AQUARIUS_ML Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Kurcze jakie to można pikne kopyta pod formy robić. Zamiast się pierniczyć ze styrodurem... Co ja gadam- toż to formy można od razu robić! Jak włożysz w to spalinę i przetrwasz trzy kolejki to kupuję drukarkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Ale spaline w drukowany kadlub? Czy w kadlub zrobiony z drukowanej formy? Pytam bo po głowie chodzi mi jedno i drugie. Już pisałem o tym że jak ktoś wypożyczy mi do testu ASP 15 to zrobie Hiene na spaline. POGO latał jakims WWI z takiej formy. Bylo o tym na forum zanim je wyłączyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. japim Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 No i poleciał. Filmu jeszcze nie mam (tak, wiem - bez filmu sie nie liczy), bo Jacek który mi pomagał musi go zrzucić na dysk. Ale biorę Jacka na świadka że model lata i to bardzo fajnie mimo paskudnej pogody. Wyszedł ciężej niż planowałem, bo 970gramy (musze znowu zważyć absolutnie wszystkie bebchy i plastiki bo nie chce mi się wierzyć że przestrzeliłem się o 150g). Może to malowanie, albo kable. Albo serwa mg. Ziarnko do ziarnka i zbierze sie miarka. Mimo tej masy na silniku Racerstar 4108 600Kv, pakiecie 6s1300 Xtron 40C (2×3s) i regulatorze Hornet 40A idzie pionowo. Śmigło APC 9x6. Nie testowałem czy da rade wytrzymać pełne 7 minut bo od zimna ręce mi się trzęsły. Myślę że można zejść ze śmigłem na 8x6 i też będzie fajnie latać. Wlaściwie pliki sa gotowe, ale jeszcze przerabiam delikatnie przód żeby wszedl pakiet 4s na płasko bo teraz wchodzi na mega wcisk. Noni trzeba delikatnie zwiększyć sklon silnika, bo dosyć mocno zadzierał. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Montaż filmu trochę zajmie - ale mam fotkę Jeszcze raz wielkie dzięki dla Jacka za filmy, fotki i pomoc. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 wygląda bajecznie - gratuluje ? waga chyba też jest ok. Z tego co się orientuję to zwykle drukowanki wychodzą wagowo w okolicach 1 kg model mniejszy troszke mniej a większy troszke więcej. Waga samego plastiku to te minimalne różnice ale bebechy swoje ważą i nie udaje się zejść poniżej 900g przy założeniu, że starczy "pary w kotle" na 7 minut lotu. Model świetnie się prezentuje i na pewno będzie bardzo szybki ...sprawdzimy na zawodach w przyszłym sezonie co potrafi ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Ki 61 to kwintesencja kombatu, czysta linia, rasowy myśliwiec. Wyszedł ekstra. jakby co to mam małe asp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekO Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 W dniu 6.12.2020 o 13:28, japim napisał: biorę Jacka na świadka że model lata i to bardzo fajnie mimo paskudnej pogody Potwierdzam - lata w kazdych warunkach. A mocy ma tyle, ze wyskoczyl z mojej reki zanim pomyslalem, aby go wypuscic ? Na nastepne loty wezme drukowanego me109, to porownamy osiagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Wygląda jak prawdziwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu 7 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Piękny.Gratulacje.Co do pakietów to się nie łudź ,my latamy na 1800 Ah 6s i ledwo wystarcza ,no chyba że masz super oszczędny silnik.Tak naprawdę to w/g regulaminu trzeba wylatać na pełnym gazie ponad 8 min. (zdaje mi się że w sumie 8,30 ale dokładnie nie pamiętam) Pozdrawiam Wojtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. japim Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2020 Taki jest zalecany dla P51, Me109 i Spitfire. 1800 6S to dla 3.5 i 4cm. 1300 6S to klasa 2.5cm3. Regulamin mowi o 7.5 minuty na pełnym gwizdku. I mam też film: 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 16 godzin temu, JacekO napisał: mocy ma tyle, ze wyskoczyl z mojej reki zanim pomyslalem, aby go wypuscic faktycznie odszedł z ręki bez problemu .... ale miał włączony silnik ? Jeszcze raz gratuluje udanego modelu, zamiast tej muzyczki wolałbym posłuchać ryczącego silnika ale niestety, eco-elektro-cisza. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 GRATULACJE. Superancko, wielki szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Godzinę temu, mirolek napisał: faktycznie odszedł z ręki bez problemu .... ale miał włączony silnik ? Jeszcze raz gratuluje udanego modelu, zamiast tej muzyczki wolałbym posłuchać ryczącego silnika ale niestety, eco-elektro-cisza. Strasznie wiało - i absolutnie nic nie słychać. Tu inny film nakręcony tego samego dnia z tym że silnik goblina to jest mała osa, a w Kawasaki nie słychać prawie nic. Tak jak napisałeś eco-elektro-cisza. Ale nie czuj się zbyt zawiedziony - bo będzie też wersja spalinowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Jestem pod wrażeniem. Szczerze podziwiam i gratuluje. Może rzeczywiście modelarstwo zmierza w kierunku "drukowanek", a sklejka i balsa to przeżytek. Piękny model, pięknie lata i super się prezentuje. Chapeau bas. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zaczynają mi się podobać te drukowanki.... pomału się przekonuję pomimo ,że ze mnie straszny radykał i konserwatysta. Fajne to ......Chciałbym się kiedyś nauczyć obsługi drukarki 3d ale ja jeśli chodzi sprawy programowania itp. to jestem laik. Także raczej będę tylko podziwiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Arku, Obsługa drukarki 3D a projektowanie pod wydruk 3D to 2 zupełnie oddzielne aspekty. Aby poprawnie drukować projekty nie trzeba być projektantem. Aby projektować 3D pod wydruk trzeba znać fizykę druku i wiedzieć jakie rzeczy da się wydrukować a jakie absolutnie nie mają szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 7 minut temu, japim napisał: Arku, Obsługa drukarki 3D a projektowanie pod wydruk 3D to 2 zupełnie oddzielne aspekty. Aby poprawnie drukować projekty nie trzeba być projektantem. Aby projektować 3D pod wydruk trzeba znać fizykę druku i wiedzieć jakie rzeczy da się wydrukować a jakie absolutnie nie mają szans. To prawda Przemku , ale trochę obawiam się nawet obsługi , mam wątpliwości czy poradziłbym sobie z tym , zupełnie pojęcia o tym nie mam . Tradycyjne modelarstwo znam, także póki co działam wypróbowanymi metodami. Ale kto wie? Być może kiedyś się jednak skuszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 W dniu 28.11.2020 o 22:13, japim napisał: Już pisałem o tym że jak ktoś wypożyczy mi do testu ASP 15 to zrobie Hiene na spaline. Hey, napisz proszę do mnie na priv adres to podeślę OS MAX 15CVA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Jakby ktoś był zainteresowany plikami do Ki-61 to są dostępne. Pełna wersja na Cults3d: https://cults3d.com/en/3d-model/various/kawasaki-ki61-1-12-r-c-flying-3d-printed-model Pliki testowe do sprawdzenia czy będzie pasować i czy dobrze się drukuje: https://cults3d.com/en/3d-model/various/kawasaki-ki61-1-12-r-c-flying-3d-printed-model-test-pieces https://www.thingiverse.com/thing:4687917 Ewentualnie zapraszam na PW po rabaty dla forumowiczów. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AQUARIUS_ML Opublikowano 18 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Pikny. Ale ja bym chciał zobaczyć twarde lądowanie tego modelu oraz kontakt bezpośredni z innym w powietrzu ?(czyli chleb powszedni kombatu) wtedy będę miał pełny obraz tej technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi