Skocz do zawartości

Brak Distalu w sklepach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy poszukuje kleju Distal w jakiejkolwiek odmianie ,może być Rapid lub standardowy.Z góry zaznaczam ,że przewertowałem internet wszędzie niedostępny,produkcja chyba wstrzymana a moje zapasy się skończyły.Czasami można było nabyć w sklepach motoryzacyjnych bądź z elektroniką ale u mnie w Rybniku wszystkie źródełka wyschły.Może u Was gdzieś można jeszcze zakupić,może ktoś ma jakieś zapasy.Kleiłem Distalem wszystkie ważniejsze połączenia w modelach odkąd go pamiętam i nigdy nie było jakichś niespodzianek - mam zaufanie do tego kleju a tu taka nietypowa niespodzianka -" był i nima amba i fatima"?.

Może ktoś poleci inny podobny sprawdzony klej o zbliżonych właściwościach.Żywice mam i znam ,chodzi o kleje 1-1w tubkach.

Opublikowano

Ano niestety. na  początku roku zniknął ze sklepów. Podobno całkowicie wstrzymano produkcję.

A do zwykłego distal nie udało mi się znaleźć nic o choćby zbliżonych właściwościach.      Wszystkim innym klejom zazwyczaj sporo droższym  bardzo daleko wytrzymałością i sposobem działania -przewidywalną reakcja na temperaturę do distalu. 

Opublikowano

Kurcze szkoda by było gdyby rzeczywiście całkowicie wstrzymana została produkcja,był wyjątkowo solidnym i praktycznym klejem do multum zastosowań.

Opublikowano
5 godzin temu, dyra63 napisał:

Witam.

Koledzy poszukuje kleju Distal w jakiejkolwiek odmianie ,może być Rapid lub standardowy.Z góry zaznaczam ,że przewertowałem internet wszędzie niedostępny,produkcja chyba wstrzymana a moje zapasy się skończyły.Czasami można było nabyć w sklepach motoryzacyjnych bądź z elektroniką ale u mnie w Rybniku wszystkie źródełka wyschły.Może u Was gdzieś można jeszcze zakupić,może ktoś ma jakieś zapasy.Kleiłem Distalem wszystkie ważniejsze połączenia w modelach odkąd go pamiętam i nigdy nie było jakichś niespodzianek - mam zaufanie do tego kleju a tu taka nietypowa niespodzianka -" był i nima amba i fatima"?.

Może ktoś poleci inny podobny sprawdzony klej o zbliżonych właściwościach.Żywice mam i znam ,chodzi o kleje 1-1w tubkach.

polecę, "STABILIT EXPRESS 2K " jest rewelacyjny.....ma tylko jedną wadę....jest nią cena

czasami można  dostać na znanym  acz nielubianym portalu internetowym,  którego nazwa zaczyna się na A , a kończy na o

Opublikowano
3 godziny temu, Tom napisał:

Co prawda nie kupowałem jeszcze u producenta ale może warto spróbować 

Libella.com.pl

Próbowałem ,można wybrać produkt z ich sklepu a potem wyskakuje napis po angielsku ? ,że produkt nieosiągalny lub wycofany.

Opublikowano

A jak tam z Epidianem 5 pamiętacie !

Ja używam go cały czas przy wklejaniu różnych wręg itp i ma wytrzymałość zbliżona do Distalu .

Mieszany w takiej proporcji , oczywiście podam dla przykładu 

Epidian5-     7gr 

Utwardzacz "PAC" - 3gram   jest to bardzo sztywna spoina .

Jeżeli chcemy mieć trochę elastyczną konsystencję po utwardzeniu dodajemy więcej utwardzacza PAC .

Zmniejszamy ilość epidianu do  dwóch połówek z utwardzaczem  .

Cenowo wychodzi lepiej i starcza na długo.

Opublikowano

niestety    żaden z tych klejów nie ma właściwości jak distal...  albo są bardziej elastyczne po utwardzeniu i np oddzierają się od złącza, albo przeciwnie kruche, albo znacznie miękną i odpadają w wysokich temperaturach...

distal ma fajną i przewidywalną reakcję na "obróbkę termiczną"

Opublikowano

Jak dla mnie Distal to najlepiej dający się obrabiać mechanicznie klej z tych tanich. Dobry i tani. W czasach podstawówki zrobiłem z cienkiej blachy alu i Distalu tłumik do MVVS'a 1,5D wg pomysłu z czechosłowackiego Modelar'a. Działał wyśmienicie. :) Szkoda by było jak by zniknął z rynku. :(

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dyra63 napisał:

Próbowałem ,można wybrać produkt z ich sklepu a potem wyskakuje napis po angielsku ? ,że produkt nieosiągalny lub wycofany.

Sklepu generalnie nie ma jako całości 

image.png.0409a00c95db8fa9ddaaab231b18b6b6.png

Opublikowano

Dziękuję,wszystkim ,Przemku o Poxipolu słyszałem różne opinie  ale spróbuję tego z pierwszego Twojego linku jest do nabycia w Castoramie .Jest jeszcze ten z postu Pawła ale jest strasznie drogi w sumie za 15ml ponad 3 dychy.

Opublikowano

Poxipol srebrny jest ok.

Swoją drogą ile wykonujemy połączeń wymagających tak wielkiej wytrzymałości? 

Ale Distalu nie ma i to jest fakt.Też lubiłem ten klej.

Opublikowano

Polecam epoksydowy klej  UHU Plus 300 kg/cm2.

Można go zakupić na Allegro i własności klejące ma dużo lepsze od kleju Distal. Używam go od ponad 30 lat i wtedy był naprawdę bardzo drogi.

Używam go tylko do zastosowań specjalnych i otwarte opakowanie nie zestarzeje się nawet przez 5 lat.

Spoinę należy wygrzać w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza aby szybko uzyskać pełnej wytrzymałości spoinę.

Używam: poduszki elektrycznej, podgrzewanego namiotu, piekarnika .....

Jak wklejam druty stalowe do rurki węglowej (popychacze) to, nad kuchenką gazową,  podgrzewam drut do około 200 stopni i uzyskuję natychmiastowe utwardzenie kleju

IMG_20200628_085324.jpg

Opublikowano

Romanie ,nie chodzi tylko o jego wytrzymałość ale o uniwersalność , praktyczność no i jak dla mnie przede wszystkim niezawodność.A tak przy okazji to będąc wczoraj w OBI ,kupiłem   klej dwuskładnikowy epoksydowy Soudal ,zobaczymy czy wart swej ceny.Był jeszcze podobny z Dragona i dużo tańszy ale wybrałem ten pierwszy -do wklejenia mam mocowania i zaczepy osłony silnika oraz elementy napędu żaluzji silnika -wszystko narażone na drgania i bardzo wysoką temperaturę.

4 minuty temu, Stanisław z Gdańska napisał:

Polecam epoksydowy klej  UHU Plus 300 kg/cm2.

Można go zakupić na Allegro i własności klejące ma dużo lepsze od kleju Distal. Używam go od ponad 30 lat i wtedy był naprawdę bardzo drogi.

Używam go tylko do zastosowań specjalnych i otwarte opakowanie nie zestarzeje się nawet przez 5 lat.

Spoinę należy wygrzać w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza aby szybko uzyskać pełnej wytrzymałości spoinę.

Używam: poduszki elektrycznej, podgrzewanego namiotu, piekarnika .....

Jak wklejam druty stalowe do rurki węglowej (popychacze) to, nad kuchenką gazową,  podgrzewam drut do około 200 stopni i uzyskuję natychmiastowe utwardzenie kleju

IMG_20200628_085324.jpg

Dzięki ,nie wiedziałem (lub widziałem w  sklepach) tego kleju, spróbuję ,stosuje kleje UHU ale te typu kontanktowego.

Opublikowano

Też uważam że jest godny polecenia ten UHU. Klej jest dość uniwersalny. Ja nie stosowałem żadnego podgrzewania i wszystkie spoiny trzymają bardzo mocno. Kleiłem np. plastikowe ramki do serw typu IDS do powierzchni węglowej. Nie szlifowałem ani ramki ani skrzydła tylko tak na żywca. Skrzydło się połamało w drobiazgi a ramki nie idzie oderwać coby jeszcze raz wykorzystać. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.