Skocz do zawartości

Moje inne hobby, smacznego ;-)


TeBe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

 

Ja raczej tez nie, ale nie ze wzgledu na sama potrawe.

 

 

I wlasnie w tym rzecz - surowa, swieza, smaczna, ale wymietolona paluchami ryba wedruje potem do ust innych ludzi. Mnie sie robi nieswojo, jak to na zdjeciu, w powiekszeniu widze. Na cos takiego mam zbyt bujna wyobraznie. Inna sprawa, ze na zdjeciach potraw nie powinno sie pokazywac paluchow "kucharza" w ogromnym powiekszeniu. Chyba, ze ten ostatni pomyslal o nalozeniu rekawiczek jendorazowych.

 

W przypadku przygotowania potraw, ktore trafiaja potem w taki czy inny sposob do wysokiej temperatury, rzecz ma sie zupelnie inaczej. Ale przy sushi?

 

Wiem, ze sushi tradycyjnie je sie przede wszystkim palcami. Ale wowczas to moje palce i wiem, ze je porzadnie umylem przed jedzeniem. A co nimi robil "kucharz" zanim chwycil rybe, tego nigdy nie bede wiedzial. Moze przedtem poprawil sobie wlosy, a moze go gdzies zaswedzialo i musial sie podrapac...

:D 

:D
  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A co nimi robil "kucharz" zanim chwycil rybe, tego nigdy nie bede wiedzial. Moze przedtem poprawil sobie wlosy, a moze go gdzies zaswedzialo i musial sie podrapac...

Obawiam się, że gdybyś pod takim kątem brał pod uwagę i inne produkty to umarłbyś z głodu...  ;) 

 

Kelner do gościa restauracji:

-  "Jak smakuje Panu nasza grochówka?" -

Na co gość z przekąsem: 

- "Ee, no d... nie urywa..! " -

Kelner:

- " Cierpliwości.." - :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwłaszcza wędzenie na zimno tak zabija paciorkowce jak nie wiem co. Mycie wędlin w detergentach żeby przedłużyć im przydatność i sprzedać i tego typu procedery to są już OK ale jak kucharz, który jest badany praktycznie raz w miesiącu a do tego robi to w rękawiczkach to już jest nie halo. Cóż ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

większość osób nie myje rąk po skorzystaniu z toalety publicznej, wielu lekarzy nie dezynfekuje rąk przy wchodzeniu I wychodzeniu z sali intensywnej terapii (ciężkie przypadki pacjentów i po operacjach) a Wy się dziwicie, że kucharze nie chcą sobie niszczyć skóry mydłem.  Przykre, tragiczne ale prawdziwe niestety.       Z zazdrością oglądam filmiki stree food z Japoni, gdzie ulicznik kucharze noszą maseczki na twarzy itp.

 

Sushi w własnym wykonaniu popieram. Jeżeli ma byc podane komuś spoza rodziny to tylko łapkami po umyciu mydełkiem antybakteryjnym a najlepiej dezynfekcja spirytusikiem :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wszystko da się zrobić w rękawiczkach... Ale jak widzę upierścienione, z wypacykowanym tłuczoną bombką paznokciem paluszki wyfiokowanej afro (bez czepka oczywiście - gdzie jest Sanepid! :angry: ) p.Gessler, mieszające bez żenady w surowym mielonym mięsiwie jakieś ingrediencje (mimo że przed chwilą nimi kurz sprawdzała) to faktycznie mi się ciśnienie podnosi...

 

A wracając do sushi... wielokroć widziałem(w TV) jak japoński mistrz ostrym jak brzytwa nożem Yanagiba ciął cieniutkie jak mgiełka plastry ryby, i nie wyobrażam sobie(on chyba też) tego w rękawiczkach... no, ale może mało widziałem...

 

 

 

 

A swoją drogą to spójrzcie jak można wyostrzyć żelastwo... :o

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest dla mnie problemem jeżeli ktoś zdrowy i myjący ręce przyrządza mi potrawy nie zakładając rękawiczek ochronnych.

Zresztą pory w lateksie, z którego są zrobione rękawiczki i tak są większe niż np. wirusy więc ochrona nie jest 100 procentowa.

A maseczki są po to aby nie nakichać, czyli nie parsknąć śliną do potrawy ponieważ najczęściej bakterie i inne dziady przenoszą się tą drogą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu nie chodzi o "pokaz" jak to się robi ale o fakt, że gra się na różne sposoby. Wstydliwość co do tego , że się gra w ta grę -to nic takiego bo naturalne zachowanie.

Zresztą miało być o innym hobby i jeszcze smacznego; dodam na zdrowie !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wlasnie wrocilismy z Tasmanii i zalaczam obiecane zdjecia:

 

 

 

post-12308-0-85625200-1519029912_thumb.jpg

Ostrygi

 

 

 

 

post-12308-0-95369700-1519029874_thumb.jpg

Seafood Chowder (Zupa Rybna)

 

 

 

 

post-12308-0-26205600-1519029892_thumb.jpg

Seafood, Owoce Morza, frytki zostawilem.

 

 

Zapomnialem zrobic zdjecia osmiornicy ale byla taka sobie tzn jadlem lepsze.

 

 

A

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Mogę uznać, ze robienie domowych przetworów, marynat i tzw. słoików to moje inne hobby.

Prezentuje zdjęcie marynowanych rydzów a'la  ciocia Zdzisia -okolice Zakliczyna w Małopolsce.

Zdjęcie się samo obróciło . Przygotowuje się do wysyłki próbki dla testów wśród modelarzy. Sądzę , że niekwestionowany zwycięzca konkursu z tego tematu będzie robił za królika /testera choć smaki sa różne...

post-14536-0-16057400-1520078626_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Aż ślinka cieknie....  :P

 

Przy ostatnim wędzeniu spraktykowałem opalanie mojej wędzarni mieszaniną klocków, i po ich rozpaleniu zasypaną na wierzch mieszanką 3 gatunków zrębków - olcha, buk, jabłoń -  (kupionych w necie http://file:///C:/Users/user/Desktop/W%C4%99dzarnia/Drewno,%20zr%C4%99bki,%20trociny%20-%20W%C4%99dzenie%20-%20Jan%20W%C4%99dzi.htm ). Do tego celu szufladę w palenisku by zrębki nie wysypywały się z niej na boki  "ogrodziłem" drobniutką siatką zakupioną w markecie budowlanym (wieczorem wrzucę zdjęcie)

post-3384-0-70776200-1528230984_thumb.jpg post-3384-0-81211700-1528231032_thumb.jpg

Na tylnej ściance między siatką a dnem szuflady jest ok 20mm szczelina zastawiana  na czas palenia paskiem blachy, która ułatwia wysypywanie popiołu po spaleniu.

 

Paliło się to bardziej równomiernie temperaturowo niż same klocki, przez co mniej było obsługi z pilnowaniem temperatury i regulacją ciągu, a i jak mi się wydaje ogółem mniej drewna spaliłem niż przy opalaniu samymi klockami. No i aromat był nieco inny.

 

Jako, że moja wędzarnia jest w głębi ogrodu ok 40m m od domu, to oprócz miejscowego termometru bimetalowego na drzwiczkach zainstalowałem też bezprzewodowy (do 500m!) z nastawianym górnym i dolnym progiem alarmu.

http://allegro.pl/termometr-bezprzewodowy-z-alarmem-c-o-dwa-kanaly-i7246492309.html?snapshot=MjAxOC0wMy0yOVQxMjo1NTozNC41MDRaO2J1eWVyO2MyMzlmMzgyYWZkMzViNzUyZWM2MjVmMmVhYTU1OTEwNmU4N2IzZGE3OTQ4Y2E2M2UwY2U3MDJiMDgyOGU2MGM%3D

Fajna sprawa, bo nie trzeba warować non stop parę godzin przy wędzarni, można zająć się innymi domowymi sprawami, a w razie skoku w górę lub spadku kiedy się wypali da znać że trzeba interweniować ... :D A w przyszłości wykombinuję sobie do kompletu automatyczny miarkownik ciągu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Weekendowa rybka....

Tym razem patroszony pstrąg (z Lidla - powinien mieć też usunięte skrzela, oczy niekoniecznie ), zalewa 10dkg soli/1L wody, na noc, 2-2,5 godziny przed wędzeniem wyjąć do osuszenia(by się nie gotowały zamiast wędzić), wędzenie zrębkami olcha/buk/dąb + grusza dymem 40-45° do 50°C przez ok 4h (ok. 0,5h przed końcem można "podpiec" w 70-85°C)...

post-3384-0-85741100-1528231431_thumb.jpgpost-3384-0-29711000-1528231466_thumb.jpgpost-3384-0-41862800-1528232313_thumb.jpgpost-3384-0-12827500-1528232376_thumb.jpg

 

... i gotowe... skórka pięknie odchodzi od soczystego delikatnego mięsa które prawie rozpływa się w ustach...

post-3384-0-78091700-1528232426_thumb.jpg

 

Polecam kolegom którzy jeszcze nie próbowali by się skusili, roboty niewiele a uczta dla podniebienia ... hmm...

W końcu nie taki diabeł straszny jak go malują... ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.