merlin71 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Super robota! Świetny model. Pięknie wygląda. Robi wrażenie! 1
Modelarz 2123 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Dziękuję za miłe słowa ?
Modelarz 2123 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2020 Kolejny detal czyli lusterko, to wykonałem z lusterka stomatologicznego, do którego dokleiłem klocek z balsy, następnie wyszlifowałem, wyszpachlowałem i pomalowałem.
Modelarz 2123 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 11 Stycznia 2020 Trochę się biłem sam ze sobą, ale w ostateczności postanowiłem, że jako że malowanie jest Jana Zumbacha, to i na tyle na ile mogę upodobnię go do wersji mkVb, czyli wydech będzie 3 rurowy taki jak na tym zdjęciu oraz jedna chłodnica będzie podłużna, a nie prostokątna, tak że na załączonych zdjęciach widać proces zmiany chłodnicy na lewym skrzydle. Jak farba wyschnie to "ubrudzę" ją tak żeby przejście nie było widoczne 1 1
Modelarz 2123 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2020 i chłodnica po brudzeniu 1
grzegor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 M.in. szczegóły oszklenia owiewki: https://imodeler.com/2018/02/spitfire-mk-vb-jan-zumbachs-en951-132-hobby-boss-eduard/ 1
Modelarz 2123 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Postanowiłem teraz zabrać się za ostatnią większą rzecz, która została do zrobienia, przed oblotem. Czyli dopasowanie maski silnika, wycięcie w niej wszystkich otworów, i chyba najważniejsze, czyli stworzenie opływu powietrza tak żeby silnik się nie grzał za mocno. Rozwiązane podpatrzyłem na zachodnich forach gdzie już robili tego spita z tym silnikiem i postaram się je odtworzyć jak najlepiej, a efekty przedstawię tu na forum. Ale tak żeby nie było za ciężko na początku to rozpocząłem od dopasowania i pomalowania kolpaka. 1
Modelarz 2123 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2020 teraz już konkrety, na początek wkleiłem poziomą cześć ograniczającą przepływ powietrza
Modelarz 2123 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2020 Kolejny etap to zamontowanie pionowej cześci, która jest w połowie grubości cylindra, laminatową płytkę wycinałem na kształt szablonu zrobionego z kartonu.
paweln7 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Witam gratulacje za model i silnik Co do chłodzenia sinika to nie myślałeś o czymś takim ( post 124 ) http://forum.rcdesign.ru/f82/thread521525-4.html
Modelarz 2123 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2020 Też niezły pomysł, myślałem też nad jakąś kombinacją z nawiewem za pomocą turbin edf, ale porzuciłem ten pomysł w obawie o to, że jak coś się zepsuje i napęd edf przestanie działać to silnik się bardzo szybko przegrzeje. myślę że zostanę przy sprawdzony rozwiązaniu dla tej konstrukcji i zobaczę jak się to będzie spisywało.
Modelarz 2123 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2020 Maska ze smigłem na miejscu Kolejnym etapem będzie izolacja na rury wydechowe i gaźniki
mecenas Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Całkiem nieźle..... poza szachownicą która jest źle namalowana na prawej burcie. I mam takie pytanie: jaki jest powód "wygrodzenia" komory silnikowej? Chodzi mi o te pionowe i poziome przysłony zaburzające przepływ powietrza pod maską.
Modelarz 2123 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2020 Dziękuję za uwagę z szachownicą, na pewno zmienię. Co do tych przegród, to już pisałem wcześniej do czego one są. Mają za zadanie nie tyle zburzyć przepływ powietrza pod maską co go uporządkować w taki sposób żeby powietrze oplywało cylindry w jak największym stopniu. Jest to analogicznie rozwiązanie jak to stosowane w prawdziwym lotnictwie przy silnikach chlodzonych powietrzem Zasada jest prosta, trzeba stworzyć przegrodę, która kierunkuje wpadajace pod maskę powietrze, tak aby całe zimne powietrze wpadało z jednej strony, przechodziło przy cylindrach, i od dolu należy stworzyć strefę podciśnienia, co spowoduje ukierunkowany przepływ powietrza i lepsze chłodzenie silnika. Obrazek dla zilustrowania
jarek996 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Szczelina miedzy tarcza kolpaka i kadlubem bedzie jedynym "wlotem do chlodnicy" ??? Napisz kiedy oblot ( Przylep ? ) . Moze przyjade odwiedzic rodzicow w Z.G. i bede trzymal kciuki ? 1
Modelarz 2123 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2020 To jest tylko poglądowy schemat wlot jest tutaj co do oblotu, to w przylepie się on nie odbędzie, ze względu że nie jestem tam lubiany (sam do końca nie wiem dla czego, chyba tam lubiani są tylko ci latający szybowcami, do których nie mam nic, jest to temat na inną rozmowę). Oblot planuję na naszym lotnisku w cigacicach albo u kolegów w Pile, to jeszcze rozważam. Co do daty to będą to okolice czerwca.
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 W kanale chłodzącym będzie tylko połówka każdego cylindra? Czy coś przeoczyłem? Pamiętasz o zasadzie, że wylot powinien być kilkakrotnie większy od wlotu? Podobno korzystnie jest zachować proporcje 6:1.
Modelarz 2123 Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Opublikowano 1 Lutego 2020 Hmm nie wiem jak to zobrazować, we wlocie powietrza widać połowę cylindrów ale powietrze, żeby wylecieć musi przejść między żeberkami więc opływa całe cylindry, bo jedyna droga od wlotu do wylotu prowadzi przy cylindrach. Przy wylocie zastosuje klapki, które będą tworzyć podciśnienie. Co do zasady większy wylot niż wlot to tak konstruuje maskę żeby proporcje były zachowane. ?
mecenas Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Ok, już zatrybiłem?. Powietrze wpada przez otwór tak jakby do 1-szej komory, przeciska się pomiędzy żeberkami cylindrów do 2-giej komory, w której znajduje się wylot. Sprytnie!.
Modelarz 2123 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Dla polepszenia pracy silnika, rury wydechowe zostały owinięte bandażami termicznymi, a gaźniki taśmą izolujacą je od ciepła otoczenia.
Rekomendowane odpowiedzi