Lucjan Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Witam Kolegów! W tym roku wkrótce rozpoczynam budowę modelu Polskiego samolotu PZL 46 SUM. Od dawna mi się podobał. Będę wykonywał go według Planów Modelarskich nr. 82 które zostały już powiększone do rozpiętości skrzydeł 243 cm co daje skalę 1:6. Przewiduję konstrukcję klasyczną + płaty ze styropianu. Model będzie tak wykonany że w razie potrzeby można będzie łatwo zrobić na nim formy z laminatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Super już nie mogę się doczekać na relacje, liczę na dużo zdjęć z budowy, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Brawo Lucjan za znów polski samolot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iras 11 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Lucjan ja mam na warsztacie Karasia też z planów modelarskich ale powiększonego do skali 1/4,5 może zrób w tej skali ? To raptem 3 metry rozpiętości a i mniej problemów z dopasowaniem a raczej nie przekroczeniem wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Lucek - SUPER wybór !!!!! A jeśli dasz się przekonać na skalę jaką proponuje Irek, to już byłoby genialnie. Mój Jarząbek jest w podobnej skali i mam cichą nadzieję, że kiedyś polecielibyśmy razem .(w końcu daleko nie mamy do siebie). To by było coś! Może poproś Moderatora o przeniesienie do działu "Samoloty Polskiej konstrukcji". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Witaj Lucjan. Bardzo dobry wybór, choć niezmiernie trudno buduje się modele samolotów, do których brak dokumentacji. Będę śledził z zainteresowaniem postępy w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Super wybór Mnie też bardzo podoba się ten samolot, zbudowałem go kiedyś w skali 1:12 w uproszczonej wersji do aircombat-u ale skala 1:6 to zupełnie inne wyzwanie i inna jakość. Zapowiada się imponująca relacja - gratuluję wyboru projektu i czekam na pierwsze zdjęcia. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Lucjan brawo!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Witam Wszystkich!! Dziękuję za miłe słowa . Bardzo mi miło że mój projekt wzbudził takie zainteresowanie. Będę się starał na bieżąco zdawać relację z budowy modelu. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 4 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Lucjan, Rowniez gratuluje wyboru. Bede czekal na relacje. Zostalo jeszcze kilka Polskich samolotow, ktore nigdy nie byly zbudowane jako modele.. A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Dzień dobry! Ruszyła budowa ! Pierwsze wręgi wycinane na mojej maszynie " CNC " Pozdrawiam Lucjan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Dzień dobry! Ruszyła budowa ! Pierwsze wręgi wycinane na mojej maszynie " CNC " Pozdrawiam LucjanIMG_1248.JPG IMG_1249.JPG IMG_1250.JPG Witaj Lucjanie! dopiero dziś znalazłem czas i siły aby zacząć przetwarzanie rysunków na pliki pod cnc. Prace widzę ruszyły z kopyta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 dopiero dziś znalazłem czas i siły aby zacząć przetwarzanie rysunków na pliki pod cnc. a to jest bardzo cenna informacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 a to jest bardzo cenna informacja Witam a z czym taka cenna? Bardzo wiele elementów do Iskry było robione w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Nadeszła przyjemna chwila, przymiarka pół -wręg kadłuba do planu . ] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 31 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Pomalutku na desce montażowej powstaje pierwsza połówka kadłuba . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Jestem poruszony i wzruszony do łez widokiem sklejkowej krzywki na stole ! Co to były za czasy ! Metoda wykonywania elementów absolutnie uzasadniona .Popieram rozsądek w każdej postaci . Unikaj połączeń listew podłużnic w tym samym przekroju kadłuba . Raczej podpieraj połączenia na wręgach (żebrach ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 No i będzie następna piękna makieta Polskiego samolotu. Lucjanie czy nie za dużo dajesz tych listew , no a w tyle dlaczego jeszcze więcej , jeżeli ma to być konstrukcja skorupowa. Budowałem kiedyś taką metodą skorupową z dwóch połówek , nie dawałem żadnej listw i kadłub był bardzo sztywny. Ty budujesz duży model , więc całą konstrukcje balsową pokryjesz jeszcze tkaniną szklaną , to doda jeszcze większą wytrzymałość , według mnie to połowę listew mógł byś wyrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Super robota. Mam pytanie o sposób w jaki wykreślono-opracowano rysunki wręg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Jak zwykle, już na tym etapie jest na co patrzeć Panie Lucjanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi