Jump to content

KMD 2,5 przerobienie na żarowy

Slaw

Recommended Posts

Witam

Posiadam nowy silnik KMD 2,5 samozapłon. Z uwagi na brak dostępu do paliwa chciałbym zmodyfikować silnik na zapłon żarowy. Konstrukcja silnika chyba trochę utrudnia taką modyfikację. Prosiłbym o porady jak pokonać trudności. Dysponuję tokarką, mam również dostęp do frezarki i szlifierek i spore doświadczenie w obróbce skrawaniem. Nie wiem jak rozwiązać mocowanie głowicy ze świecą żarową. Wytoczenie to nie problem ale jak zapewnić mocowanie i szczelność połączeń.

Pozdrawiam

Sławek

Oszczędź ten silnik  :) Składniki do paliwa są dostępne a KMD ładnie chodzi. Silników żarowych odpowiedników np. co do mocy KMD 2,5 kupisz za małe pieniążki cały "kapelusz" a KMD już mało zostało. A tak w temacie to przeróbka nie jest skomplikowana, ważne jest tylko ustalenie odpowiedniego stopnia sprężania.

• Upvote 1

post-16795-0-30920200-1551009201_thumb.jpg

mam nadzieję że nie pomyliłem się i jest to KMD w wersji żarowej a zdjęcie rysunku pochodzi z rosyjskiego forum o końcówce adresu .ru Myślę że do odnalezienia strona pod warunkiem że fraza "KMD silnik" badzie cyrylicą wpisana do wyszukiwarki.

Jak Kolega Sławek posiada NOWY KMD, to niech kolega ten silnik ustawi na jakiejś gustownej podstaweczce i postawi sobie ten motorek na telewizorze.

Będzie bardzo ładnie się prezentował i nabierał wartości... Zdziwi się kolega Sławek, ile ten motorek będzie kosztował, nietknięty za jakieś 10 lat.

Moim zdaniem warto poczekać i nie psuć takiego eleganckiego i ładnego silniczka.

A.C.

• Upvote 1

Dziękuję. Nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji. Chyba mnie przekonaliście i zostawię silnik na razie w spokoju. Postaram się zakupić coś żarowego w originale. Pozdrawiam.

Sławek

Dziękuję. Nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji. Chyba mnie przekonaliście i zostawię silnik na razie w spokoju. Postaram się zakupić coś żarowego w originale. Pozdrawiam.

Sławek

Gdzieś miałem MVVS 2cm czy 2,5 jak co to napisz

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

Z uwagi na brak dostępu do paliwa chciałbym zmodyfikować silnik na zapłon żarowy

https://allegro.pl/listing?string=eter%20dietylowy&bmatch=baseline-var-n-eyesa-bp-hea-1-1-0619

Nafta jest w Catoramie, podobnie jak olej do dwusuwów, olej rycynowy bez problemu w każdej aptece.

Mieszaj, odpalaj, lataj, wrzucaj filmiki, będziesz miał co najmniej jednego wiernego widza :)

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.