Ryszard_I Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 9 minut temu, cZyNo napisał: Zahaczył o kabelek i montażysta się na model zezłościł i go spalił? Nie ma nic gorszego od wku....nego elektryka 😬. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia A jak wygląda ubezpieczenie od takiego zdarzenia? To idzie z OC modelarza czy zawody jakoś się ubezpiecza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia W biuletynie informacyjnym dotyczącym tych zawodów organizator zamieścił taką informację cyt."Závěrečné ustanovení: Pořadatel neodpovídá za škody na majetku a zdraví způsobené nedbalostí startujících a jejich pomocníků." W tłumaczeniu na język polski "Postanowienia końcowe: Organizator nie ponosi odpowiedzialności za szkody na mieniu i zdrowiu spowodowane zaniedbaniem zawodników i ich pomocników." 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Nie mniej każdy szanujący się i rozsądny organizator ubezpiecza swoje zawody. W naszym kraju jest to obowiązkowe jeśli organizujemy pod egidą AP. Organizując daaaawno temu zwykły zlot modelarski w Wilczych Laska również ubezpieczyłem zawody. Jest to tzw. ubezpieczenie organizatora imprezy masowej. Wówczas tego typu zdążenia są pokrywane z ubezpieczenia organizatora. Tu w tej sytuacji w Trebova koszt naprawy na średnim napięciu 10kV wyniósł, nie oficjalnie, około 38 000,- koron czeskich. Zasłyszane i nie potwierdzone. Chciał nie chciał ale OC każdy modelarz powinien jakieś mieć bo nie zna się ani dnia ani godziny kiedy może się coś wydarzyć. A to zawsze sporo kosztuje. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 23 Sierpnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Meldujemy się w Rumunii (Deva) na Mistrzostwach Europy F5J dziś i jutro mamy pre-contest w którym lata część ekipy od niedzieli(processing)zaczynają się zawody główne. Będę wrzucał aktualizacje jak nam idzie. Wyjazd reprezentacji jest dofinansowany że środków Ministerstwa Sportu i Turystki. 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 3majcie się chłopaki!!! I dajcie czadu 😁😁😁 bardzo mi się ta wysokość podoba 🤣🤣🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visionaero Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Postuluję aby czas pracy silnika był odejmowany od czasu lotu. Można zgłosić do FAI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Chorwatowi chyba zapomnieli 0 dopisać za 3 3 mam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia Aktualne przepisy F5J wydają się być wystarczająco selektywne nie ma sensu zmieniać Pan AH umie wprowadzać lekkie zamieszanie lub zmieszanie na zawodach 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 23 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia No było nisko na moje oko bliżej 5-6 m ale bazujemy na altimetrze i tak chapeau bas! dla niego wcześniej zrobił 8m on po prostu umie w to latanie nie przypadkiem na Mistrzostwach będzie bronił tytułu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 15 godzin temu, Visionaero napisał: Postuluję aby czas pracy silnika był odejmowany od czasu lotu. Można zgłosić do FAI? Przekonaj do swojego pomysłu Damiana, jako Asystenta TKN ds. F5J, albo eksperta F5 z tej listy: https://modelarstwo.aeroklub-polski.pl/wp-content/uploads/2023/11/2024_eksperci_FAI_CIAM_POL.pdf Wtedy Twój pomysł pójdzie pod głosowanie do FAI przez Delegata AP - Marka Dominiaka. Samemu nie możesz zgłosić. Życzenia powodzenia i kciukasy dla kolegów motoszybowników, którzy muszą mieć śmigiełko, żeby wystartować. Choć może niektórzy nie muszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia Mały raport z Rumunii. Dziś w pre-contest kończyliśmy dwie rundy plus finały z naszej ekipy latali Romek, Mietek i Radek. Po zaciętej walce zajęli odpowiednio 43,63 i 75 miejsce gdzie Mietek jak i Radek latali trochę cięższymi zapasowymi modelami. Romek walczył ostro próbujac nisko startować w warunkach dużej termiki z samymi mistrzami Świata i Europy. Poza tym polatalismy różnymi modelami w przerwach już w pełnym składzie bo Tomek Frąk do nas dotarł. Teraz wykonujemy ostatnie dopieszczenia oraz uzupełniamy dokumenty na jutrzejszy processing modeli. Wyjazd reprezentacji został dofinansowany przez Ministerstwo Sportu i Turystyki. Ps. Smakołyki produkcji Zeni top klasa światowa! 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia Ja mam taką cichą nadzieję, że Zenia przywiezie na Litteam Cup choć dziubinkę swoich smakołyków 😋. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 24 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia Z tym procesingiem to chyba przesadnie demonizujecie. 20min roboty przed i 10min stania w trakcie 😃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 25 Sierpnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Dzisiejszy dzień drużyna F5J rozpoczęła od treningu i ostatecznego sprawdzenia modeli następnie o 11 przeszliśmy processing w pobliskim hangarze i wykorzystaliśmy część dnia na zwiedzenie okolicznego zamku. O 18 przystąplikiśmy do otwarcia zawodów, a następnie pasjonującego spotkania Team Menegerów. Aktualnie ładujemy się i regenerujemy. Plan na zawody jest taki, że latamy w poniedziałek i wtorek od 9 do 18 na przemian seniorzy potem juniorzy. Od środy do piątku od 12 do 19. Wyniki do podejrzenia na glidescore będą Wyjazd reprezentacji został dofinansowany ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki. . 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Powodzenia! Ja trzymam za Was kciuki bez względu na miejsca jakie wywalczycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 25 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia Panie, to są Mistrzostwa a ci zawodnicy znają swoją wartość. Oni nie jadą po jakieś tam miejsca - mają konkretne cele Trzymaj kciuki ... co najmniej za pudło. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Powodzenia i sukcesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Powodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 26 Sierpnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia No to raport z pierwszego dnia lotów. Odlecieliśmy dziś 4 rundy seniorów i juniorów. Pogoda podobna jak w poprzednie dni czyli lampa i wiaterek tylko przy termice. W okolicach 16 było lekkie przesilenie i bardzo trudne warunki pod koniec dnia już lekka flauta dla juniorów. Założenia były proste że latamy na spokojnie w średniej wysokości bo mamy do wylatania 16 rund czyli sporo. Pierwsza runda poszła bez większych problemów, ale widzieliśmy że jest ciasno i będą zderzenia. No i dziś w zasadzie w seniorach każdy miał zderzenie. W drugiej rundzie Tomek M. miał zderzenie i niestety zlepily się modele straty bardzo spore ale siadamy właśnie do walki o naprawę i uratowanie lekkiego modelu. Kolejnym pechowcem jest drugi Tomek, którego model w 3 rundzie zderzył się z Włochem zaraz po wyłączeniu silnika na pełnej prędkości z modelu w zasadzie zostały pojedyncze elementy jak kabinka czy belka. 4 runda to było przesilenie i dużo niedolotów lub krótkich lotów. Ja zmieniłem na tą rundę model na średniaka bo zawiewało no i będąc daleko także miałem zderzenie na szczęście szybko się rozkleiłem sprawdziłem stery było ok i dolatalem cały lot na szczęście na modelu po lądowaniu w zasadzie nie widać nic także dużo szczęścia. Oczywiście poza seniorami lata junior Radek i także podeszliśmy do pierwszego dnia na spokojnie choć były loty w których walczył bardzo nisko ratując wynik że względu na bardzo słabe warunki także super!.W kolejnych dniach będziemy starali się sukcesywnie obniżać starty. Tyle na dziś, foto za bardzo nie ma bo ja dziś cały dzień prawie spędziłem latając, helpując i wykonując obowiązki team menedżera. Wyniki do podejrzenia na glidescore. Wyjazd reprezentacji został dofinansowany z Ministerstwa Sportu i Turystyki. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi