Skocz do zawartości

modelarstwo kontra kupowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, engelbert napisał:

modelarstwo  kontra kupowanie.

Modelarstwo to jest budowanie modeli, nie kupowanie,

Kupic umie kazdy, a zbudowac to malo kto.

Kurczę, pierwszy raz o tym słyszę!

Tak nowatorska, tak głęboka, tak ważna, tyle zmieniająca idea...

Muszę to przemyśleć, być może przearanżować swoje życie i priorytety...

• Lubię to 3
Opublikowano

DSC02335.thumb.JPG.5f74286a9427141cd6f101b31a626791.JPG

DSC02354.JPG

Kiedyś zaprojektowałem sobie model, nawet zacząłem "produkcję". Brakło jednak na dokończenie czasu i chęci 

Obecnie skupiam się wyłącznie na lataniu i czerpię z tego przyjemność :P

• Lubię to 1
Opublikowano
16 godzin temu, engelbert napisał:

A poważnie kiedyś też tak myślałem , mój tata zawsze tak mawia (jest krótkofalowcem) : prawdziwy hobbysta to.....

Myślę,że nie można tak rozumować.Ja osobiście nie wyobrażam sobie modelarstwa bez budowania modeli od podstaw , ale 2 szt. gotowych modeli tez mam i latam nimi.

Zresztą rozumiem ludzi którzy np. potrafią i chcą budować ale nie mają gdzie (blok) lub po prostu lubią tylko latać. Przecież to też modelarze.

Więc chyba nie ma o czym dyskutować...

Opublikowano

kupić gotowy płatowiec -samemu dokończyć pomalować dobrać silnik serwa oprogramować radyjko -to jeszcze budowanie -czy już kupione gotowe ?    -bo nie wiem czy jestem modelarzem ? A jak sam wykonam silnik elektryczny do tego modelu to coś zmienia ?

-  chyba od 7 lat nie popełniłem modelu od podstaw -a ten od podstaw to też miał połamane skrzydło (żeberka) pożyczone ze starszego  rozbitka ...   to jestem modelarzem -czy nie ? bo ta niepewność nie da mi się cieszyć z latania...

• Lubię to 2
Opublikowano

Modelarz silnikowy, mechanik modelarski i pilot RC. Trzy funkcje :). A programista jeszcze ? to tak jak ja. Malarz jeszcze. Sporo tego by się uzbierało.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie nazywajcie się modelarzami jeśli sami nie wydobywacie ręcznie robionym kilofem metali do odlewania silników, albo tworzenia magnesów do elektryków, nie mówiąc o kliku sosnach i ogorzałkach wełnistych w ogródku do robienia listewek, sklejek itd. Oczywiście ręcznie :).

No i nie wiem jak można latać na kupnej aparaturze? Polecam złożyć jakiś układ samemu (najlepiej mikrokontrolery oparte na własnych waflach krzemowych) a nie korzystać z gotowców :), nie zapomnijcie samemu napisać oprogramowania.

Nie no ale serio, sam lubię budować modele, marzeniem by było zbudować własny silnik (spalinowy) i mieć model z takim, ale po pierwsze gdyby robić wszystko od zera to czasu mogłoby na nic nie starczyć. Po drugie nie każdy czerpie z tego radość i lubi tylko latać/jeździć/pływać gotowym modelem czy co tam jeszcze i jest dla mnie jak najbardziej pełnoprawnym modelarzem i kolegą ;). To samo ktoś kto "jedynie" buduje/projektuje ale np. nie lata w ogóle, zresztą mamy modelarstwo plastikowe/kartonowe.

Nie ma co się dzielić, moim zdaniem dla wszystkich to tylko zaleta, że jesteśmy różni i każdy każdemu może pomóc czy podpowiedzieć w innej dziedzinie, a miejsca starczy dla wszystkich. Zresztą nazwa to tylko nazwa, a moim zdaniem takie "wyodrębnianie" kto jest prawdziwym modelarzem, a kto nie, tylko szkodzi.

EDIT: Oj tak, mam podobne odczucia co Patryk wyżej, do tej pory zachwycam się jak świetni i pomocni ludzie tutaj są (i nie tylko na forum, ale i na lotniskach). Sam też byłem mocno oczarowany jako nastolatek tym, że mogłem pisać tutaj z każdym (kilkukrotnie starszym czy młodszym ode mnie, a nawet z kimś na drugiej półkuli) jak równy z równym dogadując się bez problemu mimo dużych różnic wiekowych. 

• Lubię to 2
Opublikowano

zeby troche podgrzac  atmosferę ( dobrze ,że to HP? ), wrzucę definicję za Wiki :)..... wiem, wiem  za chwile ktos napisze  ( nawet wiem kto ? ) , ze to nie aktualne  bo 2012 rok,  bo w Wiki  kazdy może napisać ,  że rozkład  t-studenta  wskazuje na zupełnie cos innego  ..... itd itp

Modelarstwo – działalność człowieka polegająca na odwzorowywaniu rzeczywistych obiektów w postaci pomniejszonych modeli. Najczęściej pojmowane jest jako rozrywka, zabawa (hobby), może być także sportem. Przede wszystkim wiązane jest z modelarstwem redukcyjnym, polegającym na możliwie dokładnym odwzorowaniu wyglądu obiektu, z zachowaniem określonej skali, jednakże inne rodzaje modelarstwa skupiają się na odwzorowaniu funkcjonowania oryginału (np. latający model samolotu), lub łączą odwzorowanie funkcjonowania i wyglądu.

Przedmiotem modelarstwa mogą być praktycznie wszystkie obiekty otaczającego świata. Najczęściej są nimi samoloty, statki i różne pojazdy, zwłaszcza wojskowe, ale też figurki ludzi lub innych istot (rzeczywistych lub fantastycznych), a także budowle lub całe wycinki terenu odwzorowane w formie makiet lub dioram, często przedstawiających różne sceny lub wydarzenia.

Najpopularniejsze jest redukcyjne modelarstwo plastikowe - budowa modeli z gotowych fabrycznych zestawów, które trzeba skleić i pomalować; popularne jest także modelarstwo kartonowe - budowa modeli z wydrukowanych kartonowych elementów. Zaawansowani modelarze budują często modele od podstaw, z różnych materiałów, jedynie na podstawie planów oryginału, lub też ulepszają zestawy fabryczne.

Oprócz modelarstwa pojmowanego jako hobby lub sport, działalność polegająca na budowaniu modeli znajduje ważne zastosowanie praktyczne, przede wszystkim w przemyśle okrętowym, samochodowym i lotniczym, w różnego rodzaju symulacjach na pomniejszonych modelach (jak badanie modelu samolotu w tunelu aerodynamicznym) lub w projektowaniu zespołów architektonicznych. Inne znaczenie modelarstwa, odmienne od wyżej przedstawionego, to zawodowe wykonywanie modeli różnych przedmiotów, które mają być następnie wytwarzane, w celu przygotowania ich produkcji, np. modelarstwo odlewnicze.

Oglądając dzieła modelarzy można stwierdzić, że to nie tylko dobra zabawa, ale też zajęcie rozwijające tak umiejętności plastyczne, jak i wiedzę techniczną (do pewnego stopnia), np. o konstrukcji skrzydeł czy też wyglądzie wnętrza

10 minut temu, Patryk Sokol napisał:

to za najważniejszą uważam poczucie, że modelarzy łączy wspólna pasja.........lotnictwo i to małe i to duże

???....Patryk  bez słów... nie obraz się  ale dopisałem to tego mi brakowało

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszyscy sporo racji mają ?. Jak kleję plastiki albo MM to też modelarstwo w sumie. Jak bym brał z pudełka i tylko latał, a po krecie np wyrzucał i kupował nowy RTF no to wtedy trochę rzeczywiście mało modelarskie. Ale nie przeszkadza mi to zupełnie, szczególnie jak ktoś dobrze lata.

Opublikowano
15 minut temu, grzegor napisał:

Modelarz silnikowy, mechanik modelarski i pilot RC. Trzy funkcje :). A programista jeszcze ? to tak jak ja. Malarz jeszcze. Sporo tego by się uzbierało.

no dobrze  i tu dochodzimy do sedna.....omnibus....facet  który  ( prawie ) wszystko potrafi  a jeżeli czegoś nie wie to się dopyta i nauczy

• Lubię to 1
Opublikowano
17 godzin temu, engelbert napisał:

modelarstwo  kontra kupowanie.

Modelarstwo to jest budowanie modeli, nie kupowanie,

No to ja zamawiam model 4m rozpiętości i 1000g do lotu włącznie z wyposażeniem.

Bardzo proszę tylko mi się trochę spieszy więc tak 4 no góra 5 tygodni daje koledze na wystruganie. Materiał obojętny byle model latał i się w rękach nie rozpadał. A no i żeby dałoby się wygrać nim w zawodach Eurotour.

• Haha 1
Opublikowano

A... Kolega engelbert nie naspiał nic o lataniu. Skupił się tylko na budowaniu ? Jeżeli miał na myśli tylko budowanie vs kupienie gotowego do lotu z półki to może ma rację.

Opublikowano
2 godziny temu, grzegor napisał:

@grzegor  to ja jeszcze jestem inspektorem badań wypadków modelarskich ? 

• Lubię to 2
  • Haha 5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.