Do przytrzymania statecznika poziomego proponuję naciągi z żyłki, tak jak mam w migusiu.
madrian Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Rakiety naprowadzane też będą? Wtedy żadne ESA nie straszne...
sławek Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Opublikowano 11 Lipca 2014 Rakiety? czemu nie- a może trafie w powietrzu na jakiegoś MAD-29 do zestrzelenia Co do statecznika pionowego to miałem zamiar zamocować napęd bardziej w tyle i wykorzystać część statora jako element podparcia statecznika ale pakiet mogę do niego wkładać tylko w karku-w tym przedziale zaznaczonym pionowymi czerwonymi liniami, raczej był by problem z wyważeniem przy napędzie z tyłu . Możliwe ze zrobię mocniejsze wręgi karku - i tak będzie tam półka na mocowanie skrzydła i maneli (kolor pomarańczowy) i tę wręgę wykorzystam do sztywniejszego montażu stat.pion. , nie chciałbym zaburzać tunelu dodatkowymi elementami. Ta czerwona prosta linia którą naszkicował Robert jako wzmocnienie- to może być warte przemyślenia.
Bartek Piękoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Opublikowano 11 Lipca 2014 Sławek, gratulacje. Kapitalny projekt. Zwłaszcza napęd własnej roboty. Ależ masz lekkość i łatwość robienia takich rzeczy! Podziwiam.
stema Opublikowano 12 Lipca 2014 Opublikowano 12 Lipca 2014 Ciągnę temat "edfa" dalej , zmieniłem konfiguracje śmigieł -usunąłem pierwsze zostawiając drugie z łopatami o większym skoku i tu niespodzianka : spodziewałem się ewentualnie przyrostu prędkości a uzyskałem i prędkości i ciągu !! na pewno dodatkowo zmniejszył się pobór prądu. Nie dziw się. Twoje założenie było błędne. Miało by sens w takim j/n układzie, z tym że pierwsze śmigło z mniejszym skokiem, a tylne z większym. Może spróbujesz? Teoretycznie śmigła przeciwbieżne powinny dać zwiększenie ciągu, ale to łatwo sprawdzić.
sławek Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Opublikowano 12 Lipca 2014 Tak -założenia chyba były błędne -działało by to lepiej tylko w przypadku nie jednakowych obrotów różnych śmigieł co umożliwia dopiero zastosowanie dwóch napędów (silniki same by się przystosowały do różnej prędkości w zależności od skoku śmigła na jednym kanale ) Ale to układ ciężki ,droższy i nie zależy mi na uzyskaniu jakiś extra osiągów - wystarczy że lata bez śmigła na wierzchu Wracając do budowy : Rura kadłuba zwijana z podkładu 6mm , bez wręg jest za miękka więc by łopatki nie rozrywały tunelu zrobiłem kartonowy pierścień/obudowę nasączoną CA dla uzyskania jako takiej sztywności , Na czas zwijania głównej rury dodatkowo włożyłem tymczasowe "wręgi" w napęd Nad tym rulonem się namęczyłem najwięcej ale reszt pójdzie już gładko 1
sławek Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Opublikowano 14 Lipca 2014 Statecznik pionowy -element który nie dawał mi troszkę spokoju -długi i ze statecznikiem poziomym na szczycie wymagał wykonania go możliwie lekkim i sztywnym. Poszycie kadłuba i dodatkowe pół wręgi kadłuba usztywnią kadłub co dodatkowo wzmocni sztywność statecznika ale w tym momencie niema tragedii i jest już zaskakująco dobrze. W sumie to przekładaniec-wewnątrz dwie płyty podkładu 6mm -wyażurowane, i z wycięta szczeliną na bowdeny Wierzch do podkłady 3mm ze szczeliną na listewki 3x3 które tworzą jak by dźwigar.
sławek Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Opublikowano 17 Lipca 2014 Prace z doskoku- pomału ale do przodu szczątkowe wręgi w części ogonowej -do podtrzymania poszycia i statecznika Robi się dosyć spory.... jak była tylko rura nie czułem jeszcze wielkości ostatecznej ...
Rekomendowane odpowiedzi