przemo Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2014 Jak to ma być pomniejszona wersja jak dobrze rozumiem to silnik zdrowo na wyrost. W tej wersji z tego wątku w oryginalnej skali ma silnik 170 W.
kapi0908 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Czyli do wersji pomniejszonej wystarczy 130W i czy regulator 25A wystarczy ?
RAFALR30 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Podaj Kacper dokładny typ silnika jaki chcesz zamontować. Producenci podają także przy danym silniku rodzaj zalecanego śmigła a w związku z tym spodziewany pobór prądu (do którego dobierzesz odpowiedni regulator) i ciąg.Dla przykładu w moim modelu F-18, w którym mam podobny jak proponowany przez Ciebie silnik mam takie wyposażenie: - silnik Turnigy D2826-6 2200kvOutrunner Motor - 1 szt. (342W, max. pobór prądu 34A)http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__12919__d2826_6_2200kv_outrunner_motor.html- śmigło APC 6x5E - 1 szt.- regulator 35-40A z radiatorem Hobby King - 1 szt.- aku. Li-Pol Turnigy 1300 mAh 25-30C - 1 szt. Po dokonaniu pomiarów (jak poniżej) regulator dobrałem na wyrost sugerując się parametrami silnika bez uwzględnienia typu założonego śmigła Myślę, że stosując taki silnik dla pomniejszonego w skali Gripena będziesz rozmijał duże prędkości tym bardziej, że śmigło jest na ogonie i nie będzie napotykać strumień zaśmigłowy na jakiekolwiek opory związane z konstrukcją modelu..
kapi0908 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Silnik jaki aktualnie posiadam do B2208-14 130W 1450kv o poborze od 5A do 9A ze śmigłem,a silnik jaki chciałem kupić to D2826-10 czyli podobny.Alejeśli ten mój starczy do spokojnego latania to było by fajnie
kapi0908 Opublikowano 5 Lipca 2014 Opublikowano 5 Lipca 2014 Witam, niedawno i ja zacząłem budowę Gripena tyle że w 77% skali z profilem Kfm2 tak jak u kolegów. Wyposażenie jakie dostanie to -silnik Emax CF2812 170W 1534kv -regulator 30A -akumulator 3s 1300mAh -2x serwa 9g A tutaj kilka zdjęć P.S. Mam nadzieję, że koledzy nie obrażą się za to że dołączam się do wątku ze swoją relacją
przemo Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Opublikowano 5 Lipca 2014 Kamilu jak najbardziej dołączaj do wątku ... zachęcamy Przynajmniej powstanie obszerny temat właśnie o tym modelu Pozdrawiam
kapi0908 Opublikowano 5 Lipca 2014 Opublikowano 5 Lipca 2014 Kamilu jak najbardziej dołączaj do wątku ... zachęcamy Przynajmniej powstanie obszerny temat właśnie o tym modelu Pozdrawiam Dzięki,cieszę się ale ja jestem Kacper
przemo Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Opublikowano 5 Lipca 2014 Dzięki,cieszę się ale ja jestem Kacper Bardzo przepraszam coś mi się pomyliło
kapi0908 Opublikowano 6 Lipca 2014 Opublikowano 6 Lipca 2014 Dzisiaj budowy ciąg dalszy. Oszlifowałem wstępnie kadłub Skleiłem go z częścią nosową samolotu oraz wkleiłem mocowanie silnika i wzmocniłem je ponieważ nie wydawało się zbyt trwałe
przemo Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Opublikowano 6 Lipca 2014 Mocowanie silnika wzmocnij jeszcze bardziej a najlepiej zrób je nowe sklejone z dwół kawałków depronu i dopiero wklej je w kadłub. Sprawdzone w F-22 Raptor również od Shumate. W tym modelu ta rzecz nie została do końca przemyślana.
robertus Opublikowano 6 Lipca 2014 Opublikowano 6 Lipca 2014 Ja bym dokleił po bokach paski depronu do tej pionowej gdzie jest zamocowana listewka. Plus paski poziomo miedzy listewkami a boczkami kadłuba. Tak aby mocowanie listewki było w + z depronu
RAFALR30 Opublikowano 6 Lipca 2014 Opublikowano 6 Lipca 2014 Ładna, czysta robota Kacper. Widzę, że oświetlenie robisz - super. Koledzy dobrze radzą - wzmocnij mocowanie tej listewki, bo skoro model masz w skali 70% a wyposażenie jak do wersji 100% to Twój model będzie bardzo szybki i na ogon bedą działać duże siły.
Miszcz120 Opublikowano 7 Lipca 2014 Opublikowano 7 Lipca 2014 Fajny ten depron (kolorek). Gdzie go zakupiłeś ?
kapi0908 Opublikowano 7 Lipca 2014 Opublikowano 7 Lipca 2014 Zakupiłem go w zwykłej składnicy budowlanej, a kolorek jest na tyle fajny że nie będę musiał dużo malować
kapi0908 Opublikowano 7 Lipca 2014 Opublikowano 7 Lipca 2014 Wczoraj wkleiłem płat a dzisiaj wzmocniłem mocowanie skrzydła oraz wkleiłem dziób Powiedzcie czy tak wzmocnione mocowanie ma szanse bytu czy to jeszcze nie jest to ?
przemo Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Opublikowano 7 Lipca 2014 Według mnie powinno być dobrze choć ja bym jeszcze wzmocnił na samym końcu kadłuba tuż za metalowym elementem trzymającym silnik. A tak to Gripen się szykuje pierwsza klasa
kapi0908 Opublikowano 7 Lipca 2014 Opublikowano 7 Lipca 2014 Dziękuję za dobre słowa i zrobię tak jak mówisz z tym wzmocnieniem. Mam jeszcze pytanie, czy odrzucany zbiornik paliwa pod kadłubem samolotu jest dobrym pomysłem? Czy nie bardzo, ponieważ obawiam się, że po odrzuceniu zostanie wciągnięty przez śmigło i może narobić szkód.
przemo Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Opublikowano 7 Lipca 2014 Może najpierw zbuduj model, oblataj, polataj nim a potem dorzuć coś od siebie przeglądając forum natrafisz na wątki choćby właśnie o tym Gripenie gdzie ja z początku go zbudowałem ale Rafał go odpicował do tego stanu że ja sam nie mogłem poznać tego modelu ... kolejny przykład to wątek z budowy Corsair'a Bartka który budował model dość długo, potem oblatał, polatał, nawet rozbił a teraz model łapie detale godne makiety powoli powoli a reszta przyjdzie z czasem ... trzymam kciuki za udany oblot
RAFALR30 Opublikowano 8 Lipca 2014 Opublikowano 8 Lipca 2014 Dziękuję za dobre słowa i zrobię tak jak mówisz z tym wzmocnieniem. Mam jeszcze pytanie, czy odrzucany zbiornik paliwa pod kadłubem samolotu jest dobrym pomysłem? Czy nie bardzo, ponieważ obawiam się, że po odrzuceniu zostanie wciągnięty przez śmigło i może narobić szkód. Świetny pomysł. Możesz wzorować się na rozwiązaniu Przemka mechanizm już przygotować na etapie budowy modelu a skorzystasz z niego jak polatasz modelem. Zbiornik paliwa musiałby trochę ważyć aby podczas zrzutu nie został zassany przez śmigło bo zostanie z niego poszatkowany ogórek http://pfmrc.eu/index.php?/topic/34258-od-infineon-i3d-do-pierwszej-w-polowie-wlasnej-konstrukcji-pzl-szerszen-zimowe-wariacje-z-nartami-i-nie-tylko/?p=426389 Zgodnie z uwagą od Przemka (jeżeli dobrze odczytałem jego myśl): Ja dla swojego Gripena mam przygotowany zbiornik, który podwieszę albo na magnesach neodymowych lub na stałe co umożliwi mi własnoręczny wyrzut modelu.
Rekomendowane odpowiedzi