M.Ch. Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 Piotrek, gratuluję konsekwentnych postępów. Dla ciekawości porównanie trybów metalowych i stalowych (serwo kierunku) u Piotrka. Może ktoś wie czy stalowe dostają mniejszych luzów niż metalowe? Wiem, że tytanowe się nie luzują, ale te kwoty...
diabolo Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 każde serwo dostaje po jakimś czasie luzy mniejsze lub większe szczególnie w benzynie
M.Ch. Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 No właśnie podobno carbonowe i tytanowe nie dostają prawie wcale... podobno.
Viper Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 wszystko zależy od charakteru latania generalnie przy tej wielkości modelu od 15kg w góre To pewne Ale jakby nie wielkość tu istotna, a waga właśnie. Są przecież reguły w przypadku akrobatów np. o doborze serwa na kierunek, aby było (nie pamiętam) o dwu czy dwu i półkrotnie większej sile niż waga modelu do lotu, a już nawet zaokrąglając w górę, przy tych Jr-ach to pięć razy.
TeBe Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 Że tak się wetnę... Te z tytanowymi HITEC to jakie mają oznaczenie modelu?
diabolo Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 No właśnie podobno carbonowe i tytanowe nie dostają prawie wcale... podobno. myśle że to mit przy intensywnym użytkowaniu takim dużym benzynowym modelem 3D po kilku sezonach te serwa też sie poddają i nie chodzi tu o same zęby tylko o całą mechanikę i połączenia
Piotrek_SGM Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Opublikowano 21 Marca 2017 1) Viper- te serwa nie są tylko do Su, kiedyś mam nadzieję przełożę je do czegoś większego i w benzynie. Sebart zaleca JR DS8411 (13,5kg), ExtremeFlight do tej samej skali MKS-HV1220 (23kg). Pewnie jedni i drudzy lekko przeginają, szczególnie w elektryku. No ale mają umowy z producentami to trzeba popyt napędzać A w ogóle to mamy chyba jakieś inne instrukcje - ja podaję serwa do Su z PDFa, instrukcja z zestawu leży w piwnicy także nie chce mi się po nią iść. Edit: aaaa... już widzę.... Ty czytasz instrukcję do Monstera 3D a nie do mojego... 2) M.Ch. - dzięki ;-) 3) Że tak się wetnę... Te z tytanowymi HITEC to jakie mają oznaczenie modelu? Hitec --> "TH" -> Titatnium High (voltage) -------------------------------------------------------------------------------------------- Ciekawostka z instrukcji do 3D Monser -> w końcu każą wklejać orczyki na żywicę a nie CA.... Zaczyna mnie ten temat martwić, może jakoś skręcę te orczyki i lotki na wylot...
M.Ch. Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Co do "TG/TH", może się kiedyś przekonam cóż to warte. SU będzie miało serwa z dobrej półki i z zapasem mocy, więc nawet się w tym modelu "nie spocą". Kolega w Sbachu 2,3 m (DLA 64 twin) też dał 5585MH i wg. moich teoretycznych doświadczeń są ok. dobrane. Co do dźwigni już wklejonych, chyba mleko się rozlało. SW masz na dwóch serwach a raczej dwie dźwignie na raz się nie wykleją, z jedną lotką (latającą luzem "na wietrze") przy odrobinie szczęścia da się wylądować, gorzej z SK np. w niższej żyletce... Ja nie mam pomysłu co z tym zrobić, choć akurat w SK może się udać wzmocnić to nie tracąc na wyglądzie. Cofnąłem się na stronę 5 -SK jest raczej nie do ruszenia i po bezpiecznej stronie. Czy wszystkie dźwignie wkleiłeś na CA?
Piotrek_SGM Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Opublikowano 22 Marca 2017 Na CA kleiłem tylko do lotek. A co zrobić? Można dać po drugiej stronie lotki kawałek laminatu, przewiercić lotkę na wylot i skręcić całość śrubkami m2. Tylko nie wiem czy mi się zechce. Co do serw to już mogę stwierdzić: wszystkie 4 serwa MH mają minimalny luz, naprawdę mały, ale wyczuwalny (i go słychać). Wcale bym nie marudził, gdyby nie fakt, że piąte serwo - SH jest po prostu idealne. Także jakby ktoś kupował - może warto dorzucić 50zł/sztuka i kupić te lepsze.
Viper Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 1) Viper- te serwa nie są tylko do Su, kiedyś mam nadzieję przełożę je do czegoś większego i w benzynie. Sebart zaleca JR DS8411 (13,5kg), ExtremeFlight do tej samej skali MKS-HV1220 (23kg). Pewnie jedni i drudzy lekko przeginają, szczególnie w elektryku. No ale mają umowy z producentami to trzeba popyt napędzać A w ogóle to mamy chyba jakieś inne instrukcje - ja podaję serwa do Su z PDFa, instrukcja z zestawu leży w piwnicy także nie chce mi się po nią iść. Edit: aaaa... już widzę.... Ty czytasz instrukcję do Monstera 3D a nie do mojego... Nie mam przekonania do kupowania serw na zapas do przyszłych modeli. Każdy model a zwłaszcza do wygłupów staram się szykować maksymalnie lekko, a jednocześnie wydajnie. Tu kilka gram, tam kolejne kilka i trochę się uzbiera, a już kilkukrotnie przekonałem się, że ten sam model odchudzony zaczyna zdecydowanie lepiej latać. Jakbym kupił ekstremalnie lekkiego akrobata a takim jest ten Su to walczyłbym o każdy gram, by takim ekstremalnie lekkim pozostał. Ale to takie moje zboczenie, Twoja droga jest inna i dobrze, nikt nie ma monopolu na właściwe rozwiązania, a pewnie i tak będziesz zadowolony, czego Ci życzę.
diabolo Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Marcin Model który ma duralowe podwozie w zestawie nie będzie ekstremalnie lekki jeżeli chcesz zrobic go lekko trzeba jeszcze troche $ dołożyc
TOMEK.CEKALA Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Marcin mam podobnie z tym odchudzaniem, ostatnio popełniony model waży 1700 g gotowy do lotu, a producent podaje wagę 2200-2400 g, oczywiście lata wyśmienicie.
Viper Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Marcin Model który ma duralowe podwozie w zestawie nie będzie ekstremalnie lekki jeżeli chcesz zrobic go lekko trzeba jeszcze troche $ dołożyc Masz rację, że nawet su można by pewnie odchudzić, o czym zaświadczają różnego rodzaju filmiki i relacje z sieci i przykład elementu do wymiany, który podałeś. Pisząc o ekstremalnie lekkim miałem głównie na myśli to, że w stosunku do popularnej i markowej konkurencji w podobnym rozmiarze jest zdecydowanie lżejszy (ja w każdym bądź razie nie znalazłem lżejszego). Marcin mam podobnie z tym odchudzaniem, ostatnio popełniony model waży 1700 g gotowy do lotu, a producent podaje wagę 2200-2400 g, oczywiście lata wyśmienicie. Czyli cegłolotom mówimy zdecydowane NIE :)
Piotrek_SGM Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Opublikowano 22 Marca 2017 Każdy robi jak uważa, też lubię lekko ale ekstremistą nie jestem
M.Ch. Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Odchudzić można i model i portfel...: https://www.mejzlik.eu/detail/propeller-20x10e-l-4164
Piotrek_SGM Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Opublikowano 23 Marca 2017 Jeśli model zasłuży to może dostanie coś podobnego ;-)
Piotrek_SGM Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Opublikowano 27 Marca 2017 Parę dni minęło, za dużo z Su się nie zmieniło, więc c.d. relacji trochę później, natomiast mam dla Was ciekawe ostrzeżenie: Awionikę miał zasilać nowy, śliczny-piękny pakiet Dualsky 2s 1300mAh z wbudowanym testerem pojemności (żaden warunek konieczny, akurat się trafił, że miał). Jak się okazało w trakcie zabawy w domu z nowymi serwami, pakiet jest fabrycznie trefny, tzn. co raz jedna z cel nie łączy. Efekt - odbiornik z tolerancją zasilania 4-10V najpierw tracił telemetrię, a jak pakiet troszkę bardziej się rozładował - całkowicie stracił zasięg (w pomieszczeniu). Także już teraz wiem na 100% co będzie jak w pakiecie 2s padnie jedna cela -> model R.I.P. lub K.I.A. jak kto woli, a może nie daj Boże nawet M.I.A. ;-] W związku z powyższym czekam cierpliwie na dostawę z Chin (i tak zamówiłem już przed awarią pakietu): https://hobbyking.com/en_us/catalog/product/view/id/62593/s/frsky-redundancy-bus10-8ch-servo-interface Zmieniam koncepcję (pozdrowienia dla Kolegów odchudzających na maksa) i wkładam do niego 2x 7.4V 1000mAh... 1
M.Ch. Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Zmieniam koncepcję (pozdrowienia dla Kolegów odchudzających na maksa) i wkładam do niego 2x 7.4V 1000mAh...
radek872 Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 wszystko zależy od charakteru latania generalnie przy tej wielkości modelu od 15kg w góre Miałem serwa 645MG w Katanie 2,4m nie było problemu
Piotrek_SGM Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Opublikowano 29 Marca 2017 Niektórzy twierdzą, że masa modelu x2 na powierzchnię, czyli do tego Su po 10kg na lotki, 10 kg na kierunek i 2x5 kg na wysokość. W związku z nawracającymi dyskusjami o serwach przejrzałem jeszcze raz ofertę Hiteca (bo już po wszystkich producentach "latać" mi się nie chciało). Najsłabsze serwo HV, mające min.5kg siły, metalowe zębatki i podwójne łożyskowanie to 5665MH. Ma wymiary i wagę identyczną jak 5585MH, które kupiłem. Jest 50zł tańsze i ma 10kg vs 17kg w tych moich. Także zakupu nie żałuję, serwa zapewne przeżyją model.
Rekomendowane odpowiedzi