przemo Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Opublikowano 27 Lutego 2013 Nie wiem co powiedzieć ... coś pięknego
przemo Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Opublikowano 27 Lutego 2013 Pełen determinacji ... wyciągnąłem po wymianie serwa na nowe Gripen'a znowu na łąkę bo pogoda dopisywała. Pierwsze rozgrzałem paluchy na polataniu F-22 i przyszedł czas na Gripena ... no i stało się pierwsze koty za płoty i pierwsze kuku na koncie Gripena ... na szczęście za dużo się nie stało tylko pękło mocowanie silnika więc musiałem odciąć dyszę na szczęście po spoinie kleju gładko i bezproblemowo odeszło. Dodatkowo złamał się jeden z pylonów i delikatnie sprasowało lotkę ale już jest odcięty fragment i czeka na dorobienie ...krótki opis sytuacji ... za mało gazu na starcie wypuszczenie z ręki za szybka reakcja SW i klasyczne przeciągnięcie a potem to już można się domyślić co się stało .... CDN ... mam nadzieję już z wesołą nowiną ... będę próbował jeszcze raz oblatać Gripena jak będzie znowu nerwowy to zaklejam kanardy na stałe jak będzie kicha to ląduje na szafie i biorę się za F-14 Tomcat z planów Shumate na którego mam olbrzymią ochotę ale to dopiero jak się podniosę że tak powiem finansowo
robertus Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 Pękło mocowanie silnika? W którym miejscu? Patyk się odkleił od depronu?
przemo Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Opublikowano 27 Lutego 2013 Dokładnie patyk odkleił się od depronu na długości około 2 cm zaraz na początku wręgi co wpłynęło na sztywność mocowania silnika Rysunek robiony na szybko ... czerwone elementy na rysunku to miejsce wklejenia dodatkowych wzmocnień. Jutro renowacja lotki i pylona. A i zapomniałem że jakimś cudem a nie potrafię tego sobie wytłumaczyć wyrwało mi jeszcze serwo od napędu kanard ... kanardy w całości, nawet w najmniejszym stopniu nie zostały uszkodzone. Wkleję je na nowo i gotowe
RAFALR30 Opublikowano 27 Lutego 2013 Opublikowano 27 Lutego 2013 Od środka "obsmaruj" klejem co i jak się da by wszystko mocne i sztywne było. Na ile % wychylenia masz ustawione kanardy. Ja z reguły mam na pierwsze loty ustawienia wychyleń na 30%. A może do następnego lotu wyłącz kanardy i posteruj samymi lotkami ustawiając je jako ster wysokości i lotki. Dobrze że masz łatwy dostęp do środka modelu i jest możliwość jego naprawy. Szykuj pylony ... AIM-9 Sidewinder na ukończeniu ;-)
przemo Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Opublikowano 27 Lutego 2013 Kanardy moge w razie czego wylaczyc podczas lotu a wychylenie mam ustawione jakies 10%. Ustawialem je tak jak Shumate radzi. W tym kuku była tylko i wyłącznie moja wina przeciągłem go zaraz po starcie. Rafał nie szlej z tymi rakietami bo oprawie je w ramke i na scianie powiesze nad akwarium zamiast wkleić je do Gripena
przemo Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Opublikowano 6 Marca 2013 Gripen został uzbrojony w AIM-9 Sidewinder które przyleciały prosto z Poznania, które wykonał dla mnie RAFALR30 za co pragnę mu bardzo podziękować ... Dziękuje Wymieniłem serwo kanard na nowe ale okazało się że znowu kanarda chodzi bezwładnie jak wcześniej o jakieś od 2-3 mm co za pierwszą próbą oblotu powodowało lot zbliżony do sinusoidy ... postanowiłem nie ryzykować rozbicia modelu i zakleiłem kanardy i tak odbył się pierwszy lot, któremu towarzyszył dość silny wiatr po mimo którego modelem dość szarpało w powietrzu ale był przewidywalny a nie jak w przypadku gdy kanardy były ruchome. Ogólnie muszę poczekać na bezwietrzny dzień i wtedy polatamy, zobaczymy jak się będzie zachowywał ... na chwilę obecną F-22/A RAPTOR pozostaje moim numerem jeden w moim domowym hangarze P.S. Filmu brak ... w zasadzie jest ale aparat położony na dachu samochodu więc kiepsko cokolwiek widać więc szkoda wrzucać i zajmować miejsce na serwerze ... jak wiatr ustanie i w końcu uda nam się z Wojtek Sz ugadać na wspólne latanie to z pewnością film zamieszczę na forum.
RAFALR30 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Na południu polski jest fabryka wysokiej jakości modeli RC - PRZEMO. Z tejże fabryki otrzymałem model JAS-39 Gripen, który zgodnie z wytycznymi otrzyma DRUGIE ŻYCIE. Przemo wielkie dzięki. Planowane nowe wyposażenie: Silnik Turnigy D2826-6 2200kv Outrunner Motor - 1 szt. Śmigło APC 7x6E - 1 szt. Serwo HXT900 - 2 szt. Regulator 30A HK Blue Series - 1 szt. Akumulator Li-Pol Turnigy 1300/1500 mAh 25-30C - 1 szt. CDN. 1
przemo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2013 Już czekam na relację z przeróbek i film z oblotu Model dotarł w całości ?
przemo Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2013 Wymieniłem serwo kanard na nowe ale okazało się że znowu kanarda chodzi bezwładnie jak wcześniej o jakieś od 2-3 mm co za pierwszą próbą oblotu powodowało lot zbliżony do sinusoidy ... postanowiłem nie ryzykować rozbicia modelu i zakleiłem kanardy i tak odbył się pierwszy lot, któremu towarzyszył dość silny wiatr (...) Kanardy już są nieruchome i tak zaklejone że proces już raczej nie odwracalny
robertus Opublikowano 12 Czerwca 2013 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Rafał, wrzuć zdjęcia z przekazania.
przemo Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2013 Rafał, wrzuć zdjęcia z przekazania. aż tak uroczystego przekazani nie było w porównaniu jak przeleciały pierwsze F-16 do Polski raczej ciut skromniejsze ... w pudle po telewizorze przebył jakieś 400 km na pace samochodu dostawczego znajomego Rafała pomiędzy narzędziami Gripen po spakowaniu no chyba że coś Poznań zorganizował na miejscu ? A ja nic tym nie wiem
przemo Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2013 Przy pożegnaniu proboszcza brak ale jak go witali w Poznaniu to nic nie wiem
RAFALR30 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Przy pożegnaniu proboszcza brak ale jak go witali w Poznaniu to nic nie wiem Miało być hucznie ale orkiestra nie dojechała dlatego podczas rozpakowywania słychac było tylko moje pomruki radości a po odpakowaniu.... szukałem szczęki która gdzieś upadła. Przemo robi zaje..fajnie modele. Obecnie oczekuję paczki z KH z wyposażeniem do Gripena. Jak wszystko zamontuję na pewno oblot się odbędzie i krótka relacja filmowo narracyjna także. Na razie rakiety odrestaurowane i zrobione 4 szt pylonów podskrzydłowych. A może latem lub we wrześniu pokuszę się o zmianie malowania na Splinter Camo.
przemo Opublikowano 13 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2013 No ja czekam cały czas i z pewnością będę obserwował co się będzie dziać z Gripenem i jak się będzie zmieniał
RAFALR30 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Planowane malowanie na wrzesień 2013
RAFALR30 Opublikowano 5 Lipca 2013 Opublikowano 5 Lipca 2013 Jeszcze długa droga przede mną zanim dojdę do takiej wprawy w malowaniu by wykonać Gripena wg kamuflażu jak powyżej. Gripen "przyleciał" z południa Polski (from Przemo) w barwach kolegów z dalekiej północy (Szwecja) a otrzyma barwy sąsiadów z południa (Czesi). Szablony gotowe - częściowo zaciągnięte z netu i przeskalowane tak by pasowały do modelu a inne zrobione przeze mnie od podstaw.
RAFALR30 Opublikowano 10 Lipca 2013 Opublikowano 10 Lipca 2013 Gripen wymaga jedynie zważenia i wyważenia.
Rekomendowane odpowiedzi