matiss333 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Witam posiadam samolot górnopłat lecz ma brak statecznika poziomego brak projektu do tego samolotu czy po rozpiętości skrzydeł da się dorobić statecznik?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 W 12 rozdziale ABC Miniaturowego Lotnictwa są podane proporcje modelu. Spróbowałbym się na tym wzorować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Jak nie znajdziesz szczegółowych wytycznych, to zrób tak, by statecznik (ze SW) miał powierzchnię minimum 25% pow. skrzydła. Profil symetryczny, np: NACA 009 lub zwykła płytka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 No właśnie nie mam szczegółowych planów do tego modelu ale ok zrobię Bartek tak jak mówisz 25 :% pow skrzydła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Wrzuć jakieś zdjęcia modelu- ogólne, ale i ukazujące profil skrzydła, podaj rozpiętość i cięciwę płata (wystarczy jeśli jest prostokątny, jeśli nie, to więcej wymiarów- np. cięciwę końcówki). Ale spróbuj też dociec samemu, wg. rady z postu powyżej. Pomożemy, ale będziesz miał porównanie i jakieś kolejne doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Płat długość 130 cm Cięciwa na środku płata 26 cm cięciwa końca skrzydła 20 cm Mam stary statecznik który ma 39 cm długości i 10 szerokości czy może być taki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundek Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Wymiary ktore podales to troche za malo, oblicz jaka jest dokladnie powierzchnia skrzydla i statecznika w dcm kwadratowych. Pozdrawiam Wladek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Według więc podanych wymiarów płat ma 29,9 dm2. Nie wiemy ile z tej powierzchni odbiera (zakrywa) kadłub, ale powiedzmy, że to pomijamy. Stateczni który masz ma 3.9x1,0=3,9 dm2. Procentowo to stanowi ok. 13% powierzchni skrzydła. Ciągle nie widząc modelu jako całości, kierując się szczątkowymi danymi (zrób telefonem choćby parę zdjęć), jest to za mało. Są statki latające o takich proporcjach powierzchni, ale mają bardzo długie ramię statecznika, czyli prościej- kadłub. Jeśli to jednak w zamierzeniu ma być coś przypominającego średni statystycznie samolot, to mało- statecznik powinien być większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Witam dzisiaj zrobiłem kilka fotek tego samolotu ten statecznik który jest założony to ten co pisałem wcześniej przyklejony na taśmę dla porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Mateusz- ale coś mi się zdaje, że chyba niedokładnie to zmierzyłeś, albo wcale nie uwzględniasz steru w obliczeniu, a powinieneś. Podaj jeszcze raz rozpiętość statecznika (to co nazywasz długością skrzydła to właśnie rozpiętość). Zmierz i podaj też cięciwy (wymiar poprzeczny) statecznika jako całości, razem ze sterem- jedną w środku, oraz na końcu, podobnie jak zrobiłeś odnośnie płata. Tak jak prowizorycznie zamontowałeś ten statecznik, zamontuj (wystarczy może położyć na kadłubie) skrzydło i wykonaj fotki: z góry, z boku i z przodu całego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss333 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Długość statecznika poziomego 39 cm cięciwa mierzona przy kadłubie wraz z sterem wysokości to 15 cm a na końcu cięciwa wynosi 11 cm dodaje zdjęcia Jest to stary model który dostanie nowe malowanie i będą oklejone skrzydła te są oklejone nie wiadomo jaką folią bardzo gróbą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Jakaś straszna kombinacja alpejska wychodzi Wam z tym statecznikiem. Wystarczy policzyć współczynnik stateczności i będzie wszystko wiadomo. Wzór można wyszperać w " Miniaturowym lotnictwie ". Obliczenie banalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 No zgoda- wystarczy policzyć, ale żeby to zrobić, to trzeba wiedzieć jak. Mateusz nie wie- prosi o pomoc, ja zaś nie mam wszystkich wymiarów, więc też nie policzę. Ale tak po spojrzeniu na całość, już bez wielkiej matematyki, to i tak ma więcej tego poziomego niż Spitfire- ja bym tam zaryzykował i poleciał. Najwyżej będzie wymagał więcej uwagi jak chodzi o ster wysokości. Mam Luciolę, dolnopłata, o podobnych relacjach powierzchni i dobrze lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zbyszku, oczywiście masz rację. Też bym poleciał. Mówiąc o kombinacji, chodziło mi o to że od razu trzeba było naprowadzić kolegę na wzór.. W ten sposób adept więcej zyska. Czyli najpierw wędka a nie ryba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi