Modelarz 2123 Posted July 17, 2018 Share Posted July 17, 2018 Witam postanowiłem w końcu się odważyć i spróbować relacjonowania budowy na forum. Powstanie samolot o którym zawsze marzyłem, ponieważ uważam go za najpiękniejszego, czyli myślę znany wszystkim Spitfire. Model jest zestawem z firmy CARF . Budowa trwa od jakiegoś czasu, a z racji tego, że idzie mi powoli będę relacjonował trochę z opóźnieniem, żeby nie robić dużych przerw. Mam nadzieję, że pomożecie z ewentualnymi problemami . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 17, 2018 Share Posted July 17, 2018 Ano można popatrzeć co z tego wychodzi: http://www.rcuniverse.com/forum/rc-warbirds-warplanes-200/11628944-carf-spitfire-assembly-scale-detailing-4.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 17, 2018 Author Share Posted July 17, 2018 Powiedział bym, że to taki kit/arf troche trzeba zbudować samemu ale większa część jak skrzydła kadłub i stery są gotowe, tylko pomalować i poskładać w całość. Napewno nie będzie tylko do oglądania ale do latania.:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Z racji tego, że wyposażenie kompletował będę w późniejszym czasie postanowiłem na początek zająć się malowaniem. Samolot malowany będzie w kolorach na jakich latał Jan Zumbach , trochę wgłębiłem się w historię samolotów na których latał ten pilot i jest tam kilka nieścisłości, na pewno w dywizjonie 303 nie malowali szachownicy na samolotach a Zumbach nie zawsze latał na samolotach o oznaczeniu RF-D które to oznaczenie w początkowej fazie bitwy o Anglię posiadał samolot należący do pilota Henneberga, został on postrzelany i gdy powrócił do służby latali na nim inni polscy piloci a w późniejszym okresie Zumbach. Nie latał on również na modelu Mk IX ale jak już wspomniałem makieta to nie będzie więc malowanie mimo, że nie zgodne historyczne zostawiam jako wizje artystyczną Na początek poszedł spód Link to comment Share on other sites More sharing options...
kkdarch Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Mam na sprzedaż silnik Moki 75ccm i fajnie by pasował do tej makiety. Napisz gdzie zakupiłeś to cudo i jakie były koszta(pewnie z 1800euro). http://pfmrc.eu/index.php/topic/75321-s-wyprzedaż-sprzętu-modelarskiego-dx7moki-75magnum46/#entry714923 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Kupiłem bezpośrednio u producenta https://carf-models.com/en/products/spitfire, a koszta samego modelu to 1690 euro, po dodaniu opcjonalnych elementów które według mnie powinny być w cenie czyli goleni podwozia, kół, tylnej goleni, oraz zestawu do podwozia pneumatycznego cena podskoczyła do ok 2500 euro. Dzięki za propozycję z silnikiem ale postanowiłem już, że będę montował w nim Kolma IL 155 https://www.youtube.com/watch?v=pqBxe149dfs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 No Kolm to dobry silnik sam przed paroma dniami sprzedalem Stukasa z takim silnikem ale tez mialem do niego kupiony Roto 135 trzy cylindrowy , tez pieknie gdaka . Jak by co to mam ten silnik do sprzedania . Na Kolma musisz teraz uwazac bo od czasu jak Johan Kolm sprzedal firme jakims Rumynom to jakosc obslugi sie bardzo zepsula znam to z autopsji . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Jeśli można zapytać to z czym konkretnie był problem w obsłudze klienta czy jakości silników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iras 11 Posted July 18, 2018 Share Posted July 18, 2018 Jeśli można zapytać to z czym konkretnie był problem w obsłudze klienta czy jakości silników? Zacznijmy od tego a to zawsze chodzi w parze a wiec kupilem silnik od Johana po jakims czasie (nie dlugim) silnik przestal regularnie pracowac na wolnych obrotach mam w nim zaplon 270 stopni co daje charakterysyczny odglos pracy ten odglos zmienil sie tak jak by pracowal zwykly czterotakt ( zaznaczam ze jest roznica ) . Wyslalem ten sinki do Austrii nie wspomne ze trwalo to bardzo dlugo i oczywiscie zero kontaktu po czym po trzech miesiacach przyjechal silnik musze tutaj powiedziec ze wysylalem go w oryginalnej skrzynce gdzie sa zaczepy do mocowania , jakie bylo moje zdziwienie co az musialem obfotografowac bo nie wierzylem ze to zrobili Austryjacy a mianowicie silnik latal sobie luzem w tym pudelku az dziw ze nic sie nie oblamalo ale jeszcze wieksze zdiwienie moje bylo jak odpalilem te piekna maszynke i co? Tak mi naprawili oczywiscie inkasujac 200 euro (silnik jeszcze na gwarancji ) ze ja tez moglbym tak naprawic wkrecajac srubke blokujaca przepustnice oczywiscie chodzil rowno ale o 300 obrotow wyzej jak powinien po odkreceniu i zdjeciu obrotow do prawidlowych silnik pracowal dokladnie jak przed wysylka . A jeszcze jak to tak dlugo trwalo kontaktowalem sie pare razy z Johanem ale on powiedzial ze firme sprzedal i nic nie moze pomoc. Tak ze mam wyrobione zdanie na temat Kolma ja juz nigdy tego nie kupie bo jak podchodza w ten sposob do naprawy to lepiej nie robia nowych silnikow . Z Roto niema tego problemu bynajmniej serwis jest normalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 18, 2018 Author Share Posted July 18, 2018 Dzięki, będę musiał w takim razie zastanowić się jeszcze raz nad napędem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atomizer Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Cena kosmiczna!!! 1690*4,2792=7231,848 To cena za te niepomalowane puzzle? No dobrze może materiały kosmiczne i technologia wykonania... Zobaczymy czy w ogóle poleci Obecnie mam przygotowane skrzydło do nieco mniejszego Spitfire 1,6m koszt materiałów do budowy skrzydła to 20zł. No robociznę mogę wycenić nawet na 2000 :lol: :lol: :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shock Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Michał przestań bredzić w tak poważnym temacie... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Jan Zumbach nie latał na IX tylko na Vb. Inne skrzydło, inny silnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 19, 2018 Author Share Posted July 19, 2018 Wiem wiem pisałem wcześniej, że malowanie nie będzie zgodne historycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Jeśli podstawowym celem malowania jest upamiętnienie Jana Zumbacha, to rozumiem. Wtedy fajnie by było chociaż przerobić 6 rur wydechowych na 3, jak to miało miejsce w Vb. Natomiast jeśli priorytetem jest malowanie "polskie" to polecam przyjrzeć się samolotom Gabszewicza. Jego SZ-G to była właśnie IX, malowanie można zrobić z pasami inwazyjnymi lub bez. Dla jasności. Na poniższym zdjęciu nie jest Vb, tylko współcześnie odrestaurowany IX. Zumbach nigdy na takim nie latał. W razie potrzeby służę mini-monografią "Donaldy Zumbacha". Troszkę temat zgłębiłem budując ten model Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 19, 2018 Author Share Posted July 19, 2018 Malowanie Zumbacha darzę jakimś takim sentymentem więc myśle, że zostawie jego oznaczenia i zrobie atrape 3 rur wydechowych, btw model bardzo mi się podoba ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepcio 11 Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Zawsze byłem pełen podziwu dla modelarzy "makieciarzy".Często tutaj zaglądam i cieszę oczy. Ja chyba nigdy nie odważę się na budowę tak cennego ( fizycznie i historycznie) modelu. To za wysoka półka.Ten myśliwiec jest według mnie, najpiękniejszy jaki powstał. Widziałem te modele w powietrzu i przy odpowiednim dźwięku silnika to obłęd. Życzę Tobie pomyślnego spełnienia marzenia zbudowania cacka i udanego pilotażu. :)Tyle lądowań co startów. Nawiasem mówiąc, podziwiam Waszą wiedzę w drążeniu historii tego samolotu. Fajny temat. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Jest to takze moj ulubiony samolot/model. Podobnie jak wielu innych (miedzy innymi Jeremy Clarkson ) uwazam, ze jest to prawdopodobnie najpiekniejsza maszyna jaka kiedykolwiek zbudowal czlowiek. I tu woda na mlyn dla Iras 11 . Aerodynamika Spitfire to w wiekszosci zdobycze Niemieckiej mysli technicznej z tego okresu. Glowny aerodynamik firmy Supermarine, Beverley Shenstone, odbyl staz w latach 30-tych w firmie Junkers, latal na szybowcach w Wasserkuppe i uczyl sie u takich slaw jak Alexander Lippisch, Ludwig Prandl i inni. Jego zadaniem bylo tez male szpiegostwo przemyslowe. To wlasnie jego uwaza sie ostanio za "ojca" Spitfire. Ponizej moj HK Spitfire MkVB, Jan Zumbach, w czasie poprawiania Chinskiej roboty . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Modelarz 2123 Posted July 19, 2018 Author Share Posted July 19, 2018 Zawsze byłem pełen podziwu dla modelarzy "makieciarzy".Często tutaj zaglądam i cieszę oczy. Ja chyba nigdy nie odważę się na budowę tak cennego ( fizycznie i historycznie) modelu. To za wysoka półka.Ten myśliwiec jest według mnie, najpiękniejszy jaki powstał. Widziałem te modele w powietrzu i przy odpowiednim dźwięku silnika to obłęd. Życzę Tobie pomyślnego spełnienia marzenia zbudowania cacka i udanego pilotażu. :)Tyle lądowań co startów. Nawiasem mówiąc, podziwiam Waszą wiedzę w drążeniu historii tego samolotu. Fajny temat. Dziękuje za miłe słowa :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted July 20, 2018 Share Posted July 20, 2018 Dla jasności. Na poniższym zdjęciu nie jest Vb, tylko współcześnie odrestaurowany IX. Zumbach nigdy na takim nie latał. W razie potrzeby służę mini-monografią "Donaldy Zumbacha". Troszkę temat zgłębiłem budując ten model Adam, Czy jestes pewien, ze ten Spitfire to MkIX? Wyglada na MkVB; ma mala chlodnice na lewym skrzydle, krotki dziob i charakterystyczne owiewki na silniku po lewej stronie podobnie jak model plastikowy ponizej. Czyli wyglada raczej na MkVB... Marcin, Jak wstawisz silnik 4-suwowy to bedzie nie tylko super wygladal ale takze brzmial! A Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts