RAFALR30 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Opublikowano 18 Stycznia 2020 26 minut temu, robertus napisał: Myślę, ze spokojnie możesz szukać camo dla Viggena Robert dziękuję. Są nawet referencje farb Gunze ?
RAFALR30 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Naniosłem zdjęcie mojego modelu na zdjęcia prawdziwego Gripena w celu zobrazowania wymiarów wysokości goleni podwozia, średnicy kół i ich odległości od dziobu. W zakupionym zestawie podwozia muszę zmienić tylko przednie koła na mniejsze, tylne mają średnicę 45mm więc pozostaną. Reszta pasuje ?
robertus Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jak będziesz startował z asfaltu to ok. Przy trawie lepiej mieć większe koła.
RAFALR30 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Model stanął na kołach - start tylko z pasa asfaltowego/betonowego. Do startu z trawy są zbyt małe. Przednie koła będą miały docelowo mniejszą średnicę.
RAFALR30 Opublikowano 29 Lutego 2020 Opublikowano 29 Lutego 2020 Zespół napędowy po próbach gotowy do montażu.
RAFALR30 Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Światło za kabiną jest migające. Pozostaje tylko dolutować pierścień LED na ogonie jako dopalacz i... czas na malowanie i składanie elektroniki.
robertus Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Nie mogę się doczekać filmu z dopalaczem
RAFALR30 Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 Wszystko co związane z oświetleniem polutowane. Dopalacz działa zgodnie z założeniami. Obecnie jest kolor pomarańczowo-czerwony. Zmienię soft i sprawdzę jak to będzie z kolorem pomarańczowo-błękitnym. 1
przemo Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Opublikowano 25 Marca 2020 Tak z ciekawości wszedłem na pierwszą stronę wątku i o ile daty się nie rozjechały po przesiadce na powiedzmy "nowe" forum to model powstał 8 lat temu ... wow ... ale ten czas leci Ten depron Rafał to się trzyma ? Nic się z nim nie dzieje ? Fajnie że reanimujesz już chyba leciwy model ... słabo pamiętam jak go zacząłem budować
RAFALR30 Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 16 godzin temu, przemo napisał: Tak z ciekawości wszedłem na pierwszą stronę wątku i o ile daty się nie rozjechały po przesiadce na powiedzmy "nowe" forum to model powstał 8 lat temu ... wow ... ale ten czas leci Ten depron Rafał to się trzyma ? Nic się z nim nie dzieje ? Fajnie że reanimujesz już chyba leciwy model ... słabo pamiętam jak go zacząłem budować Czas "leci" a wraz z nim nasze modele :-). Niektórzy (jak Ty Przemo) przesiadają się na nowe gałęzie modelarstwa (drony) czy technologie (druk 3D) a ja... rzeźbię w starym materiale. Tak dobrze model zabezpieczyłeś farbami i lakierami , że depron do dzisiaj nie ma żadnych śladów osłabień (zwiększona giętkość) czy pęknięć. Typowe wgniotki od trawy czy paznokci, ryski :-)) są nieuniknione ? Chciałem model już malować ale w hurtowniach brakuje farby Gunze H058 (light green) - główny podkład do kamuflażu "splinter camo". Dzisiaj może spód na szaro pomaluję. ?
RAFALR30 Opublikowano 26 Marca 2020 Opublikowano 26 Marca 2020 HELP PLEASE! Koledzy modelarze nie mam doświadczenia w malowaniu balsy a właściwie odpowiednim zabezpieczeniu/jednorodnym pokryciu balsy aby po jej pomalowaniu powierzchnia była gładka. Obecnie zastosowałem technikę polegającą na rozrzedzeniu szpachli i "pomalowaniu " nią za pomocą pędzla powierzchni balsowej. Potem oczywiście szlifowanie papierem ściernym (1500). Ale dla uzyskania jednorodnej równo pokrytej powierzchni musiałbym ten zabieg wykonywać wielokrotnie małymi etapami - widać nierównomierność po pierwszym malowaniu. Część powierzchni gładka a miejscami jak skórka od kiwi. Wskażcie / podzielcie się swoim doświadczeniem. Metoda musi być w miarę prosta, nie zwiększająca znacząco wagi modelu i bezzapachowa - moją modelarnią jest kuchnia/łazienka ?
RAFALR30 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Znalazłem w sieci dużo zdjęć samolotu nr 39131 w malowaniu które mnie interesuje tj.: Splinter Camo ale nigdy nie od dołu :-). Stąd moje pytanie. Czy znaki szwedzkich sił powietrznych na tym konkretnym samolocie są od spodu w wersji "Low Visibility" czy w pełnych barwach jak z boku kadłuba lub od góry na skrzydłach?
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Temat na szwedzkim forum (może się nie mylą?) http://ipmsgoteborg.swedishforum.se/t3029-italeri-148-scale-jas-39a-splinter-gripen-39131 zdjęcie modelu na str. 6:
RAFALR30 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Dzięki koledzy. Widzę dwie różne wersje. Jerzy, przekonało mnie jednak zdjęcie zamieszczone na poleconym przez Ciebie szwedzkim forum - widać, że to low visibility ?
Gość Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zawsze warto popytać miejscowych epdf.pub_saab-gripen-swedens-21st-century-multirole-aircraf.pdf
RAFALR30 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wzięło mnie na robienie naklejek. Jeszcze bez skali i nie wszystkie. Wybieram czcionkę na zrobienie numerów taktycznych... C.D.N.
FockeWulf Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Będziesz sam drukował? Jakiego papieru używasz?
Bartek Piękoś Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 W dniu 26.03.2020 o 21:54, RAFALR30 napisał: HELP PLEASE! Koledzy modelarze nie mam doświadczenia w malowaniu balsy a właściwie odpowiednim zabezpieczeniu/jednorodnym pokryciu balsy aby po jej pomalowaniu powierzchnia była gładka. Nie wiem czy to jeszcze aktualne. Szpachlowałem szpachlą Hobby-lite, wodorozcieńczalną. Rozcieńczałem tylko tyle, by dobrze się nakładała kartą bankomatową. Miała konsystencję rzadkiej pasty. Im mniej się ją rozcieńcza tym mniejszy ma skurcz przy schnięciu. Taka powierzchnia, nawet po 1 krotnym szpachlowaniu, nawet jeśli nie jest idealna, to już nie przyjmuje specjalnie wody, i taką mógłbyś "wykończeniowo" potraktować szpachlą rozrzedzoną.
Rekomendowane odpowiedzi