Nielot Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Jeśli będziesz stosował tłumik pierścieniowy podobny do mojego, pamiętaj o króćcu w najniższym miejscu pierścienia. Chodzi o to, by olej który będzie się zbierał w tłumiku miał ujście i był wyprowadzony rurką pod model. Z resztą FW-190 miał również wyloty spalin pod spodem kadłuba. FW-190 silnik.jpg Mądra uwaga Wojciech, normalnie bym tego nie zrobił, nawet o tym nie pomyślałem. A tyle się naoglądałem tych tłumików...fakt że większość miała wydech do dołu, więc i olej spływał z układu wydechowego. Tam można umieścić obok przewietrzenie skrzyni korbowej silnika. Dziękuję za cenną uwagę. Pozdrawiam
mecenas Opublikowano 5 Października 2017 Autor Opublikowano 5 Października 2017 Cześć. Nawał pracy zawodowej mocno spowolnił prace przy wykończeniu modelu, ale nie zatrzymał całkowicie . Przybyły kolejne detale na kadłubie - osłony KM-ów . Dla tych którzy by chcieli obejrzeć model na żywo mam dobrą wiadomość . W najbliższą sobotę i niedzielę model będzie prezentowany na targach w Kielcach. http://targikielce.pl/pl/miedzynarodowe-targi-modelarstwa-redukcyjnego,14288/salon-modeli-rc,16052.htm
RomanJ4 Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 Piękny model, inżynier Jakimiuk byłby z niego dumny...
skippi66 Opublikowano 6 Października 2017 Opublikowano 6 Października 2017 Niecierpliwie czekałem na koniec dwóch projektów: niniejszego " Jastrzębia " i " Zera ". " Jarząbka " się doczekałem, na ten drugi czekam cierpliwie. W " Zerze" niesamowita kabina siedzi... Gratulacje za obydwa!
mecenas Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Cześć. Tak jak wcześniej pisałem, iż powstaną nowe, poprawione skrzydła, załączam kilka fotek z ich budowy. Elementy centropłata. Pierwsze przymiarki I budowa skrzydła głównego. 1
stema Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Cześć. Tak jak wcześniej pisałem, iż powstaną nowe, poprawione skrzydła, załączam kilka fotek z ich budowy. ... ... Wyznaczasz kierunki! Wielkie brawa.
mecenas Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2018 I kolejne kilka godz. pracy . Tym razem mały detal - reflektor lądowania. Zakupiłem latarkę za 30 zł o odpowiedniej średnicy lustra i nieco ją zmodyfikowałem . LED 3-watowy naprawdę daje po oczach .
Lucjan Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 I kolejne kilka godz. pracy . Tym razem mały detal - reflektor lądowania. Zakupiłem latarkę za 30 zł o odpowiedniej średnicy lustra i nieco ją zmodyfikowałem . LED 3-watowy naprawdę daje po oczach . Reflektor.jpg 240420181965.jpg 250420181966.jpg 250420181967.jpg 250420181968.jpg Wojtku , jak byś zastosował 5 watową diodę z dodatkowym radiatorem , to by dopiero dawało po oczach
dyra63 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Normalnie ślepi ,źle ustawiony -do diagnosty . 1
mecenas Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Opublikowano 1 Maja 2018 W związku z przygotowaniem do lotów Jastrzębiem, trzeba by trochę potrenować czyli "nabić rękę" . A robię to tak
Radek Oleksy Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Paczcie Lajkonik się ZELEKTRYFIKOWAŁ !!!! :-)
BRoman Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Działa bez dymowo i bezgłośnie ! Mamy Smokasmoga !
Andrzej Klos Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Cześć. Tak jak wcześniej pisałem, iż powstaną nowe, poprawione skrzydła, załączam kilka fotek z ich budowy. Wojtek, Czy mozesz przypomniec dlaczego budujesz nowe skrzydlo? A
mecenas Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 Nie ma sprawy.......hmmmm...... za dużo pisania . Oto różnice: Stare skrzydło Nowe oprócz tego zmieniłem trochę konstrukcję wewnętrzną, odjąłem wagi i zmieniłem klapy na szczelinowe konstrukcji podobnej jak w Karasiu.
MareX Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 Czyli kształt mojego skrzydła z modelu zrobionego lata temu z "MM" także jest beee. Ale jakiś ten kształt rzutu płaskiego był i zapewne Wojtek robiąc całkiem nowe skrzydła miał dostęp do planów , które najwierniej oddawały kształt rzeczywisty skrzydeł prawdziwego samolotu.
mecenas Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Opublikowano 8 Maja 2018 Marku, żadne nie jest bee . To bardzo stary "MM" i to wersja "I" gdzie nie znano jeszcze zdjęć, które wypłynęły po 2000 roku. Zresztą.... w ogóle nie ma pełnej dokumentacji aby potwierdzić ich faktyczny kształt. Niemniej jednak wg opisów słownych, kształt był prawdopodobnie taki sam jak w Wilku, zwłaszcza że skrzydło konstruowane było na dźwigarze kesonowym Misztala.
japim Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 170320181963.jpg Wojtku, Mam pytanie o taką a nie inną postać środnika w skrzydle właściwym (nie w centropłacie - bo tu akurat dźwigary są OK)? Czemu zdecydowałeś się zrobić wyfrezowania w postaci ramy a nie kratownicy - tak jak w centropłacie? Przecież zadaniem środnika jest przenoszenie obciążeń ścinających, a przy konstrukcji ramowej to dużo gorsze (następuje zginanie pionowych elementów) niż przy kratownicy (rozciąganie poprzeczek). Czy obok samych dźwigarów będziesz miał jakiś "konkretny" keson, który przeniesie te obciążenia?
mecenas Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 Cześć Przemku. Te środniki wycięte laserem w takiej formie służą tylko do łatwego i prostego montażu skrzydła aby nie męczyć się z dokładnym ustawianiem żeber . Głównym elementem środnika dźwigara dwuteowego jest balsa 3ka ze słojami w pionie wklejona pomiędzy dżwigary dolny i górny oraz żebra. Poniżej przekrój skrzydła w miejscu łączenia centropłata ze skrzydłem właściwym.(bez środników właściwych - ograniczenia programu) Zwróć uwagę, że środniki są nieznacznie cofnięte w kierunku spływu po to by zrobić miejsce na środnik właściwy z balsy. Poniższe zdjęcia pokazują skrzydło prawie gotowe do przyklejenia poszycia.
kesto Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Wojtek, a nie masz wrażenia, że lotki mogą mieć zbyt małą powierzchnię? No i czemu one mają taki dziwny kształt? Chodzi mi o to, że w większości samolotów lotki mają krawędzie boczne równoległe do żeber, a tutaj krawędź od kadłuba jest pod jakimś dziwnym kątem w stosunku do żeberka.
Rekomendowane odpowiedzi