radziu45 Opublikowano 11 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Widzę dołączyłeś do najbardziej leniwych modelarzy w Polsce , od kilku dobrych lat wciąż te same modele nic nowego poza malutkimi wyjątkami Irek jak uważasz że ci którzy budują makiety zawodnicze są leniwi to jesteś w błędzie i to bardzo bardzo wielkim jak kula ziemska . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 no i poleciał https://www.youtube.com/watch?v=yrGsGQ1aWDQ&feature=youtu.be 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 No i pięknie. Zazdroszczę tak trafionego środka ciężkości. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Ja zazdroszcze wiedzy i umiejentnosci do zbudowania takiego latajacego aparatu.???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Wiadomo co z klapą? I drugie pytanie: czy kabina osunęła się samoistnie podczas lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 no i poleciał https://youtu.be/EazCnqTKkeQ Już gratulowałem w mailu, ale to oficjalnie - pięknie i nostalgicznie. Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 no i poleciał https://youtu.be/EazCnqTKkeQ Pięknie lata! Gratulacje! Super model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Najszczersze gratulacje Wojtku ,strasznie się cieszę że wszystko poszło tak dobrze. Przed samem startem nawet na filmiku było słychać jak wali Ci serducho . Pozdrowienia dla całej ekipy z Krakowa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Brawo i wielkie gratulacje. Wzruszyłem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agapit Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 3 X P, Piękny samolot, Pięknie wykonany, Pięknie lata... Szacun i czapka z głowy. Gratulacje z "parzystego" oblotu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Gratulacje Wojtku, to piękny model ! Pewnie jeszcze za wcześnie o tym mówić, ale jakie są Twoje pierwsze impresje odnośnie charakterystyki pilotażowej? Bo skądinąd wiadomo, że modele (zwłaszcza duże) pod tym względem często dziedziczą cechy oryginału, a nie mamy praktycznie informacji o cechach oryginału, stąd moja ciekawość jakim byłby myśliwcem (i co ewentualnie mógł by zdziałać w wojnie obronnej).. A kalpa...cóż, przecież to prototyp! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Piękny model , bardzo ładnie wykonany. Lot majestatyczny i bardzo realistyczny. Przyjemnie się na coś takiego patrzy. Szczere gratulacje dla wykonawcy . Pozdrawiam Grzegorz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 To ze polecial to TZW pikus . Najwazniejsze , ze wyladowal !!! Gratulacje . Piekna maszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Gratulacje! Wspanialy samolot, wspanialy lot! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Gratulacje Wojtku, to piękny model ! Pewnie jeszcze za wcześnie o tym mówić, ale jakie są Twoje pierwsze impresje odnośnie charakterystyki pilotażowej? Bo skądinąd wiadomo, że modele (zwłaszcza duże) pod tym względem często dziedziczą cechy oryginału, a nie mamy praktycznie informacji o cechach oryginału, stąd moja ciekawość jakim byłby myśliwcem (i co ewentualnie mógł by zdziałać w wojnie obronnej).. A kalpa...cóż, przecież to prototyp! Nie ma co porównywać z oryginałem. Tu jest sporo o błędach w założeniach konstrukcyjnych i doborze samego profilu skrzydła. http://samolotypolskie.blogspot.com/2015/01/dlaczego-jastrzab-zawiod-czesc-i.html Bardzo nieszczęśliwa jest konstrukcja samego skrzydła, mówię o dzielonym płacie z łamanym wzniosem. Do tego decyzje polityczne (jak zawsze) https://www.smartage.pl/pzl-50-jastrzab-niespelniona-nadzieja-polskiego-lotnictwa/ Nic nie mógł zdziałać w wojnie obronnej: 1. zbyt późno rozpoczęto projekt; 2. wstrzymanie projektu - i prace nad Wichrem, którego i tak ówczesny rząd Polski nie wdrożył do produkcji, bo był chyba o 8 tys. ówczesnych złotych droższy od Lockhead'a 3. kiepski profil i geometria skrzydła 4. za słaby silnik. Dla przykładu Niemcy mając nałożone restrykcje poprzez traktat Wersalski robili testy nowych samolotów jako samoloty do pobijania rekordu prędkości - przykład Me 209 Oblatany w sierpniu 1938 roku, a w kwietniu 1939 pobija rekord prędkości ponad 755 km/h A Polacy na zawodach Challange zdobywali medale w startach na bramkę RWDziakami. W Wojtka modelu jest dużo zmian. Wojtek, przepraszam za OT. Jeszcze raz, model prześliczny, lata super. Film, zwłaszcza fragmenty typu "w starym kinie" nostalgiczne. Podobnie jak Stefan - wzruszyłem się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Gratuluję udanego lotu. Na filmie model lata realistycznie. Myślę, że zmiana skrzydła na takie, co ma szersze końcówki, wpłynęła pozytywnie na właściwości lotne modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Dzięki Waszmościowie . Cieszę się że Wam się podoba. Wiadomo co z klapą? I drugie pytanie: czy kabina osunęła się samoistnie podczas lotu? Jeszcze nie sprawdzałem (muszę ochłonąć ), ale chyba serwo szlag trafił. Co do kabiny, to od drgań w locie się przesunęła. Muszę pomyśleć nad tym jak to zabezpieczyć. Pewnie jeszcze za wcześnie o tym mówić, ale jakie są Twoje pierwsze impresje odnośnie charakterystyki pilotażowej? No cóż, to był oblot, czyli skok w nieznane . Ale wrażenia są pozytywne . Model, jak widać, zachowuje się stabilnie i jest w miarę przewidywalny. Po radach Jarka postanowiłem trzymać dużą prędkość, zwłaszcza w zakrętach, faktycznie, przy tak krótkich skrzydłach, nawet model ma tendencję do ześlizgu na skrzydło, więc albo "w palnik" w zakręcie, albo trzeba bardziej płasko brać zakręt. Pionowych figur jeszcze nie próbowałem (choć miałem wielką ochotę ), bo z tego co widzę, primo- mam za mały skok śmigła (23x8 muszę zmienić skok na 10), secundo- jednak motor jest trochę za słaby do masy modelu (14kg). Latałem prawie cały czas na 3/4 gazu, a w zakrętach na pełnym. To tyle pierwszych wrażeń . W każdym razie, model ma potencjał i już jestem w trakcie projektowania nowego, poprawionego i dokładnie policzonego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziggy Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Gratulacje, szkoda ze mnie tam nie bylo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Piękny. Przyłączam się do gratków! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 nawet model ma tendencję do ześlizgu na skrzydło, więc albo "w palnik" w zakręcie, albo trzeba bardziej płasko brać zakręt. to chyba nawet widać w którymś momencie, ale nie pisałem bo nie byłem pewny, że może mi się tylko wydawało... Tak czy siak, model piękny, na pewno nieczęsto spotykany, jest co podziwiać. Trzymam kciuki za dlasze loty.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi