kossimon Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 22 Grudnia 2016 Oszkliłem prawie całą kabinę, zrobiłem też maskę pakietu, antenkę, domalowałem kilka drobnych elementów, brakuje jeszcze tylko owiewki silnika.
sławek Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Przymierzałeś do jakiś planów ? wydaje się że silnik powinien być jeszcze dodatkowo na jakimś domku -teraz chyba wyjdzie za krótki przód . Podwozie też wydaje się za krótkie Nad kabiną też bym polecał popracować , ten pozornie mało znaczący element wykonany prawidłowo znacznie przybliża model do pierwowzoru Serwa - zapewne już po ptokach ale nie dało się ich wstawić ciut bliżej kadłuba ? tam grubszy profil więcej by je zamaskował . A propo -one leżą czy stoją w skrzydle? To tylko kilka uwag a nie krytyki , życzę udanego oblotu i wesołych świąt
kossimon Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2016 Przymierzałeś do jaskiś planów ? wydaje się że silnik powinien być jeszcze dodatkowo na jakimś domku -teraz chyba wyjdzie za krótki przód . Podwozie też wydaje się za krótkie Nad kabiną też bym polecał popracować , ten pozornie mało znaczący element wykonany prawidłowo znacznie przybliża model do pierwowzoru Serwa - zapewnie już po ptokach ale nie dało się ich wstawić ciut bliżej kadłuba ? tam grubszy profil więcej by je zamaskował . A propo -one leżą czy stoją w zkrzydle? To tylko kilka uwag a nie krytyki , życzę udanego oblotu i wesołych świąt Nie przymierzałem do planów, bo planów nie ma (a przynajmniej nie widziałem ich na oczy i nie znalazłem). Odnośnie domka to patrząc na zdjęcia generalnie obrys całkowity odbiega od klasycznych zdjęć BF109, ale sam domek mi przeszedł przez myśl, powrócę do tego tematu i porównam boczne rzuty kadłuba jak będę budował owiewkę (pewnie z balsy a nie plastiku czy laminatu - bo na to mentalnie jeszcze nie jestem gotowy). Podwozie to kawałek druta - na pewno jest przed środkiem ciężkości - faktycznie trochę dłuższe mogło by być - przemyślę i możliwe, że zrobię wyższe - dzięki. Kabina - wiem i chciałem - w każdym kolejnym modelu robię coraz lepsze (takie mam przynajmniej wrażenie) - aktualny realizm mi wystarczy, a ludziki lego w kabinach u mnie to norma - dzieci mają przez to lepszą akceptację mojego hobby Zastanawiałem się jeszcze czy nie zrobić nitów i łączenia blach czarną farbą, ale to będzie bilet w jedną stronę - albo będzie dużo fajniej albo się oszpeci całość i do tej pory się nie zdecydowałem. Natomiast makiety nie miało być, odwzorowanie oryginału jest co prawda przyjemne dla oka, ale na pewno nie przy tym modelu Serwa stoją, jak by były bliżej kadłuba to faktycznie by się schowały - w miejsce na serwa do klap się chowają bez problemu. Jeśli chciałbym to przerabiać mocowanie to musiałbym dorabiać żeberka, a cały ten zestaw to jeden wielki eksperyment i jak w ogóle poleci to będzie wielki sukces. Krytyka, o ile konstruktywna jest spoko. Również życzę wesołych świąt i tyle samo lądowań co startów
sławek Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Jakiś czas temu też kręciłem dziurę w brzuchu na temat kabiny koledze który wykonywał "mesia" Na szczęście posłuchał się i kabinkę poprawił -efekty tu Papcio Schier już kiedyś napisał że kabina to element nie mniej ważny (od strony wizualnej) jak reszta modelu. Dodam tylko że wystarczy jeśli będzie rozpoznawalna z jakiego jest samolotu nie widząc reszty modelu - to już razem z nim powinno pięknie zagrać . 1
poharatek Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Co do planów - Piotrkowi Sławkowi (przepraszam, przedświąteczne zamieszanie, a ja w nim jestem chyba najmocniej zamieszany..) chodziło o plany samolotu, czyli, np. takie cuś: (to są rysunki wersji G-2, z tego co wiem w takim malowaniu latały w wersji od Emila do Gustawa). Z kolei jeśli chodzi o owiewkę kabiny, to w przypadku meśka (a przynajmniej w większości jego wersji) jest o tyle prosto, że ładnie się rozwija na płaszczyznę. Wystarczy więc znaleźć jakieś skany kartonówki, przeskalować - i po robocie...
przemo Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Jakiś czas temu też kręciłem dziurę w brzuchu na temat kabiny koledze który wykonywał "mesia" Na szczęście posłuchał się i kabinkę poprawił -efekty tu Papcio Schier już kiedyś napisał że kabina to element nie mniej ważny (od strony wizualnej) jak reszta modelu. Dodam tylko że wystarczy jeśli będzie rozpoznawalna z jakiego jest samolotu nie widząc reszty modelu - to już razem z nim powinno pięknie zagrać . Oj kręcił kręcił i wykręcił model do tego czasu wisi na ścianie i kabina cieszy oko
kossimon Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 Kabiny nie będę modyfikował - jest dla mnie akceptowalna. Odnośnie nos'a - wygląda na to, że około 2,5-3cm domek by się przydał:
sławek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Sprawdż na wszelki wypadek z wersją E bo tej wersji (lub koło tej) masz model , sylwetki G .K.... mają inny obrys maski silnika , różnią się też czasem statecznikiem pionowym i zawsze końcówkami skrzydeł.
kossimon Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 No z tą wersją E nie za wiele ten model ma wspólnego Tak od ogona w przód trochę mu się utyło.
sławek Opublikowano 27 Grudnia 2016 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Do takiego porównania dobrze jest robić fotkę modelu z daleka na przybliżeniu zoomem - maleją zniekształcenia od perspektywy. Kadłuby wszystkich wersji były o identycznym obrysie -jedyne róznice były przedewszystkim w obrysie silnika, więc różnice między porównaniem tutaj G i E powinny sie pojawić tylko na masce silnika . Oczywiście nie wymagajmy tu że ten kit jest makietowy...i ma zachowane idealnie proporcje .wystarczy że dorobisz przód maski powiedzmy na oko do pierwszego dolnego podziału blach (mniej więcej do wydechu )
kossimon Opublikowano 27 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zrobiłem owiewkę silnika, ale wyszedł straszny brzydal Chyba go oblatam i jak przeżyje to dostanie ładniejszą.
herois Opublikowano 29 Grudnia 2016 Opublikowano 29 Grudnia 2016 ja na twoim miejscu zostawiłbym ten model taki jak jak go złożyłeś z zestawu tam przynajmniej wyglądał ciekawie i zacznij od czegoś prostszego
AMC Opublikowano 4 Stycznia 2017 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zrobiłem owiewkę silnika, ale wyszedł straszny brzydal 20161227_211004_small.jpg20161227_234910_small.jpg20161227_235117_small.jpg Chyba go oblatam i jak przeżyje to dostanie ładniejszą. Tak właśnie bym zrobił, sprawdż jak lata bo już można chyba... Jak będzie OK., to motywacja do poprawek zapewniona .
Rekomendowane odpowiedzi