Osa Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 Afrykanie ?... to przecież żyła złota.Ja tam nieudane wydruki zbieram, może kiedyś linię samoróbkę się zrobi, widziałem też, że cięto PET na paski i też pozyskiwano filament. Niby teraz się nie opłaca, balsa też do tej pory była....Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka
d9Jacek Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 1 godzinę temu, micro napisał: Afrykanie ?... to przecież żyła złota. jest taka nacja która juz to robi... nam sie nie opłaca im...tak...no bo kazdy lubi cos tam z POLARU mieć, prawda ????
tytan12 Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 Witam,właśnie wróciłem z hurtowni forniru,przy okazji spotkałem drewno "Samba",4500x130x26,w cenie ok.70.00zł i jestem ciekawy, czy by nam się nie przydało?
d9Jacek Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 54 minuty temu, tytan12 napisał: właśnie wróciłem z hurtowni forniru....... Witku , i w tej hurtowni jest fornir sambowy czyli abachi ? 56 minut temu, tytan12 napisał: czy by nam się nie przydało oczywiście że tak
tytan12 Opublikowano 15 Lipca 2021 Opublikowano 15 Lipca 2021 No właśnie, tego forniru nie ma,są tylko dechy?.
enter1978 Opublikowano 8 Listopada 2022 Opublikowano 8 Listopada 2022 W tym sklepie pojawiła się panama balsa , https://modele.sklep.pl/deski-balsowe-c-591_602.html No to złożyłem zamówienie
cyrax_ojz Opublikowano 9 Listopada 2022 Opublikowano 9 Listopada 2022 W dniu 8.11.2022 o 20:42, enter1978 napisał: W tym sklepie pojawiła się panama balsa , https://modele.sklep.pl/deski-balsowe-c-591_602.html No to złożyłem zamówienie dzisiaj przyszły moje deski albo bardziej pasuje dechy 2mm przyszły szału nie ma same ciężkie klocki jest też rekord w karierze modelarskiej w kategorii 2mm 67g! panama zawsze przychodziła elegancka ale z tego lekkiego modelu z tego nie zrobisz .... poprzednio zamówiony kavan standard w modelemax wypadł o niebo lepiej
stan_m Opublikowano 9 Listopada 2022 Opublikowano 9 Listopada 2022 2 godziny temu, cyrax_ojz napisał: dzisiaj przyszły moje deski albo bardziej pasuje dechy 2mm przyszły szału nie ma same ciężkie klocki jest też rekord w karierze modelarskiej w kategorii 2mm 67g! panama zawsze przychodziła elegancka ale z tego lekkiego modelu z tego nie zrobisz .... (...) poprzednio zamówiony kavan standard w modelemax wypadł o niebo lepiej Mam takie od Conrada i niestety porównując z posiadaną jeszcze prawdziwą balsa modelarską SOLARBO musze stwierdzić ,że: - współczynnik modelarski balsy tj. ciężar/wytrzymałość mechaniczna nie istnieje co czyni takie deseczki całkowicie nieprzydatne w modelach latających - słoje są rozwarstwione i deska cięta nożem rozpada się jak suchy makaron (nie da się wyciąć np. żebra bez ubytku materiału) - deska piłowana na PROXXON'ie strzepi się na piłowanych krawędziach. Rzas piły wygląda jak cięcie szablą. Czekam jeszcze na cięcie plotterowe ale bez większych nadziei.
paweln7 Opublikowano 9 Listopada 2022 Opublikowano 9 Listopada 2022 Witam czytając temat aż poszedłem zważyć ostatni zakup balsy u Conrada 100 szt balsy 2mm ( 10 paczek łącznie z foliowymi opakowaniami ) waży 2940g balsa jest elastyczna i nie strzępi się przy cięciu ( chodź w poprzedniej dostawie były trzy deski ciężkie i kruche ) jakiej firmy jest wasza balsa Ja mam balsę PICHLERa
mar_io Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 Ja kupowałem od pilchnera i przyszło próchno. Zresztą też w conradzie. Także Paweł miałeś szczęście:) lub ja miałem pecha i kupowałem w słabym okresie. Jednak po pół roku jak widzę powyżej nic się nie zmieniło.
enter1978 Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 15 godzin temu, cyrax_ojz napisał: dzisiaj przyszły moje deski albo bardziej pasuje dechy 2mm przyszły szału nie ma same ciężkie klocki Mi jak się okazało zabraknie 3 deski balsy 2mm, mam wyliczony materiał na dokończenie budowanego modelu , ale umknęły mi lotki i na lotki balsy nie mam. Dostałem cynk że Modele.Sklep miał dostawę balsy to zamówiłem 20 desek, ogólnie Panama balsa jak była kiedyś w ofercie to była świetna balsa, ale to była selekcjonowana balsa, a ta którą zamówiłem to nie pisze że jest selekcjonowana. No zobaczymy co mi przyjdzie , posegreguję ją i najwyżej na lotki dam najcięższe deski a porobię ażury pomiędzy żeberkami i powinna się zmieścić wtedy w normie wagowej. Ale coś mnie Maciek twoja dostawa balsy nie napawa optymizmem.
samolocik Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 Czyżby taniej było importować? selekcjonowana 3 EUR https://www.lindinger.at/en/SUPPLIES-MISC/BUILDING-MATERIALS/Balsa-Plywood/Balsa-Wood-Planks/AIGNER-BALSA-AK-BALSA-BOARD-2-0-100-1000MM/10512 selekcjonowana we wspomnianym przez Was sklepie 18zł https://modele.sklep.pl/balsa-2-mm-premium-selekcjonowana-panama-balsa-p-4307.html
enter1978 Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 34 minuty temu, samolocik napisał: selekcjonowana we wspomnianym przez Was sklepie 18zł Tylko że ta selekcjonowana mimo wysokiej ceny i tak jest niedostępna, niech przyjdzie to co zamówiłem i będę juz miał z czego rozgrzebany model skończyć i jeszcze mi trochę desek zostanie. Na razie nie planuje budowy niczego więcej, jak coś ubiję to w przyszłym sezonie bo w tym juz nie latam, to do tego czasu jak by zaszła potrzeba odbudowy czegoś to może sytuacja z balsą się poprawi i pojawi się dobrej jakości w przyjaznych pieniądzach. Ale pochwalę się jak dotrze do mnie paczka z zamówioną balsą , poprzyklejam napisy a deskach która ile warzy , jak Maciej.
cyrax_ojz Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 panama premium ma dla 2mm wagę do 20g a to tez nie nadaje się do wszystkiego z moich doświadczeń z balsami kavan w miarę ok można by się przyczepić do tego że sękata santiago krucha lubi pękać graupner beton ciężka twarda pichler kłaczata kolega twierdził że miały różne grubości pelikan brak zastrzeżeń gorzej z dostępnością / ceną panama zawsze była moim wyborem niestety tym razem lipa
samolocik Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 Godzinę temu, enter1978 napisał: selekcjonowana mimo wysokiej ceny i tak jest niedostępna W modele.sklep.pl wiem, że nie jest dostępna. Dostępna, firmy "AIGNER BALSA" jest po cenie 2.99 x 4.71 = 14,08zł + oczywiście transport ale to zależy od ilości https://www.lindinger.at/en/SUPPLIES-MISC/BUILDING-MATERIALS/Balsa-Plywood/Balsa-Wood-Planks/AIGNER-BALSA-AK-BALSA-BOARD-2-0-100-1000MM/10512 To raczej potencjalna możliwość zakupu na przyszłe projekty a nie dla sprowadzenia paru desek bo to się nie opłaca. Samej firmy "AIGNER BALSA" nie znam i jej produktów w rękach nie miałem, więc ciężko powiedzieć czy jest wystarczająco dobra aby ją sprowadzać.
Andrzej68IX Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 Będę w przyszłym tygodniu w tym sklepie https://www.pvmodel.cz/ w Ostravie. Jeżeli ktoś chce mogę przywieźć balsę Kavan/Pelikan nie wiem jaka będzie dostępna. Będę brał z półki bez oglądania, ważenia, sprawdzania itp. Jeżeli uważacie że to reklama tego sklepu to proszę mnie zbanować. Zapytanie o dostępność mogę wysłać już dzisiaj/jutro. Proszę nie sugerować się dostępnością na podstawie strony internetowej. Czasami nie ma czegoś na stronie a leży na półce i vice versa. Można pisać na andrzej959@go2.pl będzie mi łatwiej i szybciej Pozdrawiam
Shock Opublikowano 10 Listopada 2022 Opublikowano 10 Listopada 2022 3 godziny temu, Andrzej68IX napisał: Jeżeli uważacie że to reklama tego sklepu to proszę mnie zbanować. Andrzej co tak pesymistycznie od razu ? oferujesz pomoc w zakupie to należy Ci się szacunek a nie ban
mike217 Opublikowano 13 Listopada 2022 Opublikowano 13 Listopada 2022 Z balsa jest ciągle problem w tej chwili hurtowo w Europie jest tylko u dwóch importerów . Cena przygniata . Podejrzewam ze te wszystkie modelarskie sorty o ktorych piszecie pochodzą z przeróbki belek od tych dwóch importerów . Jest to balsa z gwinei prawdopodobnie . Ja zamawiam spore ilości i przychodzi niestety misz-masz wagowo Jakościowy . Ostatnio nieco staniała nawet .
d9Jacek Opublikowano 13 Listopada 2022 Opublikowano 13 Listopada 2022 może Koledzy zanim dalej będziecie narzekac na brak i ceny balsy to 1/ sprawdzcie ile macie w szufladach/regałach/szafach pakietów LiPo i innych 2/ile juz tych baterii zostało zutylizowanych 3/ jakie macie plany zelektrykowania starych spaliniaków 4/odpowiedzcie sobie na pytanie skąd energia elekryczna...rozumiem ,że z gniazdka ...to tak jak mleko z kartonika 5/elektomotoryzacja...slepa ulica z kolosalnymi problemami 6/ Dyrektywa Unijna ...od 2035 tylko elektryczne auta 7/FIT 55 koszmarna wizja szlonego lewackiego ekoterorysty 8/może warto się zastanowic zanim kupi się następny pakiet na na koniec zdjęcie...może tam poszukamy balsy??? jest tego w ch....
Rekomendowane odpowiedzi