jethrotull Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Super! Czekam na wątki z budowy modeli i filmiki z oblotów.
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2020 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Ciekawy przekrój COXa - może już gdzieś był, ale zawsze można sobie widok odświeżyć !!
jethrotull Opublikowano 14 Listopada 2020 Opublikowano 14 Listopada 2020 Kolejny wynalazek, tym razem waga do lotu ok 225g: 2 2
Paweł Prauss Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Dzięki nieocenionej pomocy Kolegi Andrzeja Klosa mogę pochwalić się moim ostatnim nabytkiem :-))) Silnik w pełni użytkowy, choć póki co będzie ozdobą mojej półki. Zdjęcie wykonane przez poprzedniego właściciela. 1 2
kaszalu Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) To chyba Space Hopper ... http://sceptreflight.com/Model Engine Tests/Cox Spacehopper.html A jaka rozpiętość skrzydeł w modelu kolegi Piotra ? Edytowane 15 Listopada 2020 przez kaszalu
Paweł Prauss Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Nie Andrzeju, ten motorek ma pojemność .15cuin (czyli 2,5ccm). I jako jeden z nielicznych Cox-ów ma łożyska kulkowe. 1
jethrotull Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 7 godzin temu, kaszalu napisał: A jaka rozpiętość skrzydeł w modelu kolegi Piotra ? 69cm 1
kaszalu Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję Pawle za sprostowanie - zmylił mnie kształt i brak odniesienia do gabarytów silnika na zdjęciu - całe życie człowiek się uczy !!? Ciekawy okaz !!!! A artykuł o Space Hopperze 049 zawsze można poczytać !? Piotr - fajny model !!? Edytowane 15 Listopada 2020 przez kaszalu
czarobest Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 Takie cudeńko przyszło do mnie zza oceanu i powiększyło moją "Coxową rodzinkę" . Nieużywany, nie widział nawet paliwa, ale sam silnik bez pudełka itp. Wersja nowsza z czarnymi plastikami i nie koloryzowanym karterem na złoto. Pewnie przedstawiać nie trzeba, ale jest to Cox Tee Dee .010 czyli 0.16cm³, więc chyba najmniejszy seryjnie produkowany motorek, przez to Cox PeeWee spadł na drugą pozycję najmniejszych . No i walczę ze sobą czy go odpalić, bo z taką myślą go kupiłem. Cena była chyba bardzo okazyjna stąd decyzję podjąłem w sekundę . Jednak teraz mam pewne wątpliwości, choć raczej to zrobię i mam nadzieję, że nikomu nie podpadnę , przecież nie zamierzam nigdy ich sprzedać, więc jakaś utrata wartości nie ma dla mnie znaczenia, a moje podejście jest troszkę inne niż większość kolekcjonerów i najzwyczajniej dla mnie bardziej wartościowa jest rzecz z której mogę skorzystać (tak np. będąc milionerem, nie mógłbym kupować aut do kolekcji i nimi nie jeździć choć tam to już raczej jest jako inwestycja co zmienia lekko postać rzeczy). Blokuje mnie tylko to, że jest to jednak dość rzadki motorek, ale z drugiej strony wielu ma nówki sztuki w pudełkach (jak Andrzej @kaszalu) to ja chyba mogę sobie odpalić . Dobra, pora na fotki, resztę chowam w spoilerze, bo troszkę nacykałem, tłoczek też pokazałem . I w towarzystwie dwa razy większego PeeWee 0.20 3 1
d9Jacek Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 45 minut temu, czarobest napisał: Takie cudeńko przyszło do mnie zza oceanu i powiększyło moją "Coxową rodzinkę" . Nieużywany, nie widział nawet paliwa, ale sam silnik bez pudełka itp. Wersja nowsza z czarnymi plastikami i nie koloryzowanym karterem na złoto. Pewnie przedstawiać nie trzeba, ale jest to Cox Tee Dee .010 czyli 0.16cm³, więc chyba najmniejszy seryjnie produkowany motorek, przez to Cox PeeWee spadł na drugą pozycję najmniejszych . No i walczę ze sobą czy go odpalić, bo z taką myślą go kupiłem. Cena była chyba bardzo okazyjna stąd decyzję podjąłem w sekundę . Jednak teraz mam pewne wątpliwości, choć raczej to zrobię i mam nadzieję, że nikomu nie podpadnę , przecież nie zamierzam nigdy ich sprzedać, więc jakaś utrata wartości nie ma dla mnie znaczenia, a moje podejście jest troszkę inne niż większość kolekcjonerów i najzwyczajniej dla mnie bardziej wartościowa jest rzecz z której mogę skorzystać (tak np. będąc milionerem, nie mógłbym kupować aut do kolekcji i nimi nie jeździć choć tam to już raczej jest jako inwestycja co zmienia lekko postać rzeczy). Blokuje mnie tylko to, że jest to jednak dość rzadki motorek, ale z drugiej strony wielu ma nówki sztuki w pudełkach (jak Andrzej @kaszalu) to ja chyba mogę sobie odpalić . Dobra, pora na fotki, resztę chowam w spoilerze, bo troszkę nacykałem, tłoczek też pokazałem . Pokaż ukrytą zawartość I w towarzystwie dwa razy większego PeeWee 0.20 Czarku, nie odpalaj ...szkoda.....a jak spalisz głowicę ???? ...no to wtedy będziesz miał piekny breloczek do kluczyków?
czarobest Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 7 minut temu, d9Jacek napisał: Czarku, nie odpalaj ...szkoda.....a jak spalisz głowicę ???? ...no to wtedy będziesz miał piekny breloczek do kluczyków? Chciałem raczej usłyszeć "odpalaj" . Głowiczki już nie spalę, a poza tym są dostępne. Ja niestety czerpię radość z odpalania i "działającego" silnika, a nie leżącego jako rzeźba .
Paweł Prauss Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Ja bym tam nie uruchamiał (zresztą tak też zrobiłem ze swoim), kup sobie drugi do uruchamiania, a tego do gabloty :-)))
kaszalu Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 (edytowane) Głowice do COXa TeeDee 010 są jeszcze dostępne !!? ODPALAJ !!!? Wrażenia niezapomniane !!? Na zachętę PeeWee 020 odpalony w ręce... Edytowane 26 Listopada 2020 przez kaszalu 1
Granacik Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 1 godzinę temu, kaszalu napisał: Na zachętę PeeWee 020 odpalony w ręce... Odpalony w ręce? Nie zamontowany w profesjonalnym uchwycie za $$$? Cóż za brak odpowiedzialności! Złamane wszystkie przepisy BHP! Gdzie byli rodzice? Może też sobie jakiegoś koksika kupię... ? 1
kaszalu Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Podglądali z oddali z zainteresowaniem !!? A COXika polecam - wrażenia niezapomniane i ten jego "klang na booście" - od razu wszyscy wiedzą że jakiś performens w okolicy się dzieje !!!??
Marek_Spy Opublikowano 26 Listopada 2020 Opublikowano 26 Listopada 2020 Już to widzę u mnie na osiedlu a klang jak pulso Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1
kaszalu Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 A splendor jaki by na Ciebie spłynął - wszystkie gazety by napisały o zakłócaniu spokoju ...?? 1
Marek_Spy Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 A babcie w maseczkach by mnie zlinczowały Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka 1
kaszalu Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 Chwalebna śmierć przy popularyzacji modelarstwa !!? Ta moja "półtorówka" dźwięk ma jeszcze bardziej mocarny .... Koniec byłby szybki i bezsprzeczny !!!?
Ares Opublikowano 27 Listopada 2020 Opublikowano 27 Listopada 2020 10 godzin temu, kaszalu napisał: Ta moja "półtorówka" dźwięk ma jeszcze bardziej mocarny .. Mam takie dwa. Latały swojego czasu w Wicherkach. Teraz to już trzymam jako maskotkę. To były dobre silniki. 1
Rekomendowane odpowiedzi