magilla Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Koledzy będziemy mieć dostępne w Polsce bardzo fajne i zakładam że tanie skrzydełko! Dziś otrzymałem paczuszkę prototyp od Marka z napolskimniebie - kładniam się nisko @marek rokowski! Na pierwszy rzut oka SUPER. Skrzydełko o rozpiętości 800mm - pewnie będą też dostępne duże wersje lecz mi taka wielkość bardzo podoba się przez mobilność. Porobię fotki i jakąś relację chociaż skrzydło wydaje się być bardzo proste w złożeniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Gdybys jeszcze wrzucal fotki bezposrednio na forum to byloby fajniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 21 minut temu, japim napisał: Gdybys jeszcze wrzucal fotki bezposrednio na forum to byloby fajniej... a co w tym złego co robię? Nie wczytują Ci się? Z doświadczenia wiem że z mojego konta flickr zdjęcia nie znikną a tutaj już się zdażało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Fajna maszynka. Czekam na CDN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 1 godzinę temu, magilla napisał: a co w tym złego co robię? Nie wczytują Ci się? Z doświadczenia wiem że z mojego konta flickr zdjęcia nie znikną a tutaj już się zdażało... Mi nie - dlatego mozesz wrzucac i tak i tak. Bawiłem sie w trochę mniejsza wersje od Marka - Nano Goblin - o rozpiętości 650mm. I nawet fajnie to latało - szybko i krotko... Mialem największe uwagi do kadluba, który po wydrążeniu miejsca na wszystkie niezbędne bebechy robił się bardzo wiotki i mimo byćia z EPP bardzo wrażliwy na kraksy. Tak wiec przygotuj sie np na koniecznosc "zalaminowania" kadluba z zewnatrz tkanina na klej polimerowy - tzw miękki laminat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Spoko będę to miał na uwadze. Póki co pierwsze cięcia i klejenia za mną. Wkleiłem pręty węglowe i lotki Zabrałem się za wybebeszanie wnętrzności. Wieczorem wytnę sklejkową podłogę i ścianki kadłuba wzmocnię węglem od środka. Z miejscem nie jest tak źle. Spokojnie zmieści się bateryjka i kontroler. Najbardziej zastanawiam się co zrobić z ESC. Nie chciałbym pchać go do środka a grzbiet/statecznik nie pozwala na montaż gdzieś w sensownym miejscu w okolicy silnika. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 prostokątne "okienko" w stateczniku, styczne do kadłuba załatwi sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 18 godzin temu, marek rokowski napisał: prostokątne "okienko" w stateczniku, styczne do kadłuba załatwi sprawę Tak też myslę że zrobię lub wytnę w stateczniku troche większe okienko i umieszcze w nim esc. :) Wczoraj wyciąłem sklejkową podłogę i wkleiłem preciki w kadłub. Otworki na serwa wyfrezowałem bo smrodzić lutownicą nie lubię Wrzuciłem wszystko na wagę jest bardzo dobrze ale jeszcze myślę że 100g może dojść. Pusta wydmuszka z zerwami i odbiornikiem wazy 140g. Przed sklejeniem połówek kadłuba zamontowałem w skrzydło odbiorniczek. Na koniec dnia delikatnie wyobliłem boki kadłuba.Fajne to 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Ostatnie dni minęły w walce z FC, który ma latać w modelu oraz upychaniem całej tej elektroniki do środka. Do wnętrz kadłuba nie ma dostępu od góry więc kontroler zamontowałem na wsuwanej deseczce w głąb kadłuba. Mój aktualny dostęp do drukarki 3D jest odcięty więc radze sobie ręcznym cnc Z modelem można by już iść na łąkę ale z racji tego co się dzieje w kraju zostane w domu i podłubię przy malowaniu Ostatnie zdjęcia przed malowaniem: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numerus Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Witam Bardzo ciekawa relacja. Jaki silnik zamontowałeś (ciężar)? Jak myślisz, czy któryś z silników: Emax CF 2822 1600KV (40g), lub CF2805 1600KV (26g), zasilanych lipem 1300mAh (128 gr) da radę zastosować? Takim napędem dysponuje. Heniek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 W dniu 1.04.2020 o 00:16, magilla napisał: Ostatnie dni minęły w walce z FC Jakie to FC z jakim oprogramowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 7 minut temu, numerus napisał: Witam Bardzo ciekawa relacja. Jaki silnik zamontowałeś (ciężar)? Jak myślisz, czy któryś z silników: Emax CF 2822 1600KV (40g), lub CF2805 1600KV (26g), zasilanych lipem 1300mAh (128 gr) da radę zastosować? Takim napędem dysponuje. Heniek Mój model przed malowaniem i oklejaniem waży 480g (ważone z elektroniką fpv). Silnik jaki zastosowałem to RCINPOWER 2306 2200KV ważący 32g dajacy na 4S 490W. Ten Twój pakiet to na 3 czy 2S? Chociaż po wadzę wnioskuje że 3. Na Twoim wyposażeniu model będzie wazył <400g a więc oba Twoje silniki się nadadzą chociaż 2822 bedzie mocniejszy na 3s. 8 minut temu, maxiiii napisał: Jakie to FC z jakim oprogramowaniem? AKK F4. Leżakował nowiutki już dobrą chwilę. Mój głupi błąd. Wgrywałem do niego iNava a że w sieci nie ma informacji jaką wersję wgrać próbowałem zwykły soft Omnibusa lub wersję Pro( bardzo dobrze udaje). Telemetria nie działała cały czas. Dopiero po wgraniu Omnibus V3 poszło. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numerus Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 53 minuty temu, magilla napisał: Mój model przed malowaniem i oklejaniem waży 480g (ważone z elektroniką fpv). Silnik jaki zastosowałem to RCINPOWER 2306 2200KV ważący 32g dajacy na 4S 490W. Ten Twój pakiet to na 3 czy 2S? Chociaż po wadzę wnioskuje że 3. Na Twoim wyposażeniu model będzie wazył <400g a więc oba Twoje silniki się nadadzą chociaż 2822 bedzie mocniejszy na 3s. Jestem zaskoczony dużą wagą skrzydełka i mocą silnika. Wynika z tego, że to będzie baaardzo szybkie... Z jakim pakietem (waga) będziesz latał (chodzi mi o wyważenie)? Jestem bardzo ciekawy jak to będzie latało, szukam jakiegoś małego skrzydełka, ale raczej nie wyścigówki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Mogę poprosić o informację gdzie znajduje się SC w takim skrzydle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Planujesz jakieś dodatki w stylu GPS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Godzinę temu, numerus napisał: Jestem zaskoczony dużą wagą skrzydełka i mocą silnika. Wynika z tego, że to będzie baaardzo szybkie... Z jakim pakietem (waga) będziesz latał (chodzi mi o wyważenie)? Jestem bardzo ciekawy jak to będzie latało, szukam jakiegoś małego skrzydełka, ale raczej nie wyścigówki . Mój pakiet składa się z z 4 Liionów HG2 3000mAh i wazy 205g. Przy wadze 500g obciążenie skrzydła to 36g/dm2 - to nie tak duzo. Mój szybowcem nie miał być od samego początku To nie znaczy, że nie nim być nie może! Ta sklejona pianka waży niecałe 100g a jest tu sporo powierzchni nośnej. W takich skrzydłach o ujemnym skosie CG jest blisko natarcia więc albo umieści się ciężką baterie na sam przód albo trzeba mysleć o tym aby elektronika była zlokalizowane maksymalnie z przodu. 42 minuty temu, Jarek1925 napisał: Mogę poprosić o informację gdzie znajduje się SC w takim skrzydle? Tak to wygląda z wyliczeń. W praktyce się zobaczy Godzinę temu, maxiiii napisał: Planujesz jakieś dodatki w stylu GPS? Tak. Już jedzie do mnie BN220. Lepszy VTX i kamerka micro też dojdzie. Do oblotu wystarczy poczciwy AKK AIO-SA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Po pierwszym zdjęciu widzę że z modelami od Marka jesteś bardzo dobrze zapoznany patrząc na stos pudełek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Po pierwszym zdjęciu widzę że z modelami od Marka jesteś bardzo dobrze zapoznany patrząc na stos pudełek To nie moja modelarniaTo zdjęcie otrzymałem od Marka co więcej to nie jest dokładnie ten egzemplarz a większy 130cmWysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numerus Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Dzięki magilla za dane. Marek nie chwali się na swojej stronie tym skrzydłem, tym cenniejszy jest Twój opis. Trzymam kciuki za oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 57 minut temu, magilla napisał: To nie moja modelarniaTo zdjęcie otrzymałem od Marka co więcej to nie jest dokładnie ten egzemplarz a większy 130cm Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Ach, czyli już kojarzę akurat tą konkretną sztukę w takim razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi