horn3t Opublikowano 29 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2022 Gratulacje dla całej ekipy, podziwiam za fruwanie w takich warunkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Tak…W weekend pogoda była kapryśna. Za dużo nie polatsliscie jak na 3 dni. ja was śledziłem na gliderscore - oficjalny online 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Ukazał się poprawiony i uaktualniony kalendarz zawodów AP. 2022-Kalendarz-Imprez_20220526.xlsx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 30 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2022 Na stronie f5j.pl została włączona rejestracja na zawody o Mistrzostwo Polski F5J. Gdyby ktoś miał ochotę przyjechać to bardzo serdecznie zapraszam. Będzie jak zawsze miło, sympatycznie i wesoło. Jest też biuletyn z podstawowymi informacjami. Co do zakwaterowania to jeśli będę tylko w stanie to podam kilka namiarów w przyszły weekend. Teraz na szybko jeden ale oddalony o 20 minut drogi od lotniska na ul. Zwycięskiej 4 we Wrocławiu AGRO obiekt hotelowy google maps: 51.059905175743644, 17.002604805474277 https://www.agrowroclaw.pl/index.php/pl/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Wracając do Samby ... to może coś fajnego wygraliście w Tomboli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Jak zawsze szczęście sprzyjało lepszym i coś wygrali Tomek F. i Wojtek jakieś śmigła i kołpaki GM plus coś z JETI. Dokładnie nie pamiętam. Jak się wyrobię to dziś jakieś fotki podrzucę z finałów i dopowiem co nieco, bo powoli się odkopuję z rzeczy pracowych Plus film od Radima z samby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 To jeszcze małe co nieco z Samby. Co do zawodów to ta jak w zeszłym roku przygotowanie na odpowiednim poziomie. Pogoda jaka była to już Konrad opisał, a film powyżej to ładnie pokazuje. Lekko sprostuję wypowiedzi kolegów. Z mojej strony nie raz latałem w gorszych warunkach (zbocze) choć rzeczywiście na zawodach F5J pierwszy raz w takiej aurze(jedynie Horice z zeszłego roku mogą być blisko jeżeli chodzi i wiatr). Co do mojego latania to w sumie jestem w miarę zadowolony. Na pewno w ciężkim modelu motor mocniejszy musi być, dałoby to trochę więcej możliwości i swobody, a nie lot przez 30s prawie cały czas na maks gazu. W kolejce gdzie zrobiłem 0 czyli niedolota (włączyłem motor) mogę być tylko sobie winien w skrócie po 4-5 min większość z modeli była w okolicach kampu na 50m ja ciut wyżej i zaryzykowałem odlot z wiatrem gdzie latały 2 modele w dobrze zapowiadającym się kominie. No, ale po dolocie okazało się że komin się skończył, albo poszedł w zupełnie inną stronę( zdarzało się to często na tych zawodach) powrót nie był z jakiejś wielkiej odległości, ale ściana zawietrznej zatrzymała skutecznie. Szkoda strasznie Wojtka i ostatniego lotu, ale jak nie teraz to kiedy indziej (PS. sorki za dogryzki szybko się uczę heh ). No i na koniec fotki z finałów bo tylko wtedy coś robiłem. Finały w sumie dziwne, ale taka pogoda rzeźba w niczym i liczenie, że coś może lekko poniesie 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Kolejny adres na nocleg w czasie MP F5J rzut kamieniem od lotniska. Agroturystyka: Kryształowice ul. Leśna 18 telefon 880 055 742 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Ach ten Damian. Potrafi do ognia dołożyć ?????? Mam nadzieje ze jutro będzie lepiej niż dziś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 Jeżeli ktoś nie oczekuje luksusów, to niecałe 15km od lotniska w Mirosławicach jest pole kampingowe z domkami i pokojami https://www.sulicamp.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 13 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 No dobra z kronikarskiego obowiązku mała relacja z Eurotour Litteam Cup w Słowacji. W zawodach brało udział 45 pilotów z kilku krajów. Obstawa dosyć mocna poza znanymi mi Czechami i Słowakami kilku bardzo dobrych pilotów z Węgier. Lotnisko bardzo ładne może nie wielkie, ale sporo możliwości na odlot i termikę. Świetny kontener sanitarny z prysznicami jak w domu plus możliwość nocowania modeli w hangarze. Co do samych lotów to pogoda w sobotę do około 1,5 rundy była na lekkie modele ewentualnie z lekkim balastem. Później zaczęło się mocno rozwiewać, aż do wieczora i trzeba było latać ciężkimi ze sporym balastem. Ja jeszcze o 10 leciałem modelem superlekkim 1,1 kg, a 3 godziny później już ciężki z balastem 1,9 kg. Wiatr spowodował, że najbezpieczniej było odlecieć bardzo daleko i latać na fali od jeziora i drzew. Ta opcja w większości dawała dobry rezultat (ponad 5 min lotu heh). Niestety Tomkowi akurat nie dmuchnęło i spadł dosyć szybko w jednym z lotów. Niedziela to w skrócie patelnia i loty lekko lub z małym balastem, żeby mieć pewny powrót bo czasami zawiało. Teraz o moich/naszych lotach. Ja jestem z siebie w miarę zadowolony w locie za 0 (nie dolot) znów podjąłem bardziej ryzykowną decyzję jak na Sambie i poszedłem z wiatrem z kominem, ale na powrocie była padaka. Po pierwszym dniu 2 miejsce i do wykonania dwa bezpieczne loty w niedzielę. I tak też zrobiłem pierwszy niedzielny lot w grupie bez spiny w dobrym kominie, a ostatni musiałem dolecieć do końca dlatego poszedłem bardzo wysoko, co by był pewny i nudny lot. Tomek w sumie latał dobrze nie było jakiś bardzo złych decyzji, a raczej zbrakło szczęścia w lotach na fali no i zerko za elektryczną termikę w 2 rundzie (podczas rundy bardzo się rozwiało i model nie leciał do przodu za bardzo). Poza tym ćwiczenie lądowań, ale to już coraz lepiej wychodzi trzeba tylko zwiększyć powtarzalność tych bardzo dobrych ?. Ryszard sporo myślę nauki wyniesie z tych zawodów, staraliśmy się z Tomkiem przekazywać spostrzeżenia, ale co mnie i Tomka naprawdę cieszyło to niższe loty Ryszarda i walka nawet na 10-15 metrach o dłuższy czas. Pozostało pobawić się z klapa bo trochę za dużo było nieraz cambera w dół i model tracił energię. No i na koniec finały. Do finałów startowałem z 3 miejsca. Latałem lekko z balastem żeby móc się przebić ewentualnie do przodu. Pierwsza rundka na spokojnie w grupie. Komin przed startem przeszedł nad hangar i tak jak chciałem wbiłem się 5-10 m wyżej jak najniższy model. Potem nudny lot. W drugiej rundzie w sumie podobnie start nawet wyżej bo w pierwszej było 42m, a w drugiej 67m tyle, że komin przeszedł za hangar, a większość jak i ja była przed hangarem. No i słabo bo zabrakło energii żeby przeskoczyć do komina jeszcze coś miałem na 5 m, ale na tyle blisko drzew że bym się z nimi spotkał i musiałem odpuścić. Tylko 2 osoby się oderwały się z kominem, a jedna dolatała(Vostrel), ale z dotknięciem dachu na lądowaniu ? Za co wpadła kara 300pkt. Trzeci lot poleciałem na przód sprawdzić swoje miejsce reszta poleciała za plecy. Niestety w moim miejscu nic nie było lub było jeszcze bardziej z przodu i końcowo podciągałem do grupy żeby być ciut niżej i to się udało na koniec 1000, ale miejsce 6 bo w drugim locie 0 jak część innych osób ? Zawody świetne, miła atmosfera jak i super profesjonalne podejście organizatora Janka, który poza ogarnianiem wszystkiego jeszcze latał (modelem i Cessną ) PS. Fotki będą pewnie jutro wieczorkiem ? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Pięknie, pięknie. Szkoda zerka w finale, ale i tak pięknie walczyłeś w czasie regularnych zawodów ? Zastanawiałem sie za co to 300 było Stop and go nie popłaca 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Damian serdeczne GRATULACJE. BRAWO TY ‼️‼️‼️ Ależ Tomku... Gdzież bym śmiał... ? Również GRATULUJĘ ‼️‼️‼️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 No i podrzucam obiecane fotki plus link do albumu z całością https://photos.app.goo.gl/Cr9ueeak8S2WUBrf7 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Korepetycje u Damiana i Tomka są bezcenne. Pragnę tutaj podziękować Damianowi i Tomkowi za cierpliwość . Bezbłędnie wyłapali moje braki i dali cynk czego się uczyć. Wczoraj pojechałem na "moją" łączkę aby przetestować nową dawkę wiedzy. Mocno eksperymentowałem z krążeniem w kominie z różnymi ustawieniami płata - cruise, speed, termik-z różnym camberem. To jest to. Zaczynam łapać o co chodzi. Przykre jest tylko to, że bawiąc się w modelarstwo rekreacyjne przez niemal 50 lat nie zdawałem sobie sprawy z tego, że dopiero modelarstwo jak to mówią zawodnicze weryfikuje umiejętności. Cieszy mnie to, że trafiłem na takich modelarzy jak Damian i Tomek. Dowodem na potwierdzenie odrobionych lekcji niech będzie poniższy log z wczorajszego latania. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 51 minut temu, Ryszard_I napisał: Przykre jest tylko to, że bawiąc się w modelarstwo rekreacyjne przez niemal 50 lat nie zdawałem sobie sprawy z tego, że dopiero modelarstwo jak to mówią zawodnicze weryfikuje umiejętności. Nic dodać nic ująć. Tak jak pisałem kilka postów wyżej, jak już załapiesz o co chodzi w tym krążeniu to od razu przyjdą efekty. Tylko kurde myślałem, że będzie to najszybciej w przyszłym sezonie a tu proszę jaka niespodzianka. Gratulacje i szczęka powiem że mi opadał. Jeszcze trochę treningu kilka zawodów i będzie świetnie. Bardzo fajnie, że nie odszedłeś i się nie zniechęciłeś po trudnym początku. Ten wątek powstał między innymi właśnie po to żeby namawiać i promować takie, napisze to w cudzym słowie, "zawodnicze" latanie. Jedni to traktują bardzo poważnie, inni latają właśnie po to żeby doskonalić swoje umiejętności. A jak przyjdzie przy okazji lepszy wynik to jest fajnie. Namawiałem i nadal namawiam na wspólne latanie w zawodach bo tylko w tedy można podnieść swoje umiejętności. Sprzęt? Nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Tu chodzi o samego siebie. Latałem z 300m te 10 min a po 2-3-5 zawodach już latam z 200m. Po sezonie lub dwóch tym samym sprzętem daję rade już ze 150m. A to że Tomek czy Wojtek na tych samych zawodach latają z 12-15m kompletnie nic nie znaczy. Cały czas jak mantrę powtarzam, że trzeba się odważyć, przyjechać wystartować i zobaczyć czy się będzie podobało takie latanie czy nie koniecznie. 2-3go lipca nadarza się idealna okazja aby spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 14 godzin temu, Konrad_P napisał: Nic dodać nic ująć. Tak jak pisałem kilka postów wyżej, jak już załapiesz o co chodzi w tym krążeniu to od razu przyjdą efekty. Tylko kurde myślałem, że będzie to najszybciej w przyszłym sezonie a tu proszę jaka niespodzianka. To zasługa korepetycji udzielanych przez dobrych profesorów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 18 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2022 Tak dla przypomnienia żeby nie było niespodzianki: UWAGA Zawody MP F5J które były zapowiedziane na weekend 25-26.06.2022 zostają przesunięte na termin zapasowy czyli na weekend 02-03 lipca 2022. Dodatkowo kolejny kontakt jeśli chodzi o noclegi. W tym przypadku to Sobótka Zachodnia 10 min. od lotniska. Są obecnie wolne 3 pokoje dwu osobowe w cenie około 60 zł za osobę. Telefon: 602 680 302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Konrad_P Opublikowano 19 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 No i kolejny sukces Wojtka. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 19 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Brawo! Patrząc na wyniki szkoda Tomka widać że był w gazie tylko o jeden słaby lot za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi