Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze jakie to można pikne kopyta pod formy robić. Zamiast się pierniczyć ze styrodurem... Co ja gadam- toż to formy można od razu robić! Jak włożysz w to spalinę i przetrwasz trzy kolejki to kupuję drukarkę?

Opublikowano

Ale spaline w drukowany kadlub? Czy w kadlub zrobiony z drukowanej formy? Pytam bo po głowie chodzi mi jedno i drugie.

Już pisałem o tym że jak ktoś wypożyczy mi do testu ASP 15 to zrobie Hiene na spaline.

POGO latał jakims WWI z takiej formy. Bylo o tym na forum zanim je wyłączyłem.

Opublikowano

wygląda bajecznie - gratuluje ?

waga chyba też jest ok. Z tego co się orientuję to zwykle drukowanki wychodzą wagowo w okolicach 1 kg model mniejszy troszke mniej a większy troszke więcej. Waga samego plastiku to te minimalne różnice ale bebechy swoje ważą i nie udaje się zejść poniżej 900g przy założeniu, że starczy "pary w kotle" na 7 minut lotu.

Model świetnie się prezentuje i na pewno będzie bardzo szybki ...sprawdzimy na zawodach w przyszłym sezonie co potrafi ?

ms

Opublikowano
W dniu 6.12.2020 o 13:28, japim napisał:

biorę Jacka na świadka że model lata i to bardzo fajnie mimo paskudnej pogody

Potwierdzam - lata w kazdych warunkach. A mocy ma tyle, ze wyskoczyl z mojej reki zanim pomyslalem, aby go wypuscic ?

Na nastepne loty wezme drukowanego me109, to porownamy osiagi.

Opublikowano

Piękny.Gratulacje.Co do pakietów to się nie łudź ,my latamy na 1800 Ah 6s i ledwo wystarcza ,no chyba że masz super oszczędny silnik.Tak naprawdę to w/g regulaminu trzeba wylatać na pełnym gazie ponad 8 min. (zdaje mi się że w sumie 8,30 ale dokładnie nie pamiętam)

Pozdrawiam Wojtek.

Opublikowano
16 godzin temu, JacekO napisał:

mocy ma tyle, ze wyskoczyl z mojej reki zanim pomyslalem, aby go wypuscic

faktycznie odszedł z ręki bez problemu .... ale miał włączony silnik ?

Jeszcze raz gratuluje udanego modelu, zamiast tej muzyczki wolałbym posłuchać ryczącego silnika ale niestety, eco-elektro-cisza.

ms

Opublikowano
Godzinę temu, mirolek napisał:

faktycznie odszedł z ręki bez problemu .... ale miał włączony silnik ?

Jeszcze raz gratuluje udanego modelu, zamiast tej muzyczki wolałbym posłuchać ryczącego silnika ale niestety, eco-elektro-cisza.

Strasznie wiało - i absolutnie nic nie słychać. Tu inny film nakręcony tego samego dnia z tym że silnik goblina to jest mała osa, a w Kawasaki nie słychać prawie nic. Tak jak napisałeś eco-elektro-cisza.

Ale nie czuj się zbyt zawiedziony - bo będzie też wersja spalinowa :) 

Opublikowano

Jestem pod wrażeniem. Szczerze podziwiam i gratuluje. Może rzeczywiście modelarstwo zmierza w kierunku "drukowanek", a sklejka i balsa to przeżytek. Piękny model, pięknie lata i super się prezentuje. Chapeau bas.

Marek

Opublikowano

Zaczynają mi się podobać te drukowanki.... pomału się przekonuję pomimo ,że ze mnie straszny radykał i konserwatysta:). Fajne to ......Chciałbym się kiedyś nauczyć obsługi drukarki 3d ale ja jeśli chodzi  sprawy programowania itp. to jestem laik. Także raczej będę tylko podziwiał. 

Opublikowano

Arku,

Obsługa drukarki 3D a projektowanie pod wydruk 3D to 2 zupełnie oddzielne aspekty. Aby poprawnie drukować projekty nie trzeba być projektantem. Aby projektować 3D pod wydruk trzeba znać fizykę druku i wiedzieć jakie rzeczy da się wydrukować a jakie absolutnie nie mają szans.

Opublikowano
7 minut temu, japim napisał:

Arku,

Obsługa drukarki 3D a projektowanie pod wydruk 3D to 2 zupełnie oddzielne aspekty. Aby poprawnie drukować projekty nie trzeba być projektantem. Aby projektować 3D pod wydruk trzeba znać fizykę druku i wiedzieć jakie rzeczy da się wydrukować a jakie absolutnie nie mają szans.

To prawda Przemku , ale trochę obawiam się nawet obsługi , mam wątpliwości czy poradziłbym sobie z tym  , zupełnie pojęcia o tym nie mam . Tradycyjne modelarstwo znam, także póki co działam wypróbowanymi metodami. Ale kto wie? Być może kiedyś się jednak skuszę.

Opublikowano
W dniu 28.11.2020 o 22:13, japim napisał:

Już pisałem o tym że jak ktoś wypożyczy mi do testu ASP 15 to zrobie Hiene na spaline.

Hey, napisz proszę do mnie na priv adres to podeślę OS MAX 15CVA

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby ktoś był zainteresowany plikami do Ki-61 to są dostępne.

Pełna wersja na Cults3d:

https://cults3d.com/en/3d-model/various/kawasaki-ki61-1-12-r-c-flying-3d-printed-model

Pliki testowe do sprawdzenia czy będzie pasować i czy dobrze się drukuje:

https://cults3d.com/en/3d-model/various/kawasaki-ki61-1-12-r-c-flying-3d-printed-model-test-pieces

https://www.thingiverse.com/thing:4687917

Ewentualnie zapraszam na PW po rabaty dla forumowiczów.

• Lubię to 2
Opublikowano

Pikny. Ale ja bym chciał zobaczyć twarde lądowanie tego modelu oraz kontakt bezpośredni z innym w powietrzu ?(czyli chleb powszedni kombatu) wtedy będę miał pełny obraz tej technologii. 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.