modelarz115 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Opublikowano 8 Marca 2015 Piękny Wicherek z pięknym silniczkiem, a o takim ubarwieniu od początku myślałem Obawiam się troszkę samozapłonów ale może pójść po bandzie i się w taki zaopatrzyć? Jeszcze statecznika nie skończyłem obrabiać, ale pochwalę się masą Docelowo myślę, że zmieści się w 35 g z kryciem japonką, ale jeszcze nic nie wiadomo
MASK Opublikowano 9 Marca 2015 Opublikowano 9 Marca 2015 Piękny Wicherek z pięknym silniczkiem, a o takim ubarwieniu od początku myślałem Obawiam się troszkę samozapłonów ale może pójść po bandzie i się w taki zaopatrzyć? Samopał i to bez regulacji obrotów? Lepiej to dobrze przemyśl
Grzesiek Opublikowano 9 Marca 2015 Opublikowano 9 Marca 2015 Co do samozapłona to dobra mysl,tylko paliwo UE nam zabrała.A moze ktos ma wiecci gdzie pozyskac paliwo??
piotrekrc Opublikowano 9 Marca 2015 Opublikowano 9 Marca 2015 Jacek ładnie a nawet powiem ślicznie Ci sie zapowiada ten Wicherek ale mi sie wydaje że za dużo mieszasz sobie w głowie z tymi silnikami jaki zastosować.na tym etapie powinieneś juz na jakiś być zdecydowany .samozapłon?nieznam sie na nich ale po rozmowie dzisiaj u nas w modelarni ja bym też Ci odradził tak jak Marcin Ci podpowiada.takie jest moje zdanie stolarza i modelarza samouka.ps.niemiałem czasu pobawić sie w zdjęcia mój wicherek jest w temacie Franka,ten z silnikiem który ściagnoł folie :D
modelarz115 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Opublikowano 9 Marca 2015 To ten jest Twój? W życiu bym nie pomyślał Zrób mu sesję zdjęciową i zamieszczaj ....ale z tymi silnikami to teraz namieszałem Prace powoli u mnie się posuwają, ale co zrobiłem to zamieszczam. Kadłub zaczynam oficjalnie w środę
piotrekrc Opublikowano 10 Marca 2015 Opublikowano 10 Marca 2015 nie to niejest mój.mój taki śliczny niebedzie ;)ja pokrywam folią. ale jeśli pogoda dopisze to może w sobote albo niedziele będe na oblocie tego cudeńka.posłuchaj rady Franka o tych zastrzałach,małe odstępstwo od orginału ale ważne
Rometowiec007 Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie rób z silnikiem samozapłonowym. Najlepiej jakiegoś os max czy coś. One były dobre ale 100 lat temu kiedy nie było innych. A co do japonki to tez nie. To tak jak z samozapłonami, było dobre ale wtedy kiedy nie było nic innego.
modelarz115 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Opublikowano 13 Marca 2015 Przepraszam że się tak zapytam, Olku (mogę tak do ciebie pisać?) czy masz może jakieś doświadczenie z tymi silnikami i japonką, że je tak ostro krytykujesz? Ja nie mam... wiec może nie wiem. Według mojego rozeznania niedawno powstał Wicherek z samozapłonem w japonce, po mojemu piękny i ma to coś. Skąd wiem? z poprzedniej strony wątku. Niczego nie można tak krytykować, wszystko ma swoje miejsce i zastosowania. Obiecuję że dobiorę odpowiedni silnik z ''tym czymś'' do mojego Wicherka PS Tak wiem miałem kadłub robić, ale wynikły opóźnienia dziś zaczynam
olo Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie rób z silnikiem samozapłonowym. Najlepiej jakiegoś os max czy coś. One były dobre ale 100 lat temu kiedy nie było innych. A co do japonki to tez nie. To tak jak z samozapłonami, było dobre ale wtedy kiedy nie było nic innego. Samozapłony były dobre 100 lat temu a teraz też mają się dobrze Na zlocie ten wdrapał się na pudło z tym silnikiem tylko nie pamiętam dokładnie które to było miejsce. Model zrobił dziadek a pilotował go wnuczek,ekipa ze Slupska 1
modelarz115 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Opublikowano 13 Marca 2015 Darku (i nie tylko), zapraszam do innego mojego tematu, wiem że masz się czym chwalić "Wicherkomania" - tutaj chwalimy się swoimi Wicherkami we wszelakiej wersji Poczynając od szkaradztw z depronu przez wersje rozwojowe aż do przepięknych old-timerów http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/
Rometowiec007 Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie mam doświadczenia w silnikach. To jest tak jakbyś jechał samochodem o stałej prędkości i brak możliwości jej redukowania. Albo miałbyś awarie w czasie loty i musisz szybko lądować, nic nie zrobisz.
piotrekrc Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Jacek i tak zrobi po swojemu ale popieram że sam dokona wyboru silnika i wykonania.życze Ci ,,pudła,,na zlocie wicherkomaniaków ,ładnie sie zapowiada
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Prawie oryginalny ten motorek gdyby nie iglica od MK16/17 i jak celuję nakrętki śmigła typu kołpak która do złudzenia przypomina tą z silnika MK12B czy to przypadek ??? . Przydało by się jeszcze drewniane śmigiełko bo plastikowy wynalazek w tym modelu to troszkę futurystycznie wygląda poza tym te kątowniki balsowe są zbędne ...
idfx Opublikowano 13 Marca 2015 Opublikowano 13 Marca 2015 Zobacz jak cienkie są ścianki ... myślę, że te kątowniki mają tu swoje uzasadnienie .... 1
Henio Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 Wszechwiedzący miszczu Kamyczku, kołpak i iglica nie są od MK.Model lata na drewnianym śmigle własnej roboty a trójkąty są potrzebne
Pilot84 Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 Panowie a skąd macie paliwo do tego samozapłonu?
Francka Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 Panowie a skąd macie paliwo do tego samozapłonu? A to są stare zapasy po dobrych czasach obecnie nie dostępne. Ludzie kombinują z "samostarem"
Francka Opublikowano 14 Marca 2015 Opublikowano 14 Marca 2015 http://pfmrc.eu/index.php?/topic/28179-paliwo-samozap%C5%82onowe/
piotrekrc Opublikowano 15 Marca 2015 Opublikowano 15 Marca 2015 Franek wie co pisze :)jak zobaczyłem Jego silniki to mi szczena opadła z wrażenia .piękne stare silniki,ja latam elektrykami dlatego doceniam czasy i modelarzy którzy nimi latali
Rekomendowane odpowiedzi