merlin71 Opublikowano Czwartek o 18:47 Opublikowano Czwartek o 18:47 https://www.rmf24.pl/regiony/warszawa/news-katastrofa-podczas-proby-do-air-show-w-radomiu-rozbil-sie-f-,nId,8015135 ☹️
Viper Opublikowano Czwartek o 19:04 Opublikowano Czwartek o 19:04 Tragedia, szkoda Człowieka. To chyba był ten sam pilot, który zachwycił na RIAT 2025 i dostał nagrodę, doświadczony pilot, makabra
Viper Opublikowano Czwartek o 20:42 Opublikowano Czwartek o 20:42 Na stronie FB organizatora zapostowałem z propozycją by pieniądze ze zwrotu za bilety przekazać na ręce Rodziny tragicznie zmarłego pilota. Jeżeli ktoś z wybierających się do Radomia uczestników tego forum chciałby taką inicjatywę poprzeć, by uzyskała większy odzew i udało się ją przeprowadzić, to uprzejmie proszę o wpisywanie się pod tym moim postem na stronie FB organizatora (nie tutaj). Aby była jasność, ja nie prowadzę i nie zamierzam prowadzić żadnej zbiórki, uważam że taką zbiórkę powinien prowadzić organizator imprezy. https://www.facebook.com/events/1346652829337741/?post_id=1659124078090613&view=permalink¬if_id=1756409239224870¬if_t=feedback_reaction_generic&ref=notif 4
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 20:51 Opublikowano Czwartek o 20:51 RIP Szkoda chlopa. Chyba troche za nisko zaczal ta petle..
JacekCichy Opublikowano Czwartek o 21:02 Opublikowano Czwartek o 21:02 EDIT: Bardzo szkoda człowieka i jego rodziny Jednak po obejrzeniu poprzednich pokazow jedyne co przychodzi do głowy to to ze latał na krawędzi swoim własnym niepowtarzalnym stylem, wykorzystujac na maksa to co oferowało Jego f16 z zbiornikami konformalnymi
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 21:04 Opublikowano Czwartek o 21:04 28 minut temu, JacekCichy napisał: Szkoda człowieka Moją uwage zwróciło co innego - wznosil sie bez dopalacza a schodzil w dol z dopalaczem co jest dosc dziwne Tez to zauwazylem... Poprawka, za szybko odpisalem.. Dla mnie wyglada, ze i na wznoszeniu i w dole petli mial dopalacz/(pelna moc)...
zbjanik Opublikowano Czwartek o 22:35 Opublikowano Czwartek o 22:35 Całym sercem za lataniem, ale nie lubię pokazów. Zaraz mi się przypomniał Marek Szufa, potem Jeł, chyba ro temu- podobny przebieg...
young Opublikowano Piątek o 04:55 Opublikowano Piątek o 04:55 Na pokazach jest garstka ludzi fachowców , specjalistów , reszta to " tłum gapiów" którzy nie odróżnią beczki o korkociągu. Dla nich robić pokazy na granicy limitów samolotów ? Nie rozumiem po co, dlaczego. RIP...
Andrzej Klos Opublikowano Piątek o 05:55 Opublikowano Piątek o 05:55 7 godzin temu, zbjanik napisał: Całym sercem za lataniem, ale nie lubię pokazów. Zaraz mi się przypomniał Marek Szufa, potem Jeł, chyba ro temu- podobny przebieg... Jeszcze kilka pokazow i zabraknie w Polsce samolotow i pilotow...
stan_m Opublikowano Piątek o 06:42 Opublikowano Piątek o 06:42 42 minuty temu, Andrzej Klos napisał: Jeszcze kilka pokazow i zabraknie w Polsce samolotow i pilotow... Tak. Dopóki Wojskiem Polskim będą dowodzić cywile, nie będzie w czasach pokoju ustanowionego Naczelnego Wodza a będą wyznaczeni przez polityków dowódcy (3 szt.), z których nie wiadomo, który realnie dowodzi bo oni ciągle kłócą się między sobą. 1
Atomizer Opublikowano Piątek o 06:48 Opublikowano Piątek o 06:48 Był już wcześniej bardzo podobny wypadek, czy nie można było wyciągnąć wniosków i uniknąć kolejnej tragedii !
Viper Opublikowano Piątek o 06:52 Opublikowano Piątek o 06:52 ŚP nieodżałowany Marek Szufa zginął na moich oczach. Ostatnie zdjęcie, które zrobiłem to na milisekundy przed uderzeniem w wodę (notabene nigdy tych zdjęć nawet nie obejrzałem, o obróbce nie wpominając). Pamiętam, a widziałem Pana Szufę kilkukrotnie, że latał z niezwykłą pasją, radością, bardzo dynamicznie i pięknie. Wtedy poza nim latali pozostali po katastrofie "Żelaźni", ale to właśnie loty Pana Szufy wzbudzały największy entuzjazm i aplauz i nie ma znaczenia, czy publika rozróżniała co to bęczka, a co pętla, liczyło się to, że nawet wymalowane pańcie wpatrywały się z zachwytem w niebo gdy latał. Tak jak każda aktywność artystyczna, a latanie na najwyższym poziomie to zdecydowanie sztuka i rodzaj podniebnego baletu, ma zdolność oddziaływania na patrzących i nie trzeba być zawodowym muzykiem i grać i wiedzieć co to gamy, by poczuć, że dane dźwięki poruszają gdzieś w środku odpowiednie struny. Tak samo jest z lataniem, patrzysz i albo Cię rusza, zachwyca, albo nie, a wiedza na temat tego jak samolot lata, jakie ma możliwości, jakie figury wykonuje jest bez znaczenia, bo ten podniebny balet jest po prostu piękny. Więc dyskusja o zasadności czy nie pokazów i czy robienie dla "ciemnej masy, która nic nie wie" ma sens jest po pierwsze bez sensu, po drugie jest naznaczona typowym dla całej debaty w Polsce poczuciem wyższości, że tylko ja wtajemniczony mam prawo do właściwego odbioru czegoś, a po trzecie a`propos całej sytuacji i jakby tematu przewodniego wątku jest po prostu nie na miejscu. A niestety latanie, a zwłaszcza latanie myśliwcami to pewnie jeden z najfajniejszych zawodów, ale jednocześnie pewnie jeden z najbardziej niebezpiecznych. Od zarania lotnictwa katastrofy się zdarzały i pewnie zdarzać będą, ale jak chociażby doświadczenia z przeszłości pokazują (vide szkoła Top Gun - mam na myśli nie bajeczkę filmową, tylko publikację Pedersena, czy Wilcoxa) tylko latanie na krawędzi zapewnia sukces w walce, więc mam nadzieję, że tak analiza, wyciąganie wniosków, procedury poprawiające bezpieczeństwo tak, ale nie ograniczanie latania, czy ograniczanie szkolenia w manewrowej walce powietrznej i akrobacji. 2
stan_m Opublikowano Piątek o 06:58 Opublikowano Piątek o 06:58 4 minuty temu, Viper napisał: (...) Więc dyskusja o zasadności czy nie pokazów i czy robienie dla "ciemnej masy, która nic nie wie" ma sens jest po pierwsze bez sensu, po drugie jest naznaczona typowym dla całej debaty w Polsce poczuciem wyższości, że tylko ja wtajemniczony mam prawo do właściwego odbioru czegoś, a po trzecie a`propos całej sytuacji i jakby tematu przewodniego wątku jest po prostu nie na miejscu. W odniesieniu do pokazów lotnictwa wojskowego - mylisz się albo nie rozumiesz. Więcej nie napiszę bo jest czas żałoby. 1
Andrzej68IX Opublikowano Piątek o 07:02 Opublikowano Piątek o 07:02 Wiem, że z tą decyzją czeka się do ostatniej milisekundy (ostatnio jakiś rusek katapultował się prawie z kuli ognia) ale fotel być może uratował by mu życie. Tego dlaczego nie powziął takiej decyzji nie dowiemy się chyba nigdy. A propos foteli katapultowanych czy w tej części artykułu dotyczącego wystrzelenia w pozycji odwróconej nie wkradł się jakiś błąd dotyczący wysokości minimalnej: Fotel umożliwia także bezpieczne opuszczenie odwróconego, lecącego "do góry nogami" samolotu - wystarczy, że maszyna będzie wówczas co najmniej 43 metry nad ziemią. Maksymalna prędkość, przy której ACES II zapewnia bezpieczne opuszczenie samolotu, przekracza nieco 1,1 tys. km/h. Tu cały artykuł https://tech.wp.pl/fotel-wyrzucany-gdy-wszystko-inne-zawodzi-to-on-ratuje-zycie-pilota,7194282555493280a
pepcio Opublikowano Piątek o 07:23 Opublikowano Piątek o 07:23 1200 godzin nalotu i taki błąd. Podejrzewam ,że wkradła się tutaj rutyna. Nie pierwszy to przypadek w lotnictwie wojskowym i sportowym nie tylko w Polsce i na świecie ,że po wyjściu z pętli zabrakło wysokości. Niech spoczywa w pokoju.
Grzesiek Opublikowano Piątek o 07:44 Opublikowano Piątek o 07:44 Myślę ze tutaj G zrobiło robote.Może go trochę zamroczyło. 1
wojcio69 Opublikowano Piątek o 09:35 Opublikowano Piątek o 09:35 Ludzie! Jakie to ma znaczenie co zawiodło? Przeciążenie, rutyna, dopalacz... Robił to co kochał. Robił by dać namiastkę względnej przyjemności tysiacom gapiów, którzy nie rozróżniają beczki od korkociągu. Tragedia, rozpacz i ogromny ból rozgrywa się teraz wśród Jego najbliższych. Uszanujmy to. BLUE SKY SLAB
Atomizer Opublikowano Piątek o 09:52 Opublikowano Piątek o 09:52 9 minut temu, wojcio69 napisał: Ludzie! Jakie to ma znaczenie co zawiodło? Ma i to bardzo duże ! Był bardzo podobny wypadek M-346 Bielik ! Można było wyciągnąć wnioski i uniknąć kolejnego wypadku. Nikt sobie nawet tego nie wyobraża jakby doszło do tego podczas air-show gdzie jest 15 tyś. ludzi ! Jeden i drugi wykonywał ewolucje dość niebezpieczne , które na takich pokazach powinny być zakazane ! Dobrym przykładem jest turecki F-16 , który dał pokaz na ostatnich air-show w Suwałkach . Latał praktycznie w poziomie bo chmury nie pozwalały i nie wykonywał niebezpiecznych manewrów poza wolnym przelotem, który wg mnie też nie powinien być praktykowany bo odległość w razie co jest zbyt mała od widowni. Jak przeciągnie to nie ma już ratunku bo samolot jest zbyt nisko ziemi.
Rekomendowane odpowiedzi