RobRoy Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Widzę że lubisz solidne rozwiązania i rzeźbienie w metalu. Mnie się podoba. Uwaga Grzegorza do mnie przemawia. Mam nadzieję że cała maszyna będzie w stylu "gniotsa nie łamiotsa". Kibic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Tak to wygląda jak sie zostawia pracująca maszynę i idzie coś zjeść ale w srodku cos tam znalazlem- napinacz, w sumie trzeba takie trzy zestawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 13 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2022 Czy do ciecia balsy i sklejki potrzeba aż takiej sztywności ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 14 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 Mam podobne wrzeciono i zdemontowałem z niego ten wentylator. Silnik grzeje się tak jak poprzednio, czyli jest lekko ciepły nawet po kilku godzinach frezowania styrodurowych rdzeni płatów, a dużo mniej pyłu lata po warsztacie. Poza tym wzrosły obroty samego wrzeciona bo ten wentylator wprowadza chyba większe obciążenie niż taki mały frez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2022 mocowanie silnika wyglada tak: trzeba to jeszcze ogradowac, wyszkielkowac i pogwintowac no i potrzebne sa 3 ale jest szansa ze jutro zmontuję napędy z paskami cdn 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 poniewaz drukarka miala wolne moce przerobowe nastawilem drukowanie prowadnic na przewody mam tego 2mb poskładałem tez trochę sterownik cnc będą tam wzmacniacze do silników, płyta sterująca, sterowanie obrotami wrzeciona i odkurzacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Cos tam trochę poskładałem prototypowo widać zarys całosci trzeba jeszcze wydystansowac wysokości rolek i napinaczy i plytki mocujace pasek na bramie zamienic z drukowanych prototypów na frezowane bedzie można napiąć całość ps: na ostatnim zdjeciu widać bałagan na stole w modelarni, chyba muszę to ogarnąć xd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 Widze serje jedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 WITAM Ślicznie to wygląda. Tak obserwuję i podziwiam precyzję i jakość. Oby założenia konstrukcyjne sprawdziły się w 100% a ploterek spisywał się na medal. Ja swój ploter złożyłem 20 lat temu. Dzisiaj możliwości wykonania takiej konstrukcji są o niebo lepsze. Pięknie wyglada np. prowadnica do przewodów - ja np. wtedy zastosowałem na prowadnice silnikowe paski od rozrządu. Był problem ze zdobyciem wałków aluminiowych to sam wytapiałem aluminium aby następnie wytoczyć z tego różne elementy plotera. Chciałem pozwolić sobie wstawić w Twoim temacie zdjęcia rozwiązań mojej maszynki ale jednak nie. Nie będę zaśmiecał i psuł wizerunku profesjonalizmu Twojej maszyny - mój ploter to przy Twoim amatorszczyzna. POZDRAWIAM i życzę pomyślnego uruchomienia i działania plotera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 dzięki za uznanie, w zasadzie to nie wiem co teraz zrobic -uruchomić te dwie osie i zobaczyć jak to śmiga? -skończyć napęd Z i dopiero uruchomic założenia sa takie: małym wiórem a szybko, a poniewaz programy generujace G-code daja nawet 30%-40% przebiegów nie roboczych, wiec przejazdy zwane w G_codzie G0 chciałbym na poziomie 20cm/s, zależy mi tez na dużym przyspieszeniu do max prędkości (0.5s??) wg moich obliczeń powinno mi sie to udać, ale praktyka zweryfikuje teorię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 wg moich obliczeń powinno mi sie to udać, ale praktyka zweryfikuje teorięDokładnie tak jak piszesz. Nie czekaj na os z uruchamiaj to co masz. KibicujęWysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 Uruchomić , testować , sprawdzić , obydwie osie. Wstępnie ustawić krańcówki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 18 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Zeby nie bylo ze nic nie robię xd Nie poddałem sie presji i swojej ciekawości, trzeba zrobić os Z i dopiero testować Naped ma byc sruba trapezową 10x3 i sa dwa rozwiazania -śruba podpięta jakimś tam przegubem do silnika , kreci sie ,nakrętka zamocowana przy wózku Z -śruba zamocowana do wózka Z nieruchomo, kreci sie nakrętka to drugie rozwiązanie stosowane w dużych frezarkach (np. Bridgeport) jest niby skomplikowane ale oszczędza miejsce przy wózkach i daje taka zwartość konstrukcji wiec tak zrobilem trzeba jeszcze dociąć i zamocować śrubę ale to nie dzis cdn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Krótko - zazdroszczę dostępu do frezarki . Ja swoją frezarkę robię niemalże ręcznie z materiału pozyskanego (koszty) Zawstydza mnie twoje tempo. Dalej obserwuję postępy Ps te profile naprawdę w tej konfiguracji dadzą sztywność ? Mam podobne w małej drukarce i prz tej grubości ścianek nie jest rewelacyjna. Są drgania od tzw przyspieszeń i nawet niewielkiej masy. ( Nie wiem czy dobrze opisałem to zjawisko ale takowe występuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 19 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 To sa profile 20x60 i na pewno nie ma takich w drukarce, sa naprawdę sztywne, zreszta ja wzorowałem sie na gotowych rozwiązaniach, można podejrzeć na V-slot.polska Myślę ze jutro zacznę okablowanie, wiec zobaczymy jak to chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 mala aktualizacja os Z jest gotowa, wiec w zasadzie wszystkie osie sa ukończone trzeba układać kable, ale tu muszę zacząć od mocowania prowadnic i montażu krańcówek bazujących wiec jutro, pojutrze godzina zero xd cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Jest progres. Super Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 os Z miła byc ostatnia a uruchomiona jako pierwsza link do filmiku cdn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 23 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 Wygląda to dość fajnie, ale obawiał bym się trochę tych pasków.... Maszyna będzie szybka, ale jak ją wyhamować ? Jak to będziesz sterował ? Jaki koszt w obecnym stanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 jak nie spełni moich oczekiwań przerobie napęd x i y siła wprowadzona przez frez 2-3mm jest w zasadzie pomijalna większe obciążenia daje przyspieszanie i hamowanie na śrubach nie uzyskam G0 większego niz 3m/min, a to zbyt mało dobrze zrobione napedy paskowe sa bezluzowe (brak luzów nawrotowych) i szybkie, nie wymagaja tez smarowania co jest nie bez znaczenia sterowanie Linux CNC kto spróbował nie chce nic innego xd koszt całkowity bez mojej robocizny poniżej 2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi