Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. engelbert Opublikowano 22 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 modelarstwo kontra kupowanie. Modelarstwo to jest budowanie modeli, nie kupowanie, Kupic umie kazdy, a zbudowac to malo kto. 6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Wszystko ok ? ? Może wystarczy zbić gorączkę ... 2 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 9 godzin temu, Shock napisał: Wszystko ok ? ? Może wystarczy zbić gorączkę ... Potrzebny silny specyfik 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. qba Opublikowano 23 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Już był taki temat, konkluzja była taka że starczy miejsca dla wszystkich, i tych starej szkoły budujących ze skrzynek po owocach, i tych budujących z niedostępnej w prl balsy i tych którzy mają zabawę z samego latania 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 9 godzin temu, Shock napisał: wystarczy zbić gorączkę etam.....wystarczy stłuc termometr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 16 godzin temu, engelbert napisał: modelarstwo kontra kupowanie. Modelarstwo to jest budowanie modeli, nie kupowanie, Kupic umie kazdy, a zbudowac to malo kto. Kurczę, pierwszy raz o tym słyszę! Tak nowatorska, tak głęboka, tak ważna, tyle zmieniająca idea... Muszę to przemyśleć, być może przearanżować swoje życie i priorytety... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Kiedyś zaprojektowałem sobie model, nawet zacząłem "produkcję". Brakło jednak na dokończenie czasu i chęci Obecnie skupiam się wyłącznie na lataniu i czerpię z tego przyjemność 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 16 godzin temu, engelbert napisał: Kupic umie kazdy, a zbudowac to malo kto. A poważnie kiedyś też tak myślałem , mój tata zawsze tak mawia (jest krótkofalowcem) : prawdziwy hobbysta to..... Myślę,że nie można tak rozumować.Ja osobiście nie wyobrażam sobie modelarstwa bez budowania modeli od podstaw , ale 2 szt. gotowych modeli tez mam i latam nimi. Zresztą rozumiem ludzi którzy np. potrafią i chcą budować ale nie mają gdzie (blok) lub po prostu lubią tylko latać. Przecież to też modelarze. Więc chyba nie ma o czym dyskutować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Lecę zbudować narty ? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Dla nie budujących od podstaw ( min siebie ) proponuję nazwę - pilot RC. Czyż nie śliczna? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 kupić gotowy płatowiec -samemu dokończyć pomalować dobrać silnik serwa oprogramować radyjko -to jeszcze budowanie -czy już kupione gotowe ? -bo nie wiem czy jestem modelarzem ? A jak sam wykonam silnik elektryczny do tego modelu to coś zmienia ? - chyba od 7 lat nie popełniłem modelu od podstaw -a ten od podstaw to też miał połamane skrzydło (żeberka) pożyczone ze starszego rozbitka ... to jestem modelarzem -czy nie ? bo ta niepewność nie da mi się cieszyć z latania... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Modelarz silnikowy, mechanik modelarski i pilot RC. Trzy funkcje . A programista jeszcze ? to tak jak ja. Malarz jeszcze. Sporo tego by się uzbierało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 23 Marca 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 8 minut temu, grzegor napisał: Dla nie budujących od podstaw ( min siebie ) proponuję nazwę - pilot RC. Czyż nie śliczna? A tak już szczerze - ja się nie zgadzam. Tzn. żeby była jasność - jeśli chcesz uważać się pilota RC, a nie modelarza -to pewnie, co Ci odpowiada. Ale jeśli ktoś zajmuje się modelami, w jakiejkolwiek formie, to zasługuje na miano modelarza i nie chciałbym, żeby ktokolwiek mógł mu to poczucie przynależności zabierać. Pośród wielu rzeczy których to hobby mnie nauczyło, to za najważniejszą uważam poczucie, że modelarzy łączy wspólna pasja. Nigdy nie zapomnę swojego zaskoczenia, gdy mając lat koło 10, podszedł do mnie modelarz starszy od mnie 8 razy (i niestety już nieżyjący) i zaczął od stwierdzenia, że mam mu nie panować, bo przecież razem latamy. Dla mnie to był wtedy szok kulturowy, bo jako dzieciak zwyczajnie nawykłem do tego, że nie jestem traktowany poważnie. I od tego czasu minęło już 20 lat, a ja poznałem masę modelarzy, którzy w różnym siedzą w tym od tak absurdalnego stopnia jak ja (wiecie, to ten poziom kiedy rano budzicie się z kadłubem modelu w łóżku, a jedyne co jest na śniadanie to butelki CA w lodówce), po rekreacyjne latanie raz w miesiącu modelem z półki. Poznałem ludzi w naprawdę różnym wieku, od takich którzy mogliby być moimi dziećmi, po takich co mogli by być moimi pradziadkami. I zawsze można znaleźć wspólny język, bo posiada się te same zainteresowania. Dlatego zwyczajnie nie cierpię tych prób dzielenia na tych "prawdziwych", "nieprawdziwych", "poważnych", "niepoważnych" i cholera wie co jeszcze. Panowie serio, nie trzeba wyciągać co się ma w spodniach i startować w zawodach kto ma dłuższego. Serio, nie jest nas wielu, mamy wspólną pasję, skończmy z tym durnymi próbami wyróżnienia się kto jest bardziej modelarzem. 11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Nie nazywajcie się modelarzami jeśli sami nie wydobywacie ręcznie robionym kilofem metali do odlewania silników, albo tworzenia magnesów do elektryków, nie mówiąc o kliku sosnach i ogorzałkach wełnistych w ogródku do robienia listewek, sklejek itd. Oczywiście ręcznie . No i nie wiem jak można latać na kupnej aparaturze? Polecam złożyć jakiś układ samemu (najlepiej mikrokontrolery oparte na własnych waflach krzemowych) a nie korzystać z gotowców , nie zapomnijcie samemu napisać oprogramowania. Nie no ale serio, sam lubię budować modele, marzeniem by było zbudować własny silnik (spalinowy) i mieć model z takim, ale po pierwsze gdyby robić wszystko od zera to czasu mogłoby na nic nie starczyć. Po drugie nie każdy czerpie z tego radość i lubi tylko latać/jeździć/pływać gotowym modelem czy co tam jeszcze i jest dla mnie jak najbardziej pełnoprawnym modelarzem i kolegą . To samo ktoś kto "jedynie" buduje/projektuje ale np. nie lata w ogóle, zresztą mamy modelarstwo plastikowe/kartonowe. Nie ma co się dzielić, moim zdaniem dla wszystkich to tylko zaleta, że jesteśmy różni i każdy każdemu może pomóc czy podpowiedzieć w innej dziedzinie, a miejsca starczy dla wszystkich. Zresztą nazwa to tylko nazwa, a moim zdaniem takie "wyodrębnianie" kto jest prawdziwym modelarzem, a kto nie, tylko szkodzi. EDIT: Oj tak, mam podobne odczucia co Patryk wyżej, do tej pory zachwycam się jak świetni i pomocni ludzie tutaj są (i nie tylko na forum, ale i na lotniskach). Sam też byłem mocno oczarowany jako nastolatek tym, że mogłem pisać tutaj z każdym (kilkukrotnie starszym czy młodszym ode mnie, a nawet z kimś na drugiej półkuli) jak równy z równym dogadując się bez problemu mimo dużych różnic wiekowych. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 zeby troche podgrzac atmosferę ( dobrze ,że to HP? ), wrzucę definicję za Wiki ..... wiem, wiem za chwile ktos napisze ( nawet wiem kto ? ) , ze to nie aktualne bo 2012 rok, bo w Wiki kazdy może napisać , że rozkład t-studenta wskazuje na zupełnie cos innego ..... itd itp Modelarstwo – działalność człowieka polegająca na odwzorowywaniu rzeczywistych obiektów w postaci pomniejszonych modeli. Najczęściej pojmowane jest jako rozrywka, zabawa (hobby), może być także sportem. Przede wszystkim wiązane jest z modelarstwem redukcyjnym, polegającym na możliwie dokładnym odwzorowaniu wyglądu obiektu, z zachowaniem określonej skali, jednakże inne rodzaje modelarstwa skupiają się na odwzorowaniu funkcjonowania oryginału (np. latający model samolotu), lub łączą odwzorowanie funkcjonowania i wyglądu. Przedmiotem modelarstwa mogą być praktycznie wszystkie obiekty otaczającego świata. Najczęściej są nimi samoloty, statki i różne pojazdy, zwłaszcza wojskowe, ale też figurki ludzi lub innych istot (rzeczywistych lub fantastycznych), a także budowle lub całe wycinki terenu odwzorowane w formie makiet lub dioram, często przedstawiających różne sceny lub wydarzenia. Najpopularniejsze jest redukcyjne modelarstwo plastikowe - budowa modeli z gotowych fabrycznych zestawów, które trzeba skleić i pomalować; popularne jest także modelarstwo kartonowe - budowa modeli z wydrukowanych kartonowych elementów. Zaawansowani modelarze budują często modele od podstaw, z różnych materiałów, jedynie na podstawie planów oryginału, lub też ulepszają zestawy fabryczne. Oprócz modelarstwa pojmowanego jako hobby lub sport, działalność polegająca na budowaniu modeli znajduje ważne zastosowanie praktyczne, przede wszystkim w przemyśle okrętowym, samochodowym i lotniczym, w różnego rodzaju symulacjach na pomniejszonych modelach (jak badanie modelu samolotu w tunelu aerodynamicznym) lub w projektowaniu zespołów architektonicznych. Inne znaczenie modelarstwa, odmienne od wyżej przedstawionego, to zawodowe wykonywanie modeli różnych przedmiotów, które mają być następnie wytwarzane, w celu przygotowania ich produkcji, np. modelarstwo odlewnicze. Oglądając dzieła modelarzy można stwierdzić, że to nie tylko dobra zabawa, ale też zajęcie rozwijające tak umiejętności plastyczne, jak i wiedzę techniczną (do pewnego stopnia), np. o konstrukcji skrzydeł czy też wyglądzie wnętrza 10 minut temu, Patryk Sokol napisał: to za najważniejszą uważam poczucie, że modelarzy łączy wspólna pasja.........lotnictwo i to małe i to duże ???....Patryk bez słów... nie obraz się ale dopisałem to tego mi brakowało 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 Wszyscy sporo racji mają ?. Jak kleję plastiki albo MM to też modelarstwo w sumie. Jak bym brał z pudełka i tylko latał, a po krecie np wyrzucał i kupował nowy RTF no to wtedy trochę rzeczywiście mało modelarskie. Ale nie przeszkadza mi to zupełnie, szczególnie jak ktoś dobrze lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 15 minut temu, grzegor napisał: Modelarz silnikowy, mechanik modelarski i pilot RC. Trzy funkcje . A programista jeszcze ? to tak jak ja. Malarz jeszcze. Sporo tego by się uzbierało. no dobrze i tu dochodzimy do sedna.....omnibus....facet który ( prawie ) wszystko potrafi a jeżeli czegoś nie wie to się dopyta i nauczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 17 godzin temu, engelbert napisał: modelarstwo kontra kupowanie. Modelarstwo to jest budowanie modeli, nie kupowanie, Kupic umie kazdy, a zbudowac to malo kto. No to ja zamawiam model 4m rozpiętości i 1000g do lotu włącznie z wyposażeniem. Bardzo proszę tylko mi się trochę spieszy więc tak 4 no góra 5 tygodni daje koledze na wystruganie. Materiał obojętny byle model latał i się w rękach nie rozpadał. A no i żeby dałoby się wygrać nim w zawodach Eurotour. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 A... Kolega engelbert nie naspiał nic o lataniu. Skupił się tylko na budowaniu ? Jeżeli miał na myśli tylko budowanie vs kupienie gotowego do lotu z półki to może ma rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 23 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, grzegor napisał: Modelarz silnikowy, mechanik modelarski i pilot RC. Trzy funkcje . A programista jeszcze ? to tak jak ja. Malarz jeszcze. Sporo tego by się uzbierało. @grzegor to ja jeszcze jestem inspektorem badań wypadków modelarskich ? 2 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi