przemo Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Ja to bym proponował naukę latania na FPV raczej na tańszej konstrukcji niż ten piękny F-4 Bez analizy filmu tylko iść na żywioł ... najgorsze początki i uczucie machania głową w lewo w prawo żeby popatrzeć co jest z boku (długo z tym walczyłem) ... wiadomo że można celować w headtracking i to w modelach samolotów raczej rewelacyjna sprawa, z pewnością dużo ułatwi sam pilotaż i rozeznanie w powietrzu. Ja latam na quadach więc nie mam sensu tego montować bo quadem mogę wyhamować i zawisnąć i obrócić się dokoła. Ale lot takim na FPV musi być bajera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 7 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2021 Bo to jest bajer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2021 Mega wypas...! jak na razie marzenia ale może w już niedługo wejdę na ten poziom. Ale jak widać trzeba mieć dobry sprzęt, bo zakłócenia dość często się pojawiają na ekranie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 25 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Dzisiaj udało się wykorzystać dobre warunki pogodowe pomiędzy przelotnymi opadami deszczu (brak wiatru / turbulencji) do wykonania lotów modelem F-4 Phantom. Dokonałem kilka regulacji, co wpłynęło pozytywnie na pilotaż modelu (oczywiście jak zawsze latam bez stabilizatora) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Moje lądowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 5 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Lot nagrany kamerą naziemną / pokładową 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2022 Pierwszy lot w 2022 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 24 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 przelot modelem z perspektywy 3 kamer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Super! Szczególnie ujęcia z myśliwca. Ja to muszę sobie kupić dobrej jakości gogle! Martwi mnie tylko to, że jest krotki czas zabawy z modelami EDF. Trza kombinować tak żeby osiągnąć pułap około 15min. lotu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 @Atomizer Dzięki! W tym locie dałem mu do pieca kilkakrotnie , więc niestety lot dość krótki. Przekroczyć czas 5 min lotu przy obecnej technologii byłoby chyba ciężko (lot z elementami akrobacji na dużej mocy). 3-4 min jak na EDF to chyba norma. Napędy stricte śmigłowe są bardziej wydajne :D. Spitem na tym samym akumulatorze mogę latać 3 razy dłużej (Spit F-4 mają podobną masę startową) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Ja wczoraj z mojego trzeciego F-16 EDF 70mm na pakiecie 4s 2800mAh wyciągnąłem czas lotu od startu do lądowania około 4min. 50s, ale tylko jedna pętla bo trzeba było dać gaz do dechy a wtedy pożera całą energię z pakietu i nawet buzer się włącza i piszczy przez cały lot. W pierwszym locie miałem buzer ustawiony na 3,6V to przy starcie już się włączył i piszczał aż do lądowania. W drugim locie ustawiłem na 3,3V to po jakimś czasie dopiero jak dałem gaz do dechy załapał i piszczał już do końca latania... Model wyszedł dość lekki bo waży 1019g a tej samej wielkości F-16, tylko że z chowanym podwoziem i na pakiecie 6s 3300mAh ważą ponad 2kg. Ale myślę już o pakiecie większej pojemności, aby wydłużyć czas lotu, tak grubo ponad 3000mAh i większym prądzie rozładowania ! Minimum 50C a ten obecnie ma 30C i jest dość gorący po zabawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 5 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 @Atomizer Ja mam alarm ustawiony na 3,6 V. Schodzenie niżej z napięciem to już duże ryzyko. Zresztą pojemność akumulatora poniżej 3,6 V jest tak niska, że napięcie spada momentalnie. Latając do 3,3V szybciej zużyjesz akumulatory, dodatkowo samolot prędzej czy później straci napęd w wyniku nadmiernego rozładowania (potwierdzone testami klinicznymi na Phantomie :D) Kilka miesięcy temu mój Phantom zaliczył właśnie niegroźną kraksę w wyniku nadmiernego rozładowania pakietu. Latam na 6S 4500 mAh (F-4 lata z jedną sztuką (1x90 mm +/- 3200g); MiG-29 potrzebuje dwie (2x70mm +/- 5500g)). MiG-29 lata trochę dłużej od F-4. Ale to nadal max 4 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 1 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Przelot w silnym wietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 lądowania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Arek, Jedź na jakieś lotnisko z asfaltem, linią centralną i spokojnie możesz filmy instruktażowe dla pilotów z "dużego lotnictwa" kręcić. A tak na poważnie, pogratulować umiejętności, te wytrzymania... Choć przyznam, że największe wrażenie robią twoje lądowania na Draco. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 @Janekm Dziękuję :D, Poszukuję asfaltowego pasa startowego dla moich modeli EDF, niestety nie mogę znaleźć niczego sensownego w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Niebezpieczny zakręt na małej wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi