Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marek rokowski Opublikowano 11 Maja 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Przemek pokazał takie cuda na forum, że trudno było mi się dalej opierać chęci zagłębienia się w temat Na warsztat wrzuciłem Jaka- zachęcony jego spokojną (przy odpowiednich ustawieniach) charakterystyką lotną mojej wersji piankowej. Ponieważ przyjąłem założenie że nie będzie to model do walki - postanowiłem popełnić "metrówkę". Wersja bez podwozia - do testów w locie - a potem... zobaczymy Drugim założeniem było wzmocnienie konstrukcji elementami węglowymi: kadłub i skrzydła po 4 pręty fi1,5mm a usterzenie: płaskownik 4x1 Mocowanie skrzydeł do kadłuba: rura główna fi 8x1mm, pomocnicza: fi3mm Jako że do tej pory w zasadzie nie maiłem w rękach żadnego drukowanego modelu, wyzwaniem ale i zabawą było kombinowanie jak to wszystko zrobić i JAK pociąć żeby się wydrukowało Tutaj nieoceniony okazał się Mariusz - mój guru od drukarek Poniżej dwa print screeny z efektami mojego "sudoku" Teraz pliki systematycznie lądują u Mariusza a potem w drukarce Pierwsze wydruki całkiem obiecujące c.d.n. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Zapowiada się ciekawie i znając Twoje piankoloty będzie doskonały Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Jeden z moich ulubionych samolotow. Nie sadzisz, ze otwory ulzeniowe w dzwigarach troche duze i bardzo blisko siebie ustawione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spYchu Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Jakbyś nie napisał, że nigdy nie miałeś drukowanego modelu w ręce to bym pomyślał, że to jest któryś z kolei . Skrzydło będzie mocowane na stałe, czy przykręcane? Powodzenia w dalszej pracy nad modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 dzięki Otwory w dźwigarkach zostały pozmieniane przed wydrukiem - te print sceeny trochę poleżały na pulpicie;) hehe skrzydełka zdejmowalne - mocowanei: rury nośne i śrubki blokujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Sam to rysowałeś? W jakim programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 ano sam a program to Design Spark a przy okazji pytanie do znawców tematu: tego typu modele przygotowuje sie pod drukarki 30x30x30cm czy mniejszym? bo ja pociąłem model właśnie pod taką dużą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Standardem dot. wymiarów druku jest chyba drukarka Prusa i3 MK3S 25x21x21 oraz Ender 3 25x22x22 ze wskazaniem na Prusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Piekny modelik. Super robota Marku. 30x30 to jedne z największych drukarek - nie każdy ma takie bydle. Staram sie modele projektowac pod 20x20x20. Wtedy większość drukarkek na świecie to łyknie. A 18x18x18 to wlasciwie 99% drukarek obsłuży (bo tyle maja prusy mini). No i segmenty drukują się po max 4 godziny a to czasami okno drukarskie dostępne w mieszkaniu po godzinach pracy i bez drukowania w nocy. Edit: Z mojego doświadczenia robienie otworów ulżeniowych mniejszych niz 3-5 mm średnicy nie warto robić. Dlaczego? Masy nie oszczędzasz prawie wcale - 1-3g na komponencie max, drukarka ma istne tortury z retrakcją aby to wydrukować. Każdy otwor ulżeniowyy to miejsce w którym wydruk może sie zwalić, Robienie tych otworów i tak jest męczące. W sumie "jestem 4x ma NIE". jak to mawiali w jednym teleshow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Fajny projekt, sam chętnie wydrukowałbym takiego Jak 3, fajny projekt naprawdę. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. marek rokowski Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Idąc za podpowiedzią chłopaków i po analizie pierwszych wydruków naniosłem poprawki i zmieniłem cięcie kadłuba żeby dostosować projekt pod drukarkę 21x21x21 chylę czoła i wielkie podziękowania dla Mariusza za cierpliwość, sugestie,wdrożenie mnie w temat Cury i cięcie projektu no i przed wszystkim czas spędzony przy drukarce 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Ładna robota; a ile waży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 jeszcze się drukuje kołpak i pare dupereli potem wrzucę na wagę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Wychodzi super. Na jakim profilu zrobiłeś skrzydło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 dzięki postanowiłem jak się sprawdzi ten który stosuje w ESA/EPA Może to dziwnie zabrzmi -ale powstał na zasadzie przemyśleń, modyfikacji i eksperymentów - nie ma nazwy ani numeru - no chyba że nazwę go MR2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Oblatany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 było by fajnie-ale nadmiar obowiązkó no i wyjazd urlopowy za 4 dni wiec... trochę to jednak potrwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Zaczekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 było by fajnie-ale nadmiar obowiązkó no i wyjazd urlopowy za 4 dni wiec... trochę to jednak potrwa... Może przesuniesz urlop ? Pogoda taka kiepska Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 tam zawsze świeci słońce a 'delfiny figlują w wodzie czystej jak łza...'-że zacytuję jedną z szant hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi