Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chce zaprojektować model pod silnik od kosy typu demon 

Tylko jestem zupełnie zielony w temacie.

Potrzebował bym pomocy w budowie 

Od 0 osoby co "poprowadzi mnie za ręke" w budowie samolotu rc. Wsęsie 

wytłumaczy co i jak np jaki dobrać gaźnik do silnika 

Starałem najpierw sam zdobyć troche wiedzy na forum + zakupiłem kilka książek o temacie lecz ciągle mam wiele pytań.

Mam plan by zbudować drewniany model najlepiej z balsy (sklejki)

konkretnie pod silnik 

Lecz tu pojawiają sie 1 pytania 

Jak dobrać magneto do wałka śmigło 

Gaźnik, jaką ma realnie moc silnik, obroty bo producent podał bajke.

itp itp 

I

Messenger_creation_2B5E85FD-5BBD-4B9E-9E72-EF8D4F855EF1.png

Messenger_creation_095C8189-940B-4C9A-BB06-6AF8B08873AE.png

Opublikowano

Plan bardzo ambitny. Czy to jest twoja pierwsza budowa modelu ?

A silnik to najlepiej kupić gotowy do modeli latających. Oferta jest ogromna, zaoszczędzisz sobie mnóstwo problemów.

Czasy w których w ten sposób adoptowano takie silniki do celów modelarskich, już minęły.

Nie trzeba "wyważać otwartych drzwi". Chyba ża masz takie zacięcie do mechaniki, a to już się chwali.

Opublikowano
31 minut temu, witold_pi napisał:

to kwestia ceny silnik ze zbiornikiem, szarpanką za 150pln a dla nas za 1500pln tak nas rżną chinole

Cieszmy się, bo dzięki temu modelarstwo to elitarny sport dla bogatych ;)

A poważnie to chyba kwestia skali produkcji. Na jeden wyprodukowany silnik typowo modelarski przypadają tysiące silników do kos.

Opublikowano

to kwestia zmowy cenowej. Chinole wykończyły niskimi cenami większość producentów a potem podniosły ceny do góry. Tak działa żydowski system pozbywania się konkurencji.

Opublikowano

Panowie, w tym wątku nie chodzi o ceny silników. Bardziej o to, że nasz nowy Kolega nigdy nie budował modeli i zaczyna od modelu z silnikiem benzynowym 50 cm3:-)

Opublikowano
45 minut temu, robas69 napisał:

Panowie, w tym wątku nie chodzi o ceny silników. Bardziej o to, że nasz nowy Kolega nigdy nie budował modeli i zaczyna od modelu z silnikiem benzynowym 50 cm3:-)

dopowiem od siebie ,że taki silnik ze smigłem okolo 60 cm to jest baaaardzo niebezpieczne urządzenie a dla nieobeznanego wręcz tragiczne w skutku

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.