Konrad_P Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Koledzy, żeby trochę wyluzować atmosferę zanurzcie się w bezkresnych łąkach pojezierza wigierskiego. Jakie piekne tereny do latania... marzenie. Choć daleko od domu. Płaskie łąki i wzgórza na żagiel A chociaż wziąłeś model coby polatać na takich terenach. Byłem dawno temu i do dziś jestem zachwycony tymi okolicami. Tam mają naprawdę niesamowite warunki tyle, że to koniec świata prawie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 A pojecie za Suwałki w stronę przejścia granicznego w Budzisku , miejscowość Jeleniewo , Szelmęt tam sa prawie " góry " i to otwarte na wiatr z każdego kierunku , wymarzone do F3F , tylko rzadko wieje niestety . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Chciałbym poinformować, że problem z postu #141 został bardzo pozytywnie rozwiązany. Nie żywimy z Czarkiem do siebie żadnych negatywnych emocji, w związku z czym proszę nie traktować tego postu jako wrogości między forumowiczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 A ja się cieszę że Stefan naprostował "pomówienie" do Piotra który chce zrezygnować totalnie z forum. Mam nadzieję że jednak przemyśli i zostanie a wszyscy tu dyskutujący załapią że nie tędy droga .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Celowo nie piszę o oklejaniu płata folią bo przy profilu laminarnym to nieporozumienie . Możesz rozwinąć temat? Trochę szczegółów, konkretów? Czy ktoś mógłby to rozwinąć? Słyszałem w ArtHobby jak i w Blejzyk oraz Modelot, że nie zalecają oklejania swoich skrzydeł folią. Nie udało mi się jedna znaleźć wytłumaczenia dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Panowie, jako autor tematu proszę - przecież to nasze hobby a nie kwestia życia i śmierci. Please Jaki model z tego wrzątku wyłowiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Czy ktoś mógłby to rozwinąć? Słyszałem w ArtHobby jak i w Blejzyk oraz Modelot, że nie zalecają oklejania swoich skrzydeł folią. Nie udało mi się jedna znaleźć wytłumaczenia dlaczego. To nie są profile laminarne tylko turbulencyjne o niskim oporze przepływu powietrza i lubią matową powierzchnię a folia jest gładka i ślizga . A co najważniejsze folia jest znacznie cięższa. Najlepiej korzystać z lakieru Art Hobby jest z opiłkami balsowymi - więc bardzo ładnie wypełnia wszystkie ewentualne pory forniru a w konsekwencji nie dokłada masy. Co nie znaczy że jak ktoś płat oklei folią to model nie będzie latał :-) Po drugie wszystkie zestawy które obecnie kupiłem mają już gotowe zawiasy z delaminażu a to rozwiązanie jest trwałe i estetyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Moje dwa modele z AH też miały mieć zawiasy z delaminażu a dostałem wersję "do odcięcia". OK, statecznik poziomy ma z delaminażu ale poziome zawsze tak miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Dzisiaj dostałem instrukcję obsługi Silenta [21 str]. zdjęcia montażowe [10 str] i kilka kart różnych szczegółów. Konrad, drobne sprostowanie co do gniazd na serwa w skrzydłach. Źle wtedy zrozumiałem, po wycięciu forniru trzeba w gniazda wkleić ramki z balsy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Moje dwa modele z AH też miały mieć zawiasy z delaminażu a dostałem wersję "do odcięcia". OK, statecznik poziomy ma z delaminażu ale poziome zawsze tak miały. Prawdopodobnie przeciełeś delaminaż wieczorem wyślę zdjęcia jak ja to mam zrobione. Delaminaż jest podklejony balsą żeby usztywnić krawędzie lotki. Dzisiaj dostałem instrukcję obsługi Silenta [21 str]. zdjęcia montażowe [10 str] i kilka kart różnych szczegółów. DSC03216.JPG Konrad, drobne sprostowanie co do gniazd na serwa w skrzydłach. Źle wtedy zrozumiałem, po wycięciu forniru trzeba w gniazda wkleić ramki z balsy. Wyślę Stefanie zdjęcia jak ja to mam zrobione, stosuję tę system od 15 lat i nigdy nie zawiódł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Prawdopodobnie przeciełeś delaminaż wieczorem wyślę zdjęcia jak ja to mam zrobione. Delaminaż jest podklejony balsą żeby usztywnić krawędzie lotki. Wyślę Stefanie zdjęcia jak ja to mam zrobione, stosuję tę system od 15 lat i nigdy nie zawiódł Zgodnie z obietnicą :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bax Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Jaki model z tego wrzątku wyłowiłeś? Bedzie chyba Silent - zbieram $$$, chyba że w sierpniu Alading będzie jeszcze do kupienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Tomek, nie przeciąłem delaminażu. Na szczęście na razie nic nie robiłem przy modelu. Myślałem, że w wersji z wklejonymi zawiasami lotki będą już odcięte. Leń się we mnie odezwał :-) Jak wykonałeś wcięcie pozwalające wychylać się lotkom w dół? Trójkątnym pilnikiem tak jak jest w instrukcji pokazane, czy też nożykiem? Wcześniej czeka mnie klejenie i malowanie skrzydła, więc czasu trochę mam do etapu odcinania lotek i klap. Dziękuję za zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgodnie z obietnicą :-) Widać delaminaż z góry lotki i nacięcie od dołu. Z klapami w Silencie jest odwrotnie, delaminaż jest od dołu a nacinamy od góry. Miałem nadzieję, że pokażesz wnętrze wnęki serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zdjęcie wnęki serwa jest w instrukcji montażu dołączanej do modeli. Jak będę miał chwilę to mogę wrzucić jutro z rana. W zasadzie to prostokąt wycięty w skrzydle, wydłubany styropian do czysta i wklejona ramka z deseczek balsowych. Niczego więcej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zdjęcie wnęki serwa jest w instrukcji montażu dołączanej do modeli. Jak będę miał chwilę to mogę wrzucić jutro z rana. W zasadzie to prostokąt wycięty w skrzydle, wydłubany styropian do czysta i wklejona ramka z deseczek balsowych. Niczego więcej nie ma. W instrukcji widziałem. Bedzie chyba Silent - zbieram $$$, chyba że w sierpniu Alading będzie jeszcze do kupienia. Tak jak pisałem wcześniej (czy nie pisałem? ) jak już będziemy mieli gotowe modele to musimy potrenować razem z Pawłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Tomek, nie przeciąłem delaminażu. Na szczęście na razie nic nie robiłem przy modelu. Myślałem, że w wersji z wklejonymi zawiasami lotki będą już odcięte. Leń się we mnie odezwał :-) Jak wykonałeś wcięcie pozwalające wychylać się lotkom w dół? Trójkątnym pilnikiem tak jak jest w instrukcji pokazane, czy też nożykiem? Wcześniej czeka mnie klejenie i malowanie skrzydła, więc czasu trochę mam do etapu odcinania lotek i klap. Dziękuję za zdjęcia. Najpierw lakieruję cały płat na gotowo. Następnie w miejscu zawiasu wkuwam dwie szpilki w miejscach przecięcia linii zawiasu i krawędzi lotki. Przykładam metalową linijkę i tępym nożem nacinam delikatnie fornir aż do delaminażu. Przenoszę wymiar na drugą stronę wkuwam szpilki i tym razem ostrym nożem delikatnie nacinam aż do delaminażu. Szpilki przesuwam o 2,5 mm w stronę spływu i nacinam jeszcze raz. nacinam lotkę piłką i następnie cienkim pilnikiem oczyszczam szczelinę . i gotowe :-) Zdjęcie wnęki serwa jest w instrukcji montażu dołączanej do modeli. Jak będę miał chwilę to mogę wrzucić jutro z rana. W zasadzie to prostokąt wycięty w skrzydle, wydłubany styropian do czysta i wklejona ramka z deseczek balsowych. Niczego więcej nie ma. W instrukcji widziałem. Tak jak pisałem wcześniej (czy nie pisałem? ) jak już będziemy mieli gotowe modele to musimy potrenować razem z Pawłem. Dokładnie, ja żeby ją usztywnić podklejam ramkę z dołu 1,5 mm balsą i zaokrąglam do profilu wewnętrznego. styropian najłatwiej najpierw naciąć skalpelem a następnie wytopić lutownicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anluk Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Zdjęcie ramki z zamontowanym serwem widać w moim wątku o Solarisie http://pfmrc.eu/index.php?/topic/67659-solaris-ev-31m-z-arthobby/?p=664278 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Najpierw lakieruję cały płat na gotowo. Następnie w miejscu zawiasu wkuwam dwie szpilki w miejscach przecięcia linii zawiasu i krawędzi lotki. Przykładam metalową linijkę i tępym nożem nacinam delikatnie fornir aż do delaminażu. Przenoszę wymiar na drugą stronę wkuwam szpilki i tym razem ostrym nożem delikatnie nacinam aż do delaminażu. Szpilki przesuwam o 2,5 mm w stronę spływu i nacinam jeszcze raz. nacinam lotkę piłką i następnie cienkim pilnikiem oczyszczam szczelinę . i gotowe :-) Dokładnie, ja żeby ją usztywnić podklejam ramkę z dołu 1,5 mm balsą i zaokrąglam do profilu wewnętrznego. styropian najłatwiej najpierw naciąć skalpelem a następnie wytopić lutownicą. Najpierw lakieruję cały płat na gotowo. Następnie w miejscu zawiasu wkuwam dwie szpilki w miejscach przecięcia linii zawiasu i krawędzi lotki. Przykładam metalową linijkę i tępym nożem nacinam delikatnie fornir aż do delaminażu. Przenoszę wymiar na drugą stronę wkuwam szpilki i tym razem ostrym nożem delikatnie nacinam aż do delaminażu. Szpilki przesuwam o 2,5 mm w stronę spływu i nacinam jeszcze raz. nacinam lotkę piłką i następnie cienkim pilnikiem oczyszczam szczelinę . i gotowe :-) Dokładnie, ja żeby ją usztywnić podklejam ramkę z dołu 1,5 mm balsą i zaokrąglam do profilu wewnętrznego. styropian najłatwiej najpierw naciąć skalpelem a następnie wytopić lutownicą. Tutaj wchodzą tylko 9mm serva, SD7080 jest stosunkowo cienkim profilem. ja serva wkładam na wcisk między wypełnienia balsowe. lekkie i sztywne mocowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Tutaj wchodzą tylko 9mm serva, SD7080 jest stosunkowo cienkim profilem. ja serva wkładam na wcisk między wypełnienia balsowe. lekkie i sztywne mocowanie. Myślę, że serwa tego typu to też niezła alternatywa do tego profilu https://modelemax.pl/pl/kst/25973-kst-serwo-x08h-v5-digital-wing.html https://modelemax.pl/pl/kst/23596-kst-serwo-x08h-v3-0-digital-hv-38v-84-v.html Może ktoś rozważy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi