tomekst16 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Super wygląda to podświetlenie kabinki
przemo Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Dzięki Tomku ... jutro powinno przybyć coś więcej oświetlenia znaczy część zostanie już podpięta pod atmege a druga część dopiero jak model będzie oklejony. Sprawdzałem dzisiaj wyważenie ... według programu SC wychodzi po zaokrągleniu od 49 do 70 mm Mnie na pakiecie 3S 2200 SC wypada jakieś 62 - 65 mm ... mam nadzieję że nie będę zamiatał po niebie ogonem w przeciwnym przypadku będzie trzeba doważyć przód choć z początku obawy miałem w drugą stronę no ale znowu czuje się zaskoczony CDN ..
dziobak Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam.Jestem fanem relacji z budowy Energy 3D,może dlatego,że poradnik budowy medelu, jest bardzo dobrze opracowany. Jak dobrze pamiętam, to SC miałem ustawione podobnie, czyli 62-65 mm.Ja nie zauważyłem różnicy w przesunięciu SC o te 2 cm .Zresztą ,model jest podobny do Madmanowych konsrukcji. Mam też Madmana Evo 1500mm, stoi gotowy i czeka na dotarcie silnika Magnum 65. Pozdrawiam i czekam na relację z pierwszego oblotu.
przemo Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Poradnik jest przygotowany naprawdę dobrze i przy okazji jest skarbnicą wiedzy Dziękuje Ci Władku i robię się spokojny dobrze że maska silnika jednak waży te ponad 10 g Początkiem września zamawiam folię i naklejki i oblot też planuje początkiem września
przemo Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zrobiłem kosz na pakiet ze sklejki 2 mm Tak to będzie wyglądało po wklejeniu kosza I powoli ale strasznie powoli przybywa oświetlenia. Mocowanie odbiornika i obok niego układ atmega sterujący oświetleniem. Co nie co o oświetleniu. Po włączeniu zasilania, czyli podpięciu pakietu światła pozycyjne na skrzydłach się zaświecą. Mam apkę TG9X i oświetlenie jest przypisane do jednego z pokręteł. Przekręcając pokrętło do połowy będzie się załączać światło stroboskopowe pod spodem kadłuba i mrugające czerwone na górze kadłuba. Po przekręceniu pokrętła na maksa załączą się światła do lądowania oraz podświetlenia kabiny na zielono. Jest troszkę bałaganu w okablowaniu ale po oklejeniu modelu sądzę że w jakimś stopniu uda się ogarnąć ten bałagan oczywiście i tak nie ma jeszcze wszystkich kabli bo niestety na resztę trzeba czekać jak pokryję model folią. i po zamknięciu kabinki CDN a tym samym idę coś polatać
RAFALR30 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Wszystko ładnie, zgrabnie poukładane ale jak i czym będziesz wyważał model skoro aku. jet na stałe w jednej pozycji?
tomekst16 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zawsze można ciężarkami do wyważania alufów Modelik naprawdę ładniutki
przemo Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Rafał jak pisałem wcześniej mieszczę się w SC ciężkości według programu jest od 49 do 70 mm ja miałem gdzieś tak 62-65 mm ... zmieniając koła na ciut cięższe i wstawiając właśnie ten kosz sądzę, że SC uda mi się zrobić na jakieś 60 mm w razie czego lepiej by SC był przedni jak tylny. Energy ma krótki przód i powiem szczerze że bez maski która wyszła dość ciężko bez piasty to pakietem 2200 nie wyważył bym modelu bez dodatkowego balastu na przód. Kolega dziobak pisał że dorobił domek silnika do Energy co znacznie wydłużyło przód modelu z możliwość wsadzenia w niego pakietu co z pewnością ułatwia wyważenie. Teraz żałuje ale tylko troszke że też tak nie zrobiłem no ale cóż byłem za zaoferowany budową że jakoś ten domek do mnie trafił dopiero po fakcie Z drugiej strony zrobiłem kosz na pakiet żeby się nie majtał po komorze bo i tak nie ma możliwości przesuwania go do tyłu czy do przodu idelanie pasuje do komory na długość widać to na zdjęciu powyżej ... jest możliwość albo ciut w lewo albo ciut w prawo Tak że o SC raczej się nie martwię ... sądzę że oklejenie modelu wiele do tego nie wniesie
JacekCichy Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Full profeska! Aż miło się patrzy
dziobak Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Przemek ,nie wiem czy widziałeś ten post na temat wyważania Energy 3D .To model elektryka zrobiony przez "Bateryjka" http://pfmrc.eu/inde...m/page__st__120
przemo Opublikowano 1 Września 2013 Autor Opublikowano 1 Września 2013 Jacku dziękuje staram się Przemek ,nie wiem czy widziałeś ten post na temat wyważania Energy 3D .To model elektryka zrobiony przez "Bateryjka" http://pfmrc.eu/inde...m/page__st__120 Tak tak właśnie widziałem i stąd wzięły się moje wątpliwości w sprawie wyważenia ale już jestem spokojny Dziękuje Władku w poniedziałek zamawiam w końcu folię i mam nadzieję że w przyszłym tygodniu model oblatam i tu mam nadzieję że z pozytywnym skutkiem .... kurcze znowu oblot ... z jednej strony napawa człowiek dumą że człek męczył się nad konstrukcją a ona odwdzięcza się pięknym za nadobne czyli lata , a z drugiej wieje chłodem że może się nie udać coś gdzieś się popsuło i wielka d... z tego tak że mam mieszane uczucia do pierwszych lotów
robertus Opublikowano 1 Września 2013 Opublikowano 1 Września 2013 Tym bardziej należą Ci się gratulacje i wsparcie. Wielu ludzi robi modele w zaciszu swoich modelarni. Nie robi realcji z budowy na forum bo obawiają sie, że oblot zakończy się spektakularna katastrofą na oczach innych forumowiczów. Szacun...
idfx Opublikowano 1 Września 2013 Opublikowano 1 Września 2013 Mam to samo, obawy przed oblotem Michasia, ale wstydu żadnego nie będzie jak się nie uda. Dasz radę Przemku, przy wsparciu Wojtka wyciągniecie z modelu same pozytywy Tylko wyłaź z tej modelarni, bo się sezon kończy a Wojtek się skarży, że nie ma z kim latać Pozdrawiam i życzę powodzenia !
przemo Opublikowano 1 Września 2013 Autor Opublikowano 1 Września 2013 ... a Wojtek się skarży, że nie ma z kim latać Pozdrawiam i życzę powodzenia ! to ja mu się poskarżę zaraz ... przyznam że czasu ostatnio brakowało ale to nie z powodu budowy Energy
przemo Opublikowano 5 Września 2013 Autor Opublikowano 5 Września 2013 Folia dotarła więc ruszyło oklejanie ... oczywiście biorę sobie słowa niektórych użytkowników do serca i kończę ENERGY i w górę W tym tygodniu jednak nie oblatam ENERGY może w przyszłym ... uwarunkowaniem oblotu jest skończenie oświetlenia jak również naklejki, które też mają być w przyszłym tygodniu ... no chyba że nie wytrzymam i model poleci bez tych szczegółów Parę zdjęć ... na razie tyle CDN ...
omenik112 Opublikowano 5 Września 2013 Opublikowano 5 Września 2013 Ładnie to tak kończyć kolejny pięknie wykonany model , no nic trzebateż się wziąć za robote i pokończyć to co zaczęte. Gratuluje i pozdrawiam.
przemo Opublikowano 5 Września 2013 Autor Opublikowano 5 Września 2013 Pewnie że ładnie kończyć a co tak w ogóle dziękuje za miłe słowa a tym czasem model udało mi się dzisiaj cały okleić ... uffffff wyszła niezła cytrynka ... teraz tylko jeszcze oświetlenie dolutować do kupy i naklejki dla stonowania barwy modelu i możemy startować zamontowałem przednie światła do lądowania ... próby przeprowadzone w piwnicy pokazały że od biedy może służyć jako mała latarka EDIT ... i jeszcze bym zapomniał o naszym forumowym akcencie CDN ...
robas69 Opublikowano 5 Września 2013 Opublikowano 5 Września 2013 Na trzech ostatnich zdjęciach nie masz jeszcze wklejonej na stałe goleni podwozia ogonowego? Jeśli tak to czas na odwrócenie . Poza tym piękne oklejenie .
przemo Opublikowano 5 Września 2013 Autor Opublikowano 5 Września 2013 Na trzech ostatnich zdjęciach nie masz jeszcze wklejonej na stałe goleni podwozia ogonowego? Jeśli tak to czas na odwrócenie . Poza tym piękne oklejenie . Tak tak żaden ster ani nawet statecznik nie jest wklejony tylko tak włożony do modelu ... akurat tak się goleń obróciła do zdjęcia i wygląda faktycznie jak bym coś pomylił ... ale spokojnie wszystko będzie wklejone i zamocowane tak jak należy
arkozi Opublikowano 6 Września 2013 Opublikowano 6 Września 2013 Super modelik, wykonanie godne podziwu. Ze względu na jego małą rozpiętość i fajne poradniki chyba go sobie zbuduję jako pierwszy model konstrukcyjny. Chciałbym jeszcze tylko dopytać czy jest gdzieś rozpiska materiałów potrzebnych do zrobienia energy tzn ile czego ? Wolałbym uniknąć płacenia kilka razy za przesyłki ;-)
Rekomendowane odpowiedzi