MASK Opublikowano 3 Maja 2015 Opublikowano 3 Maja 2015 No cóż jak podałeś konkretną datę rozpoczęcia produkcji, to sprawa była jasna, Tylko OS ma taką galerię z datami. Cena sympatyczna, ale silnik już Schnuerle, a nie z płukaniem poprzecznym Jak idzie o rycynę, to ten silnik powinien choć trochę jej dostać w paliwie niezależnie od stanu.
modelarz115 Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Opublikowano 4 Maja 2015 Cena dla mnie była bardziej sympatyczna niż płukanie poprzeczne (a szkoda bo pracuje już jak ''te nowe'') ale ma charakterek z dawnych lat Czy mogę dolać rycyny do 18% do paliwa z 12% syntetykiem? liczyłem że wychodzi taniej, wiem że pytanie dość głupie...
MASK Opublikowano 5 Maja 2015 Opublikowano 5 Maja 2015 Pewnie Meccamo kupiłeś Nie tylko możesz ale i powinieneś dodać oleju do tego paliwa, 12%, to stanowczo za mało. Nic się nie stanie jeśli kupisz rycynę nawet w aptece.
modelarz115 Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Opublikowano 5 Maja 2015 Nie jest ze mną aż tak źle kupiłem Meccano ale 18% oleju syntetycznego, bańka się kończy i zastanawiam się nad kupnem tego 12% i dodatku rycyny (z tego względu by poprawić kompresję nie tylko tego OS'a ale i jednego chinola) te paliwo wyniosło by mnie najtaniej ale pokornie pytam by nie popełnić błędu Chodzi o mit o ''uszczelnianiu silników przez rycynę'', już mam buteleczkę 30ml kosztuje 2,40zł. Słyszałem też że po rycynie dobrze się lata... ale nie modelem, i nie koniecznie dla przyjemności
andrzej_t Opublikowano 5 Maja 2015 Opublikowano 5 Maja 2015 Słyszałem też że po rycynie dobrze się lata... ale nie modelem, i nie koniecznie dla przyjemności Zamierzasz pić to paliwo? Odradzam. Możesz nie trafić bo po paliwie podobno szybko się ściemnia.
idfx Opublikowano 5 Maja 2015 Opublikowano 5 Maja 2015 Zamierzasz pić to paliwo? Odradzam. Możesz nie trafić bo po paliwie podobno szybko się ściemnia. .. i za młody jesteś by się interesować po czym dobrze się lata Zajmij się modelami :)
modelarz115 Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Opublikowano 5 Maja 2015 Że po metanolu się ściemnia to wiem, pisałem o RYCYNIE sorry za OT 1
Karollo Opublikowano 5 Maja 2015 Opublikowano 5 Maja 2015 Hahhahaa Dobre! Na początku też nie załapałem. Co do rycyny to ta apteczna zawiera cukry, więc na dłuższą metę poradzili i mi rycynę z modelarskiego. Też jestem ciekaw odnośnie tego uszczelniania silnika
piotrekrc Opublikowano 5 Maja 2015 Opublikowano 5 Maja 2015 ,,dzwonkowcy,, Marcin tez mają jakąś ucieche ale ja oczywiscie doceniam urok spalinki. bardzo ,bardzo byłem zafascynowany warkotem Wicherka na spalinke i wykonaniem.dla mnie plus ,,dzwonka,, to czas lotu i możliwość nacieszenia sie modelikiem w powietrzu,poprostu frajda z latania.
modelarz115 Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Opublikowano 5 Maja 2015 dzwonek/spalina to dyskusja nad wyższością świąt Wielkiejnocy nad świętami Bożego Narodzenia.... lepiej zajrzyjcie tu:http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52440-wicherkomania-tutaj-chwalimy-si%C4%99-swoimi-wicherkami-we-wszelakiej-wersji/ I jedne i drugie mają swój urok, ja jednak wolę Boże Narodzenie 1
modelarz115 Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Opublikowano 8 Maja 2015 Aparat nie chciał nic zapisać na karcie pamięci, ale udało mi się robić i od razu zgrywać po jednym zdjęciu na pamięci wewnętrznej Kadłub sklejony, dłubałem też troszkę przy skrzydłach i statecznikach... następnym krokiem będzie wklejenie statecznika pionowego i przygotowanie do montażu skrzydeł, później ogólne wykończenie klapki, nerwy itd. Wiem już na przykład że będę miał niezłą gimnastykę z włożeniem zbiorniczka z armaturą bo już teraz jest ''na wcisk'',niby jak mierzyłem na planie było OK ale wiemy jak to często się ma do rzeczywistości ...a tak to się ma z silniczkiem a te patyczki przykleiłem by statecznik lepiej leżał wypełniłem dolną część statecznika pionowego (jednocześnie płozę) balsą, bo sama japonka w tym miejscu była by baaardzo podatna na uszkodzenia na razie całokształt Jakie w serwa są godne sterowania Wicherkiem? dotychczas stosowałem tylko i wyłącznie serwa ABC POWER http://abc-rc.pl/Serwo-Abc-Power-S-9M standardowe 9'tki są nie do zajechania ale te co podałem już drżą w neutrum (mam 3 sztuki)... Co możecie mi doradzić w przyzwoitej cenie?
modelarz115 Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Opublikowano 10 Maja 2015 a może macie do zaoferowania jakąś ''używkę''
JMRC Opublikowano 11 Maja 2015 Opublikowano 11 Maja 2015 Ładnie Ci to idzie Do kadłuba dałbym standardy Hitec, może przesada, ale tylko 30pln - oszczędność a lotki też na hitec, corony bym odradzał, a zapewne ktoś znajdzie bardziej budżetowe wyposażenie i równie dobre. Jako że jestem zwolennikiem zapasu i jakości to używam serw Futaba, Hitec, KST, MKS, Savox.
piotrekrc Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 z tymi serwami standart Jerzy to chyba pomyłka do tego wicherka
JMRC Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 z tymi serwami standart Jerzy to chyba pomyłka do tego wicherka "może przesada, ale tylko 30pln" Jedyny powód dla którego je wymieniłem no i jeszcze niezawodność, bo jeszcze żadne z 10 w przeciągu 5 lat nie dało ciała.
modelarz115 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Opublikowano 14 Maja 2015 Dziękuję Ci Jurku za opinię, ale może faktycznie standard to lekka przesada - jest prawie tak wielkie jak silnik tak się składa że wpadła mi kiedyś Futaba i JR standard, przydadzą się kiedy indziej Na razie moim faworytem są serwa Emax 12g z metalowymi trybami (jako budżetowe oczywiście) http://abc-rc.pl/Serwo-Emax-ES08MA może jednak odradzane Corony? http://abc-rc.pl/p/115/570/serwo-corona-cs-929mg-12-5g-1-8kg-cm-metal-serwa-analogowe-serwa.html Może ktoś miał przyjemność testować te serwa? Wicher wybredny nie jest więc powinien przyjąć wszystko co mu się wsadzi, ale wiadomo ''lepiej'' Zakleiłem w końcu statecznik, im bardziej poprawiałem tym bardziej zdawało się krzywo, ale może starczy zakresu trymera Teraz zajmę się mocowaniem skrzydeł, na razie wytoczyłem jeden kołek bukowy fi=5mm o długości 85mm na tokarce TUB 32 - jestem zaskoczony precyzją tej wielkiej maszyny 1
miro-er1 Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 witam widze ze idziesz jak burza Jacek, pozdrawiam
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Maja 2015 Opublikowano 14 Maja 2015 Rozważ Hitec HS-82MG na SK i HS-81 na lotki i SW. 1
piotrekrc Opublikowano 15 Maja 2015 Opublikowano 15 Maja 2015 Jacku te emaxsy są naprawde dobre mam je w gemini,elektro juniorze i katanie i są ,,katowane,, intensywnie od tamtego sezonu i nic sie nie dzieje.postępy ładne.boje sie że w tym roku nieoblatasz
Rekomendowane odpowiedzi