Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich.

Pojawiły się zdjęcia "Jastrzębia" ze śmigłem trójłopatowym. 

(Jeśli link nie otworzy się wprost po kliknięciu go, można spróbować kliknąć w "3 października 2020" prawym klawiszem myszy i wybrać "otwórz w nowym oknie")

Obecność pana redaktora Adama Sikorskiego podczas zeszłotygodniowej sesji zdjęciowej zapowiada coś bardzo ciekawego.

Oglądajcie na TVP VOD  program  "Było... nie minęło". Premiera 26 października 2020 roku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Potwierdzam obejrzenie programu. Wywiad pierwsza klasa. Cudowny model i kawał historii polskiego lotnictwa. W tym tej najbardziej fizycznie postrzeganej poprzez artefakty znalezione w miejscu przymusowego lądowania. Nie wiem czy wiecie, ale Adam Sikorski autor programu to też twórca tekstów największych przebojów Budki Suflera. 

Opublikowano

Wielkie gratulacje! Pisałem już, ale napiszę jeszcze raz - PIĘKNY MODEL!

Jak najbardziej zasługuje na to żeby go prezentować wszędzie gdzie tylko można, propagując przy tym nasze hobby i historię polskiego lotnictwa.

Doskonała robota!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panie Wojtku,

dech zapiera patrząc na Pańską pracę.

Obecnie staram się rozrysować ten samolot i mam problem:

1. w jakiej odległości powinna wypadać oś mocowania goleni od natarcia

2. gdzie wypada środek ciężkości.

Model cuuuudo !!!

Opublikowano

Dzięki.

Wszystko zależy od skali, SC u mnie wypada 152 mm od natarcia przy kadłubie.

https://www.ecalc.ch/cgcalc.php?deeplink=PZL-50;mm;563;510;462.5;407.5;266;80;11.75;25.75;38.75;87;170;350;263.5;244.5;204.5;73.5;0.8;158;290;218;193;162.3;50;0;54.26;69;79.5;137;32.5;229.25;61.16;44.64;45;1180;25;10;

a oś mocowania to 102.5 mm od natarcia przy cięciwie skrzydła 514,5 mm.

• 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Gratuluję koledze!

9 godzin temu, mecenas napisał:

Model jest czuły na kierunek, ale lata się bardzo przyjemnie.

Podejrzewam, że oryginał miałby podobne właściwości...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.