Gość Kamyczek_RC Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Jeśli malujesz lakierami samochodowymi jest do nich dodatek do malowania elementów elastycznych zderzaków spoilerów itp. Za dawnych czasów do cellonu dodawało się kilka kropli rycyny by pokrycie było bardziej elastyczne ale przy nowych lakierach to już raczej nie przejdzie ;( ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Główny kolor jest tylko samochodowy z racji jego największej ilości. Detale maluje Pactrą. O tej rycynie coś gdzieś kiedyś słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Pisząc o moim piszę raz o elektryku krytym folią w skali 1/7, a raz o spalinie w skali 1/4. W zależności o jakim przykładzie mówimy. Oba opisywałem tu na forum. Farba - w tym i Pactra bardzo ładnie przylega i nie łamie się sama z siebie. Chodziło o mocniejsze ujęcie na miekiej powierzchni. Mnie w sumie też to nie przeszkadza - może i w realu ta się działo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 No to muszę poszukać Twoich relacji w wolnej chwili W między czasie jak większe rzeczy schną wziąłem się za mniejsze detale ... Domowy ploter chodzi od samego rana potem przykleić, okleić malowany element i pociapać farbą delikatnie potem zedrzeć wszystko i przymierzyć malujemy dalej i chyba dzisiaj zrobię sobie w końcu tą kawę CDN ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Bardzo ładnie udało Ci się wyciąć krzywizny napisów. Dobra robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Dzięki Bartku fajnie się maluje muszę przyznać ... to oklejanie elementu a po malowaniu jest jak rozpakowywanie prezentu na święta denerwuje troszeczkę tylko to czyszczenie aerografu no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ... Kadłub prawie gotowy tak w 95 % można by powiedzieć no i skrzydła do tej pory pomalowane z jednej strony ... czekam aż Pactra dobrze podeschnie i jedziemy z niebieskim CDN ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 ... fajnie się maluje muszę przyznać ... to oklejanie elementu a po malowaniu jest jak rozpakowywanie prezentu na święta Bardzo trafne porównanie. Mam tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 żebyś nie zapomniał o czerwonym przodzie maski, a swoją drogą to w tym filmie skoncentrowano chyba wszystkie DR1 jakie posiadli Niemcy, bo niczym innym nie latają, trochę lipa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 żebyś nie zapomniał o czerwonym przodzie maski, (...) i tu masz ... ale babol ... ale strzeliłem dupnego babola ... maska ... leże ... kwiczę ... chyba za dużo czasu już spędzam przy tym modelu bo już mam kłopot z interpretacją zdjęć ... już idę matowić maskę bo szykuje się malowanie od nowa Arku dzięki za czujność Te zdjęcie przypnę sobie w warsztacie na ścianie żebym widział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Skrzydła dolne gotowe tylko delikatna kosmetyka ponieważ gdzie nie gdzie papier maskujący się odkleił ale parę ruchów pędzelkiem i będzie gotowe ... po całym dniu oklejania, malowania, czekania, znowu malowania itd ... jest górny płat ... rewers czeka jeszcze malowanie no przez błąd przy masce nie zdążyłem ale w zasadzie się nigdzie nie spieszę ... Koła pomalowane i zabezpieczone nakrętką M3 z kołpakiem. Pręt podwozia udało mi się nagwintować o dziwo nic nie spartoliłem no i babol z maską usunięty ... cały czas się zastanawiam jak mogłem sobie pomylić aż tak kolory na masce motór zamocowany, podłączony i sprawdzony czyli działa śruby od silnika jak również te od podwozia zabezpieczyłem klejem anaerobowym przed wykręcaniem się dzisiaj już nie zanudzam ... do jutra CDN ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Nie ma się co łamać z tą maską :-) Już i tak wygląda świetnie :-) Tak wiedziałem, że przemalowana. I tak wygląda świetnie. Edytowane 7 Marca 2015 przez Vesla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej-ko Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Nie ma się co łamać z tą maską :-) Już i tak wygląda świetnie :-) Już przemalowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Przemek - tak wyglądają moje Nieuporty 11: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Bardzo ładne Irku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Dzień trzeci malowania i w zasadzie mogę uznać za koniec choć pozostały mi tylko klapki na serwa lotek ale to już będzie czysta formalność. Skrzydło górne pomalowane jak również zagłówek, który już nawet wkleiłem. Przymiarka całości brak tylko SW. Wymieniłem śrubę w piaście na zwykłą M6 żeby to jakoś mniej więcej przypominało oryginał ... śmigło pójdzie do malowania ale nie konkretnie te bo mój stojak na wiertarkę zrobił mi psikusa, poluzowała się wiertarka i śmigło jest krzywo rozwiercone ... do wymiany ... No i mój pilot czyli Blaine Rawlings ... troszeczkę ma rozbiegane oczy bo już szuka tych latających z krzyżami na skrzydłach ... jak widać umiejętnościami plastycznymi nie grzeszę ale za to szalik ma Jutro będę wklejał usterzenie ... co do dźwigni sterów to dzisiaj za laminowałem je z dwustronnie. CDN ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Na śrubkę piasty śmigła mam lepszy sposób ale lepiej pokazać niż tłumaczyć dlatego jak się ogarnę ze strzeleckiej wyprawy to odszukam fotki. Dzięki za słowa uznania dla moich Nieuportów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 No to czekam na zdjęcia sposobu na ta śrubę mocowania śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 no Przemek ,model jest naprawde rewelacyjny i tak tez napewno poleci , gratuluje , pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Witaj Przemku jak z sztywnością skrętną dolnego płata , mam N17 troszkę większą 1050mm i 1900g napędzaną OS40LA, dolny płat przy twardszym lądowaniu przestawiał się ( kiedyś brakło lotek aby skorygować tor lotu jak tak wystartowałem , Ślady naprawy widać na górnym płacie) oto on PS a Twój Nieuporcik jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 O to mocowanie śmigła bardzo makietowe. Tylko problem czy będzie się chciało aż tak męczyć Chodzi oczywiście o te małe śrubeczki i nakrętki. nie mam lepszych zdjęć ale poszukam jeszcze samego śmigła wtedy będzie z bliska. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi