przemo Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Opublikowano 13 Marca 2015 Nie Marcinie nie mam żadnego zwichrzenia, skrzydła tak jak na planach są.
songo78 Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Na planie jest napisane, że kąt zaklinowania skrzydła to 2 stopnie. Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Opublikowano 14 Marca 2015 Ten wpis mi umknął i to miało by sens ... mierzylem na planach i wychodziło mi po 4 st ... no ale skoro tyle przeoczyłem to mogłem i źle plany zmierzyć. A mierzylem u siebie?
przemo Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Opublikowano 16 Marca 2015 Przestało lać pogoda się poprawiła ale wiatr masakra do 7 m/s ... i co najlepsze prognozy odnośnie siły wiatru nie są za bardzo optymistyczne na ten tydzień ... czekam na odpowiednie warunki
songo78 Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Przemo, też czekam na pogodę, pokaż z ciekawości jaki masz teraz wznios dolnego płata. Ale masz rację z tym, żeby robić go w całości, a nie te 2 połówki... Pozdrawiam, Krzysiek
TooM Opublikowano 16 Marca 2015 Opublikowano 16 Marca 2015 Przemek ,poczytaj co pisałem o kątach i środku ciężkości w wątku Krzyśka.Takie elektryczne Nieuporty zawsze będa żle latały bo nie da się tak przesunąć pakietu do przodu żeby było dobrze.Ćwiczyliśmy z żoną trzy takie Nieuporty i skończyło się na spalinie. Daj śmigło o większym uciągu. Wznios dolnego skrzydła ok 2.5 -3 stopnia .Większy powodował korki. Teraz podkładam pudełko 50 mm pod skrzydło i je sklejam płasko położona drugą połową. W sumie ostatni z modeli Aliny latał poprawnie ale pakiet dotykał przodu modelu a silnik był 400 watowy. Gdyby regulamin dopuszczał śmigła 12x4 to byłby niezły model . Twój może dobrze latać bo jest b.lekki. Jak pisał Wojtek lotki różnicowe są konieczne. P.S.Zbudowałem i oblatałem w sumie 10 modeli N11 i 21 i dopiero 3 ostatnie latają jak po sznurku tzn. nie wymagają podpierania w zakrętach sterem kierunku. 1
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Przemo, też czekam na pogodę, pokaż z ciekawości jaki masz teraz wznios dolnego płata. Ale masz rację z tym, żeby robić go w całości, a nie te 2 połówki... Pozdrawiam, Krzysiek Krzyśku takowy mi teraz wyszedł wznios, niby może jeszcze za duży ale z pewnością mniejszy jak w pierwszym przypadku przy budowie kolejnego egzemplarzu to z pewnością dolny płat w jednym kawałku co się przełoży w razie czego na lepszą regulację, mniej kłopotu z jego montażem i w razie czego brak kłopotu z ustawieniem identycznego wzniosu na obydwóch połówkach płata (jak miałem z tym pewien kłopot po przez moje niedbalstwo ) Przemek ,poczytaj co pisałem o kątach i środku ciężkości w wątku Krzyśka.Takie elektryczne Nieuporty zawsze będa żle latały bo nie da się tak przesunąć pakietu do przodu żeby było dobrze.Ćwiczyliśmy z żoną trzy takie Nieuporty i skończyło się na spalinie. Daj śmigło o większym uciągu. Wznios dolnego skrzydła ok 2.5 -3 stopnia .Większy powodował korki. Teraz podkładam pudełko 50 mm pod skrzydło i je sklejam płasko położona drugą połową. W sumie ostatni z modeli Aliny latał poprawnie ale pakiet dotykał przodu modelu a silnik był 400 watowy. Gdyby regulamin dopuszczał śmigła 12x4 to byłby niezły model . Twój może dobrze latać bo jest b.lekki. Jak pisał Wojtek lotki różnicowe są konieczne. P.S.Zbudowałem i oblatałem w sumie 10 modeli N11 i 21 i dopiero 3 ostatnie latają jak po sznurku tzn. nie wymagają podpierania w zakrętach sterem kierunku. Marianie już odpowiadam oczywiście że czytałem ale jak widać z pierwszymi perturbacjami z moim modelem nie dokładnie ... przeczytałem teraz drugi raz co do obecnych ustawień to mam górny płat na 1 st, dolny płat na 2 st i statecznik na 0. Silnik to 350 W i obloty próbowałem robić na śmigle 11x5,5 i silnik ładnie ciągnął model ... producent przewiduje w moim silniku przy zasilaniu 3s śmigła od 10x4,7 do 12x6 więc w razie czego i oczywiście jak model poleci to i z ciekawości założę największe śmigło. Lotki jak najbardziej mam ustawione różnicowe.
songo78 Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Ja następny chyba spróbuję SE5a, Tobie też powinno być łatwiej - zobacz jaką ma długą mordkę Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 W sumie racja I powierzchnia skrzydeł o wiele większa. Choć po głowie chodzi jeszcze Fokker d6 lub d7, Spad XIII i od packa mam plany Bristola tak że jest w czym wybierać choć sylwetki N17 nic jak na razie nie pobije bardzo mi się podoba ... następnym razem sprawdzić dwa razy żeby rozpiętość była ten 1 m a nie 6 cm mniej jak teraz wyszło.
songo78 Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Masz rację, fajnie wygląda, u mnie wyszło 104cm. Ten SE jest brzydal Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 No troszeczkę tak w sumie już ten Spad XIII o wiele ładniejszy choć nawet Bristol ostatnio zaczął do mnie przemawiać
Wodzu 7 Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Witam. Odnośnie wyboru pierwowzoru na model to idziecie obaj w dobrym kierunku .Tylko żeby do głowy Wam nie przyszedł czasami Roland D II . Pozdrawiam Wojtek.
Irek M Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Gdyby ktoś z Was chciał robić Morane-Saulnier N to mam planik pod elektryka chyba 1/7 czy 1/8 - rozpiętość 100cm z haczykiem. Ale w zamian dla mnie wycięte elementy kadłuba i żeberka skrzydła. Oczywiście parytet cenowy do dogadania .
andrzej-ko Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Mi do głowy przychodzi raczej Fokker D5 a raczej już przyszedł i pierwsze postępy już są
songo78 Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Widzę, że nie tylko ja zakochałem się w dwupłatach Pozdrawiam, Krzysiek
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Witam. Odnośnie wyboru pierwowzoru na model to idziecie obaj w dobrym kierunku .Tylko żeby do głowy Wam nie przyszedł czasami Roland D II . Pozdrawiam Wojtek. Jak to taki egzemplarz tego Rolanda to powiem że mało urodziwy ale za to dwa dolne płaty w zbliżonych rozmiarach czyli w zasadzie do listy kandydatów można by go wrzucić Gdyby ktoś z Was chciał robić Morane-Saulnier N to mam planik pod elektryka chyba 1/7 czy 1/8 - rozpiętość 100cm z haczykiem. Ale w zamian dla mnie wycięte elementy kadłuba i żeberka skrzydła. Oczywiście parytet cenowy do dogadania . Irku też kusząca propozycja ale najpierw trzeba by w końcu ulotnić dwupłatowca potem może poprzeczka wyżej czyli jakiś trójpłatowiec i takie zejście i ochłonięcie na jedno płatowcach z okresu pierwszej wojny światowej ale mam na uwadze Twoja propozycję Mi do głowy przychodzi raczej Fokker D5 a raczej już przyszedł i pierwsze postępy już są No to z miłą chęcią bym podglądnął co nie co prowadzisz relację czy spokojnie w zaciszu domowego warsztatu powstaje modelik ? Widzę, że nie tylko ja zakochałem się w dwupłatach Pozdrawiam, Krzysiek Grono rośnie ... i bardzo dobrze końcem tygodnia widzę jakieś delikatne okienko jak chodzi o się wiatru ... jest nadzieja na próbę oblotu
magilla Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Nooo nie.. Od ponad roku myślę o Stearmanie i jak teraz miałem ruszać z budową powiecie mi że zgapiam dwupłąta 1
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Nooo nie.. Od ponad roku myślę o Stearmanie i jak teraz miałem ruszać z budową powiecie mi że zgapiam dwupłąta a tam Ci od razu powiem ... ja Ci powiem tylko tyle że się od razu piszę na śledzącego wątek
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Marca 2015 Opublikowano 17 Marca 2015 Ja, gdybym robił dwupłata, też na ten moment zacząłbym od Stearmana. Bardzo mi się podoba ten samolot.
przemo Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Opublikowano 17 Marca 2015 Stearman bardzo ładny ale tu chodzi o dwupłaty z okresu WWI
Rekomendowane odpowiedzi