Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak zapytam tylko Robercie - budujesz modele, jak narazie, tylko i wyłącznie z depronu i innych pianek czy zdarza Ci się również popełnić jakiś model konstrukcyjny?

Opublikowano

Relacji ciąg dalszy.

Czas wziąć się za kadłub. Wzmocnienie wzdłuż rurką węglową, w sumie aby kadłub mi nie uciekł przy oklejaniu poszyciem.

Widoczne wcięcie w które wsunę skrzydło.

DSCF8140.JPG

Wręgi

DSCF8141.JPG

Opublikowano

Puścił bym jeszcze jakieś wzmocnienie kadłuba w jednym kawałku wzdłuż kadłuba pod skrzydłem i może nad - teraz środek jest najsłabszym miejscem i model w razie czego zamiast zgnieść sobie dziobek złamie się w połowie mimo umiejscowionej tam sztywnej konstrukcji centropłata.

Opublikowano

Raport z dzisiaj
Płaskowniki o których pisałem wcześniej.
Spód modelu
DSCF8148.JPG

Wyażurowałem też nieco wręgi
DSCF8149.JPG

DSCF8152.JPG

Aha, malowanie będzie takie
526910ac9f27339e9cc16b50603b7f95.jpg

Kolory: H116, H160, H155, H127, H33, H89

Opublikowano

Używasz 3mm depronu czy 6mm i formujesz go na gorąco!

6+ za wybór malowania - mój Ojciec odpowiadał za stan techniczny kilku Su-22 w Powidzu, zabierał mnie ze sobą na lotnisko...tego się nie zapomina. Zwiedzałem nawet Su22 od wewnątrz - komora silnika.

Oj chyba dla niego zbuduję kiedyś takie cudeńko! Czy jest możliwość pozyskania planów Twojego autorstwa?

Opublikowano

Rura jest z depronu 6mm wyginana na zimno (oklejona zewnętrznie taśmą pakową). depron to extrupor z modelarnia.pl - najbardziej giętki z depronów.

Centropłat z 3mm graupner - sztywny

Skrzydełka 6+3mm - electrifly - sztywny

Ciągle nanoszę poprawki na plany, ale będą.

Opublikowano

Te na filmie? Na kręceniu gałką :)

A na poważnie, nie robiłem jeszcze takiego sterowania. Rozważam różne koncepcje wzmocnień takiego statecznika. Nie wiem np, czy serwo 9g -2.2Kg wystarczy.

Będę miał sterowanie tylko przez elevons.

Mógłbym co prawda zrobić sterowanie płytowe z popychaczami, ale spróbuję najpierw pokombinować ze sterem bezpośrednio na serwie.

Opublikowano

Przy zastosowaniu funkcji ELEVONS model będzie bardzo zwrotny ale świetnie będziesz mógł poprzez wychylenie sterów w górę wykorzystać je jako hamulec przy lądowaniu jednocześnie ograniczając moc silnika - model opada "liściem". Ciekaw jestem jak zmiana geometrii skrzydła znacząco wpłynie na prędkość modelu w locie. Ze względu na siły działające w locie zastosuj serwo z trybami metalowymi.

Opublikowano

Ja bym jeszcze do tego układu podłączył jakieś tanie żyrko helikopterowe, byle było z funkcją "head hold". Pomogłoby to ustabilizować model w locie.

Opublikowano

Przy zastosowaniu funkcji ELEVONS model będzie bardzo zwrotny ale świetnie będziesz mógł poprzez wychylenie sterów w górę wykorzystać je jako hamulec przy lądowaniu jednocześnie ograniczając moc silnika - model opada "liściem". Ciekaw jestem jak zmiana geometrii skrzydła znacząco wpłynie na prędkość modelu w locie. Ze względu na siły działające w locie zastosuj serwo z trybami metalowymi.

Tak lądował mój lekki profilowiec MiG-25, dodatkowo nawiewy zza śmigła był na powierzchnie sterowe. Myślę, że w Su nie będzie tak łatwo. Śmigło jest za sterami, a sam model będzie cięższy. Jakiś dobieg pewnie będzie potrzebny.

Planuję zrobić podwieszenia, które będą odbierały obciążenia związane z lądowaniem w trawie. Łatwiej zrobić nową bombkę niż cały kadłub.

Nie sądzę aby zmiana geometri skrzydła znacząco wpłynęła na właściwości lotne.To raczej gadźet wizualny. W wątku o F-14, jak dobrze pamiętam, czytałem, że prędkość nawet była większa przy rozłożonych skrzydłach.

Żyroskopu nigdy nie miałem i na razie nie czuję potrzeby :)

Opublikowano

Dobrze wzmocnij ster płytowy bo lubi się złamać właśnie przy lądowaniu jak zahaczy o trawę ... przerabiałem to w Migu 25 i F-22. Taka jeszcze moja sugestia lepiej zrobić ster na popychaczu, w Migu 25 często mi się jeszcze zdarzało że ster wywracało mi o 180 stopni przy lądowaniu. W większości przypadków ster wychodził z tego bez szwanku ponieważ siła znalazła ujście na przesunięciu popychacza w mocowaniu na dźwigni serwa, potem wystarczyło popuścić śrubkę na dźwigni serwa ustawić seter na nowo i gotowe można latać dalej ;) Tutaj ster będzie sztywno połączony z serwem więc w takim przypadku ster się podda i się złamie co najgorzej wyrwie całe serwo z pianki. Takie moje spostrzeżenie związane ze sterami płytowymi po zbudowaniu i polataniu parkjetami ;)

Opublikowano

Zdaję sobie z tego sprawę. Nie mniej zrobię wg planu. najwyrzej ogon będę robił jeszcze raz na popychaczasz.

A tak teraz wygląda

IMGP0429.JPG

I smaczek. Jest już dziobek.

IMGP0430.JPG

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.