Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mechanizm zrobię teraz a zbiornik zamontuję dopiero jak oblatam. A czy ten zbiornik na magnesach w twoim Gripenie nie odczepi się przy wyrzucie.chodzi mi o to czy magnesy wytrzymają ciężar samolotu ?

Opublikowano

Mechanizm zrobię teraz a zbiornik zamontuję dopiero jak oblatam. A czy ten zbiornik na magnesach w twoim Gripenie nie odczepi się przy wyrzucie.chodzi mi o to czy magnesy wytrzymają ciężar samolotu ?

Na magnesach neodymowych tylko w opcji dla lepszego wyglądu a nie w opcji do wyrzutu z ręki. Jak do wyrzutu z ręki to tylko zbiornik na stałe przytwierdzony do kadłuba - i to solidnie.

Ale zanim podejmę decyzję o przytwierdzeniu zbiornika na stałe to muszę wypróbować wyrzut modelu z ręki trzymając go od spodu lub za garb od góry (tak startuję moim F-18). Dotychczas kolega wyrzucał mi model Gripena.

Opublikowano

Ostatnio znowu pogrzebałam trochę przy Gripenie i wyrzeźbiłem mechanizm zwalniający zbiornik wzorowany na sposobie Przemka z Jego PZL Szerszeń. Mam nadzieję,że się nie gniewasz :rolleyes:

d3ae686846b3dcefgen.jpg

Słabo widać bo zapomniałem zrobić zdjęcia zanim wkleiłem :unsure:

Zamontowałem również serwa od sterolotek, a ich działanie pokarze jutro na filmie.

613a6210310532b3gen.jpg

7015eb94fcc7f508gen.jpg

Zrobiłem też właz rewizyjny.

c432d9ee98e53e43gen.jpg

Z powodu sporych rozmiarów postanowiłem wzmocnić go dookoła by nie osłabiać konstrukcji

03333115c079712fgen.jpg

b3732525e0c4675bgen.jpg

Uporam się tylko z oświetleniem i mogę zamykać kadłub, zrezygnuję również z oświetlenia dyszy ponieważ nie ma na nie miejsca z tyłu :angry:

Opublikowano

Czy ja dobrze widzę, że wzmocniłeś na całej długości sterolotki poprzez wklejenie cienkiej rurki z włókna węglowego? Jeśli tak to jest to świetne rozwiązanie.
To Twój pierwszy model zdalnie sterowany jaki montujesz?

Opublikowano

Buduj buduj Kacper dobrze Ci idzie ;)

Dziękuję za doping

Czy ja dobrze widzę, że wzmocniłeś na całej długości sterolotki poprzez wklejenie cienkiej rurki z włókna węglowego? Jeśli tak to jest to świetne rozwiązanie.

To Twój pierwszy model zdalnie sterowany jaki montujesz?

Niestety nie nie jest wzmocnienie ale już je zrobiłem i właśnie schnie  :D  ponieważ to rzeczywiście dobry pomysł.Modeli już kilka skleiłem i między innymi też Gripena w skali 100% ale silnik był za słaby i konstrukcja była słabo powzmacniana no i przy pierwszym "locie" (który trwał 3 sekundy :P) gdy brat wyrzucił samolot on spadł na dziób, który został całkowicie zmasakrowany z owodu braku wzmocnień :unsure:

A tutaj kilka zdjęć poprzedniego Gripena

312da10a6038600fgen.jpg

b7a956814ff7eaa8gen.jpg

f9c5387567dda843gen.jpg

0d2c496d8c92ba61gen.jpg

60c9d2cbe03c3beegen.jpg

49bc09517659103bgen.jpg

I taki mały zbieg okoliczności,do robienia znajomych w konia ^_^

434ea36dab10bf4dgen.jpg

d4f32b0067a011d8gen.jpg

Opublikowano

Tempo budowy modelu imponujące - wakacje sprzyjają budowie w dzień i w nocy. :) Znajoma ta kalkomania  ;) .
Szkoda modelu i szkód jakie narobił pilot. Zapytam: OC miałeś wykupione?

Opublikowano

I taki mały zbieg okoliczności,do robienia znajomych w konia ^_^

434ea36dab10bf4dgen.jpg

d4f32b0067a011d8gen.jpg

Tempo budowy modelu imponujące - wakacje sprzyjają budowie w dzień i w nocy. :) Znajoma ta kalkomania  ;) .

Szkoda modelu i szkód jakie narobił pilot. Zapytam: OC miałeś wykupione?

Opublikowano

Tutaj obiecany film przedstawiający pracę sterów i odrzucanego zbiornika paliwa

Był bym wdzięczny za informacje na ile procent mam ustawić str wysokości a na ile lotki.Obecnie są na 100%

EDIT : link poprawiony

Opublikowano

Po stosunkowo długiej przerwie budowa znowu ruszyła. Udało mi się zamknąć kadłub. Zrobiłem też oświetlenie lecz niestety nie miga tylko świeci cały czas, ale w końcu chodzi mi o to bym go dobrze widział. Wykonałem również dyszę z butelki uformowanej opalarką i okleiłem korzystając z szablonu kolegi Rafała.

5eec66614005626fgen.jpg

2fffc5e2cd377d7cgen.jpg

215706c3029c2422gen.jpg

92f973afdb4a66b5gen.jpg

Można by już powoli myśleć nad wyważeniem samolotu więc wie ktoś gdzie Gripen ma SC bo nie mogę nigdzie znaleść  :unsure:  ?

Opublikowano

Rzeczywiście było w planach zawierających instrukcje budowy więc przepraszam za głupie pytanie. A z moich obliczzeń wynija że jest to 10 cm od krawędzi natarcia.

Opublikowano

Samolot już prawie skończony, zostało już tylko oblatać, poszpachlować i pomalować.

Dane dotyczące modelu:

waga-479g

długość-82cm

rozpiędtość-44cm

Nie wiem czy coś źle obliczyłem czy coś pomyliłem  :huh:  ale wyszło miże obciążenie na 1dm2 wynosi 6,3g, czyli nie aż tak dużo(chyba :wacko: )

Mam nadzieję że pogoda dopisze to do piątku oblatam, a od poniedziałku popracuje nad nim wizualnie.

A tutaj kilka fotek

60e074f2c27206b1gen.jpg

da4c39eb20d434afgen.jpg

b2fa64f67b615bf1gen.jpg

c012f6857df4bacbgen.jpg

32230d470f63d0a8gen.jpg

Opublikowano

Chyba rzeczywiście pomyliłem bo teraz wyszło mi 63g/dm2. Z tego  co się orientuje to trochę dużo czyli model będzie musiał latać szybko aby utrzymać się w powietrzu a jego prędkość lądowania też będzie duża.Czy dobrze rozumuje ?

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.