Jerzy Markiton Opublikowano 17 Grudnia 2022 Opublikowano 17 Grudnia 2022 Normalnie - posługuję się tym: ściemniacz do lampy (jeszcze "komunistyczny"), trafo 26V i kilka ramek o różnych długościach... EPP kupiłem dość dawno, 10 - 15 lat temu ? I jeszcze trochę zostało. Już nie pamiętam firmy ani nawet miejscowości. Bytom ? Chorzów ? Pamiętam, ze musiałem kupić metr sześcienny, bo nie chcieli mniej sprzedać. Był w płytach - 9cm grubości. Część porozcinaliśmy na cieńsze płyty - żeby nie marnować wycinając skrzydełka. Ale jest bardziej miękki, niż ten od Marka. Ale to, co na zdjęciach - to zestaw półfabrykatów od Marka z NPN. Nie chciałoby mi się robić tylu szablonów do wycinania moją ramką. Wydaje mi się, że opanowałem wreszcie zawiasy. Bez szczelinki na dole i niecałe 2mm na górze. To było 3 podejście do tematu. Tym razem jestem zadowolony ! Pozdrawiam - Jurek 4
model Opublikowano 18 Grudnia 2022 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Ładnie wyszło, czyli ta pianka jest na tyle wytrzymała i zarazem elastyczna że nie potrzebuje zastosowania w lotce standardowych zawiasów?
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Grudnia 2022 Opublikowano 18 Grudnia 2022 Nie, nie potrzebuje. Powszechnie stosowany zawias w ESA czy EPA. W tak dużym modelu - do sprawdzenia... Ale - nie widzę powodów do obaw. Jak w Orliku nie wykazuje żadnych cech zmęczenia to i tym razem powinno być O.K. Pozdrawiam - Jurek
JacekK Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2022 Bardzo zmyślne zawiasy - podkradam
Jerzy Markiton Opublikowano 19 Grudnia 2022 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Nie musisz podkradać. Możesz normalnie spróbować zastosować. A z innej beczki - Dysponujesz może logo LPP w jakiejś lepszej rozdzielczości ? A może w Corelu ?? To, co mam jest w kiepskiej rozdzielczości. Napis sponsora - Tomaszowska Fabryka.... powinno dać się odtworzyć. Chyba, że znajdę informację, że RWD-10 był na stanie Aeroklubu Śląskiego - to wtedy zmienię pierwowzór. Ot, taki lokalny patriotyzm... Pozdrawiam - Jurek Dziś nic nie zdziałałem. Inne priorytety.
kesto Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 12 godzin temu, Jerzy Markiton napisał: Dysponujesz może logo LPP w jakiejś lepszej rozdzielczości ? A może w Corelu ?? http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=66&t=793 Tutaj chłopaki zrobili dobrą robotę.
Jerzy Markiton Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Dzięki serdeczne !!! - Jurek
art_c Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 W Aeroklubie Śląskim na Muchowcu były dwa RWD-10: SP-BLS SP-BMC Godło AŚl miało w szachownicy czarne lub granatowe pola zamiast czerwonych, a dolna część steru kierunku RWD-10 z Muchowca była pomalowana na granatowo. Na załączonym screenie rysunku SP-BLS statecznik pionowy jest błędnie pomalowany na granatowo (granatowy powinien być tylko dół steru kierunku). W Szkole Pilotów w Aleksandrowicach też były dwa: SP-BLR SP-BMB Informację pochodzą z wykładu Zygmuta Szeremety na Glassówce o RWD-10 (ok. 50 minuta filmu) Aktualnie są dostępne dwie monografie: jedna w/w autora wyd. Lotnabook, druga wyd. Stratus.
Jerzy Markiton Opublikowano 20 Grudnia 2022 Opublikowano 20 Grudnia 2022 Artur (?) - jesteś miliony wart !!! Nie wiem, jak się odwdzięczyć ? Pozdrawiam - Jurek 1
Jerzy Markiton Opublikowano 23 Grudnia 2022 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Znów parę drobiazgów do przodu. Pozdrawiam i Wesołych Świąt ! - Jurek
JacekK Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2022 Ładnie, jak rozwiązujesz odejmowanie płata? Bo przy 160cm to właściwie obligo...
Jerzy Markiton Opublikowano 23 Grudnia 2022 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Tam gdzie są klamerki - będą śruby. Dolna część drewnianego żeberka jest odcięta i będzie przyklejona na stałe do płaskowników koziołka. To będzie zdejmowanie serwisowe, w razie jakiejś awarii (tfuu). Do transportu na lotnisko skrzydła będą dzielone za zastrzałami, żeby odpadła konieczność demontażu zastrzałów.
Jerzy Markiton Opublikowano 29 Grudnia 2022 Opublikowano 29 Grudnia 2022 Coś tam udało się podłubać.... Pozdrawiam - Jurek
Jerzy Markiton Opublikowano 2 Stycznia 2023 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Coś tam znowu poszło do przodu... Pozdrawiam - Jurek 1
Jerzy Markiton Opublikowano 3 Stycznia 2023 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Trochę znów udało się popchnąć... Ze skośną belką pod skrzydłem było trochę problemu. Za późno to zdjęcie zostało zamieszczone. Już miałem w tym miejscu śruby mocujące. Ale jakoś udało się to "poszewcować". Trzeba będzie wyhamować w oczekiwaniu na silnik. Zapadła decyzja o czymś trochę mniejszym i lżejszym. Zobaczymy jak dotrze. Pozdrawiam - Jurek 1
Jerzy Markiton Opublikowano 21 Stycznia 2023 Opublikowano 21 Stycznia 2023 Pomalutku do przodu.... Szkoda, że o tym fajnym wydawnictwie dowiedziałem się tak późno. Pewnie wiele rzeczy zrobiłbym w inny sposób. Wprawdzie wiele grafik nie znajduje potwierdzenia w skromnej dokumentacji zdjęciowej, ale lepsze to niż nic ? Zabrałem się za napęd lotek i łoże silnika. Silnik powinien wkrótce dotrzeć to można będzie go zamocować i wypróbować. Pozdrawiam - Jurek 2
Jerzy Markiton Opublikowano 29 Stycznia 2023 Opublikowano 29 Stycznia 2023 Witam serdecznie ! Czas leci a ja ciągle w lesie... Kilka ujęć z montażu silnika. Nos z grubsza ociosany. Płoza ogonowa wstępnie pryśnięta i przygotowana do wklejenia. Serwa lotek wklejone i uruchomione. Chwilowo utknąłem nad dostępem do akumulatora napędowego. Wiadomo, że musi być maks. z przodu. Może nawet trzeba się będzie posiłkować ołowiem ? Chyba niepotrzebnie zaangażowałem się w lekki silnik - 120g. Cięższych akumulatorów nie planuję. Luk z góry - będzie za bardzo rzucał się w oczy, z dołu - niewdzięczny dostęp, z boku ?? Trzeba to jeszcze przespać. Pozdrawiam - Jurek 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jerzy Markiton Opublikowano 1 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Lutego 2023 Decyzja zapadła. Dostęp do akumulatora zrobiony. Trochę zmodyfikowałem wręgę silnikową żeby akumulator mógł pójść jeszcze dalej do przodu. Serwa ogona wklejone. Można się przymierzać pomału do malowania niektórych elementów. Pozdrawiam - Jurek 6
JacekCichy Opublikowano 2 Lutego 2023 Opublikowano 2 Lutego 2023 RWD 10 zawsze mi sie podobal Twoj model wyglada naprawde zgrabnie - troszke szkoda ze nie zalaminowany albo chociaz przemalowany rzadka zywica - stracilby fakture styropianu.
Rekomendowane odpowiedzi