kulfon250 Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2022 5 minut temu, RobRoy napisał: Licząc z grubsza - chcąc wykonać taki model o połowę mniejszy (rozpiętość 1500 , powierzchnia 4 krotnie mniejsza) , aby uzyskać takie samo obciążenie powierzchni nośnej trzeba się zmieścić w 950 g. i tak się mieścili, kiedyś i myślę. że da się to zrobić. Dla mnie to za mały do latania bo nie widzę, bo bym popełnił
young Opublikowano 29 Czerwca 2022 Opublikowano 29 Czerwca 2022 38 minut temu, kulfon250 napisał: i tak się mieścili, kiedyś i myślę. że da się to zrobić. Dla mnie to za mały do latania bo nie widzę, bo bym popełnił Licząc z grubsza - chcąc wykonać taki model o połowę mniejszy (rozpiętość 1500 , powierzchnia 4 krotnie mniejsza) , aby uzyskać takie samo obciążenie powierzchni nośnej trzeba się zmieścić w 950 g. W 2018 r zrobiłem sinbada ok 1.5 m i waga wyszła cytuję : końcu znalazłem kilka godzin i dokończyłem budowę. Szybowiec gotowy do lotu waży 445 g, ale tak jak przypuszczałem trzeba go będzie mocno doważyć z przodu (zakładam że ok 50 g). Na forum znajdziesz relacje ....
kulfon250 Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Oblot i filmiki zeń z dzisiejszego dnia. 4
Bojan Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Gratulacje, piękny model to i pięknie lata ?
young Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 szybko zrobiony model, gratulacje z okazji oblotu. Twoim zdaniem co było powodem konieczności korekty po pierwszym locie ? Udanych lotów loki mamy pogodę
kulfon250 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Godzinę temu, young napisał: szybko zrobiony model, gratulacje z okazji oblotu. Twoim zdaniem co było powodem konieczności korekty po pierwszym locie ? Udanych lotów loki mamy pogodę Nie wiem, jeszcze, trochę pewnie wykłon silnika. W wolnej chwili posprawdzam kąty, na razie po lekkiej korekcie lotkami idzie jak po sznurku, to szkoda pogody
RobRoy Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Brawo, brawo.... poproszę jeszcze o filmiki z lotów. Obejrzę jeszcze ze dwa razy ... i zacznę budowę.
kulfon250 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Teraz, RobRoy napisał: Brawo, brawo.... poproszę jeszcze o filmiki z lotów. Obejrzę jeszcze ze dwa razy ... i zacznę budowę. To oblot już nie jest wystarczający Tam są 3 filmiki Głównie latam sam, więc. to i tak sukces
RobRoy Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Czapeczka na główkę , telefonik .... i super się nagrywa... ? ....dla potomności i na długie zimowe wieczory. Można sporo zobaczyć oglądając ponownie. Czasem mam wrażenie że to dwa zupełnie różne loty. https://allegro.pl/oferta/uchwyt-czapka-mocowanie-glowa-gopro-hero-black-9-12079261935?snapshot=MjAyMi0wNS0wM1QxMjowOToxNy41MjJaO2J1eWVyOzZjZTFkZGU1OTcyYzI1NzU2YjFmNGRjNDY3OTUzY2VmZDFlZGYwNTQ1YWZhNmQ5MDYwYzI0NTU2NDVjYjNiMmU%3D
kulfon250 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2022 1 minutę temu, RobRoy napisał: Czapeczka na główkę , telefonik .... i super się nagrywa... ? ....dla potomności i na długie zimowe wieczory. Można sporo zobaczyć oglądając ponownie. Czasem mam wrażenie że to dwa zupełnie różne loty. https://allegro.pl/oferta/uchwyt-czapka-mocowanie-glowa-gopro-hero-black-9-12079261935?snapshot=MjAyMi0wNS0wM1QxMjowOToxNy41MjJaO2J1eWVyOzZjZTFkZGU1OTcyYzI1NzU2YjFmNGRjNDY3OTUzY2VmZDFlZGYwNTQ1YWZhNmQ5MDYwYzI0NTU2NDVjYjNiMmU%3D Może, kiedyś do tego dorosnę, na razie byłby to kolejny element do pakowania i wożenia, a i z doświadczenia wiem, że niestety ładne filmy to sa jak kolega kręci aparatem nie telefonem Albo trzeba latać koło nogi, by coś widac było
RobRoy Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Są pewne ograniczenia ... ale można to opanować z wynikiem ....dobrym co najmniej. Tylko o zmianę ogniskowej trudno - trzeba ustalić na początku ...
kulfon250 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2022 55 minut temu, RobRoy napisał: Są pewne ograniczenia ... ale można to opanować z wynikiem ....dobrym co najmniej. Tylko o zmianę ogniskowej trudno - trzeba ustalić na początku ... Na pewno masz rację, ale ja mam na lotnisku 2 psy + 3-4 modele, nie bardzo na dziś mam czas na naukę Na razie jak sa ważniejsze momenty ściągam znajomych , a i oni lubią obloty 2
kulfon250 Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2022 Brakowało mi czegoś do zabezpieczenia w czasie wożenia skrzydeł. Do tej pory używałem pudeł, ale niestety teraz ich koszt robi się wysoki a i minimalne zamówienia to ok. 100 szt. No to przeprosiłem się z maszyną do szycia co stała na półce od lat i się nudziła Efekt, pokrowiec na 2 skrzydła gotowy. Ponieważ zamówiłem materiał na próbę (materiał tapicerski do mebli), więc starczyło tylko na skrzydła. W przyszłym tygodniu kolejna dostawa i trzeba będzie zrobić pokrowiec na statecznik poziomu i kadłub. Koszt nie licząc pracy niższy jak pudła. A ile frajdy, że wyszło. 1
RobRoy Opublikowano 18 Września 2024 Opublikowano 18 Września 2024 Witam. Zrobiłem Sinbada w technologi styropianowej . Rozpiętość 1500. Mam pytanie - jak Twój Sinbad reagował na lotki . Czy dodawałeś mu mixa naster kierunku. Czy mierzyłeś jakie były wychylenia sterów i lotek ? 1
kulfon250 Opublikowano 18 Września 2024 Autor Opublikowano 18 Września 2024 Hej, mój ma ogromne lotki i zmniejszony wznios. Ale na lotki reaguje kiepsko, urok tego profilu. Latam nim głownie kierunkiem i wysokością, lotki tylko na silniku, bo wtedy ciut reagują. W mniejszym z tym profilem było podobnie. Spięcie kierunku nie pomogło zaspecjalnie.
RobRoy Opublikowano 18 Września 2024 Opublikowano 18 Września 2024 Nie wiem na ile lotki działają , ale wiem ze same prawie nic nie dają - a mam na "nowoczesnym profilu.... . Po burzy zrobiło się ciszej i latał , ale nie byłem do końca zadowolony ze sterowania. Miałem dołożony mix 50 % kierunku do lotek. I coś mnie podkusi żeby sprawdzić jak będzie latał bez miksu, ...zamiast ograniczyć mix do 30% - ograniczyłem do "0". w następnym locie zaczął tańczyć w powietrzu, podciągnąłem go do góry ...ale wleciał za jedno małe drzewko na łąkach , straciłem na moment z oczu i przyp...w ziemie. Jedno jest pewne - bez kierunku nie będzie latał. A ponieważ steruje głownie prawą ręką ,.... będzie dołożony mix kierunku do lotek. A dziób mu się odbuduje .... 😉 Pierwszy mój model który tak się zachowuje .... zdębiałem.
cZyNo Opublikowano 19 Września 2024 Opublikowano 19 Września 2024 o mamo! masz szybowiec i latasz nie używając kierunku? jak lotni nic nie dają to po co robisz miks zamiast operować kierunkiem? a może lotki mają źle ustawioną róznicowość? Miks kierunku do lotek to proteza dla leniwych. Z zasady działa tylko jednych warunkach a już w innych i tak będzie trzeba korygować kierunkiem. Dlatego lepiej nauczyć się go używać i pozbyć sie miksu jako podstawy w locie.
kulfon250 Opublikowano 19 Września 2024 Autor Opublikowano 19 Września 2024 A jaki masz wznios skrzydeł?
Rekomendowane odpowiedzi