AKocjan Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2020 jeszcze trzeba wspomnieć o paskudnych zawirowaniach powstających w sytuacji kiedy wiatr wieje zza przeszkód terenowych (drzew budynków itd) Może się wydawać, że drzewa osłaniają od wiatru .... ale w rzeczywistości powodują "rotory" paskudne zawirowania, z którymi pełnowymiarowe samoloty mają problemy . Więc jeśli ktoś ma lądowisko blisko lasu i myśli, że dzięki temu uniknie problemów - to właśnie stworzył sobie kolejkę górską dla lądujących samolotów . Ogólnie o problemach z wiatrem zrobię chyba kiedyś osobny odcinek
Andrzej Klos Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 39 minut temu, AKocjan napisał: ....Trzeba na to brać poprawkę i zawsze lądować z większą prędkością, żeby nie doszło do utraty siły nośnej a tym samym przeciągnięcia. Jest jeszcze jeden powod dla ktorego dobieramy wieksza predkosc podejscia do ladowania podczas silniejszego wiatru ; a mianowiecie gradient predkosci wiatru przy ziemi. Predkosc wiatru na ziemi jest zero ale rosnie wg jakiejs tym krzywej Prandl'a wraz z wysokoscia. Czesto zdaza sie, ze modele (i samoloty/szybowce), przepadaja tuz nad ziemia z powodu naglego zmniejszenia predkosci wiatru. W szybownictwie, w tym przypadku. zaleca sie powiekszyc predkosc podejscia o polowe predkosci wiatru. 1 1
latacz Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Paweł i Arkadiusz -tak jak piszecie byłoby gdyby model był ściśle związany z powietrzem -nie miał bezwładności (był nieważki) i nie występowały by uślizgi. Powierzchnia płata musiałaby być duża a powietrze nieściśliwe itp.. Model nie jedzie po sztywnych szynach -niekoniecznie utrzymuje się w łuku mając przepływ czysto wzdłużny... nie bardzo wiem jak wytłumaczyć o co mi chodzi i jak to opisać...poślizgu Oczywiście w dużej mierze prędkość modelu jest względem powietrza -ale steruje pilot z ziemi który bardzo łatwo może popełnić błąd .A i sama prędkość modelu względem powietrza się zmienia -to że model się obrócił względem swojego SC nie oznacza automatycznie, że leci w nowym kierunku. W wielu przypadkach pochylenie na lotkach i podparcie sterem wysokości powoduje dość gwałtowny obrót modelu względem SC -a skrzydła niekoniecznie dają radę utrzymać go w zakręcie i model niejako wynosi na zewnątrz łuku -i z prędkością względem powietrza jest różnie. niekoniecznie jest napływ czysto wzdłuż kadłuba od przodu. Tak jak samochód poruszający się w gdy tył wyprzedza przód... nakładając na to prędkość wiatru oraz ocenę lotu pilota znajdującego się na ziemi wychodzi jak pisałem. Pilot jest na ziemi -i z perspektywy pilota trzeba sterować... naprawdę nie wiem jak to opisać, żeby było wiadomo o co mi chodzi. wg mnie Wy za bardzo upraszczacie zagadnienie.
AKocjan Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2020 21 minut temu, latacz napisał: Paweł i Arkadiusz -tak jak piszecie byłoby gdyby model był ściśle związany z powietrzem -nie miał bezwładności (był nieważki) i nie występowały by uślizgi. Powierzchnia płata musiałaby być duża a powietrze nieściśliwe itp.. Model nie jedzie po sztywnych szynach -niekoniecznie utrzymuje się w łuku mając przepływ czysto wzdłużny... nie bardzo wiem jak wytłumaczyć o co mi chodzi i jak to opisać...poślizgu Oczywiście w dużej mierze prędkość modelu jest względem powietrza -ale steruje pilot z ziemi który bardzo łatwo może popełnić błąd .A i sama prędkość modelu względem powietrza się zmienia -to że model się obrócił względem swojego SC nie oznacza automatycznie, że leci w nowym kierunku. W wielu przypadkach pochylenie na lotkach i podparcie sterem wysokości powoduje dość gwałtowny obrót modelu względem SC -a skrzydła niekoniecznie dają radę utrzymać go w zakręcie i model niejako wynosi na zewnątrz łuku -i z prędkością względem powietrza jest różnie. niekoniecznie jest napływ czysto wzdłuż kadłuba od przodu. Tak jak samochód poruszający się w gdy tył wyprzedza przód... nakładając na to prędkość wiatru oraz ocenę lotu pilota znajdującego się na ziemi wychodzi jak pisałem. Pilot jest na ziemi -i z perspektywy pilota trzeba sterować... naprawdę nie wiem jak to opisać, żeby było wiadomo o co mi chodzi. wg mnie Wy za bardzo upraszczacie zagadnienie. Ale to całkowicie inny temat nie mający nic wspólnego z wiatrem. Opisujesz przeciągnięcie dynamiczne - tutaj o tym mówię w filmie 1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał: Jest jeszcze jeden powod dla ktorego dobieramy wieksza predkosc podejscia do ladowania podczas silniejszego wiatru ; a mianowiecie gradient predkosci wiatru przy ziemi. Predkosc wiatru na ziemi jest zero ale rosnie wg jakiejs tym krzywej Prandl'a wraz z wysokoscia. Czesto zdaza sie, ze modele (i samoloty/szybowce), przepadaja tuz nad ziemia z powodu naglego zmniejszenia predkosci wiatru. W szybownictwie, w tym przypadku. zaleca sie powiekszyc predkosc podejscia o polowe predkosci wiatru. myślę, że warto to wszystko zebrać w całość i zrobić na ten temat film
latacz Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Dokładnie -tylko, że ryzyko przeciągnąć dynamicznie jest zdecydowanie większe przy silnym wietrze. Często po prostu pilot nie ocenia prawidłowo prędkości modelu względem powietrza -bo widzi go z ziemi. I wiatr jest przyczyną tego przeciągnięcia. odwieczny paradoks " jajko czy kura ? " wiatr czy pilot ?
Gość Opublikowano 8 Stycznia 2020 Opublikowano 8 Stycznia 2020 czepiam się bo nie chce żeby w takim temacie dla nowicjuszy była informacja że obracając się na kierunek z wiatrem tracimy siłę nośna i model się przeciąga bo wiatr opływa nasz model od tyłu. To jest całkowicie nielogicznie rozumowanie. Trzeba uświadomić że początkujący lecąc z wiatrem mają odruch do zaciągania bo wydaje im się że lecą szybciej. Mając taką wiedzę że takie zjawisko zachodzi można temu zapobiegać. Są również modele które mają małe obciążenie i bardzo dużą stateczność oraz niema możliwości ich przeciagnąć dynamicznie.. W takim przypadku wszystkie bezwładności o których piszesz można pominąć.
latacz Opublikowano 9 Stycznia 2020 Opublikowano 9 Stycznia 2020 e tam -każdy model da się przeciągnąć dynamicznie -tylko czasem trzeba się postarać...
AKocjan Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 9 Stycznia 2020 20 godzin temu, xp3r napisał: . Są również modele które mają małe obciążenie i bardzo dużą stateczność oraz niema możliwości ich przeciagnąć dynamicznie. Zawsze możliwość jest, tylko że o to znacznie łatwiej w przypadku ciężkiego modelu.
grzegor Opublikowano 9 Stycznia 2020 Opublikowano 9 Stycznia 2020 23 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Jest jeszcze jeden powod dla ktorego dobieramy wieksza predkosc podejscia do ladowania podczas silniejszego wiatru ; a mianowiecie gradient predkosci wiatru przy ziemi. Predkosc wiatru na ziemi jest zero ale rosnie wg jakiejs tym krzywej Prandl'a wraz z wysokoscia. Czesto zdaza sie, ze modele (i samoloty/szybowce), przepadaja tuz nad ziemia z powodu naglego zmniejszenia predkosci wiatru. W szybownictwie, w tym przypadku. zaleca sie powiekszyc predkosc podejscia o polowe predkosci wiatru. Właśnie. Tu w kilku zakładkach jest to wszystko opisane: http://www.bb-aero.pl/czym-sie-rozni-ladowanie-z-wiatrem-od-ladowania-pod-wiatr
jarek996 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Opublikowano 11 Stycznia 2020 W dniu 8.01.2020 o 21:42, AKocjan napisał: wiatr nie ma przyspieszeń To Wy chyba w Malmö nie byliscie ?
dziobak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wiatr nie ma przyspieszeń? Szkwał – nagły wzrost prędkości wiatru o co najmniej 8 m/s od prędkości początkowej powyżej 10 m/s. Może osiągać do 9 stopni w skali Beauforta-trwa krótko, do kilku minut
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wniosek jest taki, że gdy lata się w wietrze to się nie rusza drążka gazu. To, że z wiatrem model zasuwa a pod wiatr się ślimaczy jest całkowicie normalne i lepiej nie korygować gazem, żeby leciał równo względem ziemi.
latacz Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 latając pracuje się gazem -choć zależy jaki model . to tak jakbyś pisał, że jadąc samochodem najlepiej nie dotykać gazu hamulca i kierownicy. gaz w modelu to normalny element sterowania. po prostu trzeba umieć go używać -tak jak i innych sterów.
robertus Opublikowano 12 Stycznia 2020 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Oczywiście, że normalny element sterowania. Piszę o błędnym korygowaniu prędkości modelu względem ziemi przy lotach z wiatrem i pod wiatr.
wacek.matuszak Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Czas 0.31 tu nie ma mowy kolego o przeciągnięciu.
AKocjan Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2020 Godzinę temu, wacek.matuszak napisał: Czas 0.31 tu nie ma mowy kolego o przeciągnięciu. jak najbardziej nastąpiło przeciągnięcie, model został zbyt gwałtownie poderwany do góry. Kąt natarcia przekroczył dopuszczalną wartość, operator kontrował narastające przechylenie lotkami - nic to nie pomogło . Klasyczne przeciągnięcie dynamiczne 2
latacz Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 a ten model to ma lotki ? bo wg mnie chyba nie. wygląda to na typowy bardzo prosty lekki styro -miałem kiedyś bardzo podobny. 0.31 -zakręt robiony sterem kierunku -model położył się na skrzydło -pozycja "na żyletkę" pilot zamiast odpuścić lub kontrolować kierunek trzymał cały czas mocno zaciągnięty -gdy statecznik pionowy był ustawiony poziomo wychylony ster spowodował dodatkowe podniesienie ogona przy żadnej powierzchni pracującej skrzydła... typowa śrubka robiona sterem kierunku o dużych wychyleniach. spoko mogę to zrobić motoszybowcem... tylko może troszkę wyżej żeby ziemia nie przeszkadzała...i pewnie troszkę musiałbym wychylenie kierunku zwiększyć... 0.31 typowa reakcja takiego modelu na zbyt długo i za mocno wychylony kierunek przy dość dużym wzniosie skrzydeł. taka pseudo beczka gdzie modelik nie idzie po prostej.
AKocjan Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2020 model ma lotki - jak najbardzi ej. Nie ja go "pilotowałem". Na nagraniu rozszyfrowałem pozycję lotek, steru wysokości - na tej podstawie wywnioskowałem że to przeciągnięcie. Zbyt gwałtowne podciągnięcie do góry. a model się położył, bo był już przeciągnięty 1
latacz Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 ja tam żadnych lotek nie widzę a tym bardziej ich wychylenia. nawet po max powiększeniu kadru z filmu nic nie widać... nie ta jakość filmu żeby coś rozszyfrować. Ja np. na tym filmie widzę, że w Chinach było zaćmienie księżyca a Kowalska znowu przypaliła zupę... rozdzielczość jest taka, że widać w która stronę model się pochyla i praktycznie nic więcej. Chyba, ze masz dostęp do lepszej jakości filmu z lotu i tylko na potrzeby "wykładu" rozdzielczość została zmniejszona... ? jeśli tak to wklej fragment o lepszej jakości/rozdzielczości będzie ciekawiej popatrzeć o czym mowa a nie tylko zgadywać... 1
Rekomendowane odpowiedzi