JacekK Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Opublikowano 20 Lutego 2023 Jurek, uznam że się pomyliłeś pisząc te słowa... Skąd miałem wiedzieć czy będziesz rozjaśniał czy przyciemniał? Oblataj i zobacz. 1kg to chyba nie, trzeba by tylko złapać kontrast "w dół" od obecnego koloru natarcia... Akurat to łatwiej
Jerzy Markiton Opublikowano 20 Lutego 2023 Opublikowano 20 Lutego 2023 Jacku - to był żart ! Mam taki swoisty humor... Rozjaśniać ? To mi nie przyszło do głowy ! A z tym kontrastem w dół - zechciałbyś udzielić lekcji ? Pozdrawiam - Jurek
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jerzy Markiton Opublikowano 27 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 27 Lutego 2023 Witam ! Odebrałem dziś wydruki i nie omieszkałem zaliczyć modelarni. Nie będę się krygował - podoba mi się to. Zacząłem się również bawić z zastrzałami. Konrad - jeszcze raz serdeczne dzięki !!! Niestety, nie potrafię namierzyć pilota. Ktoś wie, gdzie tego szukać ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam - Jurek 7
Modelarz 2123 Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Niestety, nie potrafię namierzyć pilota. Ktoś wie, gdzie tego szukać ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam - Jurek Witaj jak masz problem, zanleźć takiego jak chcesz spróbuj może kupić popiersie w skali 1/5, a resztę sobie wyrzeźbisz, z pianki/balsy, czy z czego dusza zapragnie, z doświadczenia wiem, że za te figurki całego pilota wołają jakieś astronomiczne kwoty, sam robię, właśnie tą techniką, ( głowy nie umiem sam urzeźbić). Możesz zerknąć do mojego tematu fokkera, tam pokazałem jak krok po kroku można zrobić samemu taką figurkę. Satysfakcja z samodzielnie wykonanej figurki gwarantowana.
Janekm Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 Jeśli oblot od pilota zależy, to może wystarczy "sylwetkowy" pilot? Oblot byłby szybciej ?
JacekK Opublikowano 27 Lutego 2023 Autor Opublikowano 27 Lutego 2023 Zerknij na figurki do drukowania na 3D: i skala nie gra roli - można dowolnie skalować. Można też sterować gęstością wypełnienia a więc i masą...
Jerzy Markiton Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 Czołem ! Nie Janku. Jak tylko będzie okienko pogodowe to nawet bez skończonych zastrzałów poleci. Z grubsza wyważony, radio zaprogramowane (co tu programować ?), akumulator przygotowany. Marcinie - rozglądałem się za popiersiem, ale jakoś żadne mnie nie przekonuje. Jacku - prosiłem Konrada, bo temacie druku to najlepszy spec. Rozglądał się i twierdzi, że nic, co by do tego modelu pasowało. Wierzę mu, bo poczucie estetyki ma lepsze ode mnie. Ale, gdybyś miał namiary na coś, co Twoim zdaniem byłoby do zastosowania - będę wdzięczny. Mogę prosić o lekcję n/t: kontrastu w dół ? Pozdrawiam - Jurek
Autsajder1983 Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 Cały czas szukam https://www.cgtrader.com/3d-print-models/art/sculptures/vintage-glider-pilot Tylko pliki dosyć drogie niestety.
Janekm Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Jak tylko będzie okienko pogodowe to nawet bez skończonych zastrzałów poleci. Bardzo dobra wiadomość ?, ale jak się tak dłużej zastanowić, to taki wykonany z kartonu i odpowiednio pomalowany "Oblatywacz" z kawałkiem białej tasiemki symulującej szalik Myślę, że pracy kosztować będzie tyle co nic, a efekt na filmie z oblotu niezapomniany. Dobra, koniec marudzenia, wtorek i środa pod znakiem klina wyżowego związanego z układem wysokiego ciśnienia nad Szkocją, więc pod koniec dnia kiedy wiosenna termika będzie wygasać, warunki na oblot będą wyśmienite. Powodzenia?
RobRoy Opublikowano 27 Lutego 2023 Opublikowano 27 Lutego 2023 A może ten https://www.cgtrader.com/3d-models/character/man/pilot-of-world-war-i
Jerzy Markiton Opublikowano 28 Lutego 2023 Opublikowano 28 Lutego 2023 Józek - ten wygląda całkiem fajnie ! Dzięki !! Janku - muszę Cię rozczarować. Ani moja, ani wnuka komórka nie nadaje się zupełnie do filmowania. Ani nie potrafimy tego zrobić.... - Jurek
Janekm Opublikowano 28 Lutego 2023 Opublikowano 28 Lutego 2023 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Janku - muszę Cię rozczarować. Ani moja, ani wnuka komórka nie nadaje się zupełnie do filmowania. Ani nie potrafimy tego zrobić.... Jurek, mogłeś tego nie pisać, serce boli, może kogoś poprosisz aby sfilmował twoje cudo. Podobno są dziewczyny, Które lecą na facetów z modelem Oczywiście żartuję, życzę udanego oblotu. Pozdrowienia, Janek
mirolek Opublikowano 1 Marca 2023 Opublikowano 1 Marca 2023 Cytat nie potrafię namierzyć pilota. Ktoś wie, gdzie tego szukać Jeśli chcesz całą postać to w skali 1;6 pasuje Action-Man albo jeśli masz mniejszy limit wagi ... to Barbie ? ms
Vesla Opublikowano 1 Marca 2023 Opublikowano 1 Marca 2023 Darmowe do druku 3d. https://www.thingiverse.com/thing:2373548 https://www.thingiverse.com/thing:557037
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jerzy Markiton Opublikowano 1 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Marca 2023 Dziękuję wszystkim za pomoc. Tego ze Stearman-a już mam w 2 modelach, P-11 i Jastrzębiu... Jak nie znajdę nic lepszego, to spróbuję go trochę "rozdmuchać". Mirku - przymierzyłem 1:6 i głowa trochę mała w tej kabinie... Na propozycję Józka szczerze mówiąc napaliłem się. Nie przyszło mi do głowy, że cały efekt w malowaniu. Dopiero jak zobaczyłem ostatnie zdjęcia w galerii zrozumiałem, co Konrad do mnie pisze.... To jest zdecydowanie powyżej moich możliwości ! Poleciał dziś, bez pilota... Tak, jak oczekiwałem - widok tego modelu na tle nieba wart jest każdego wysiłku ! Poszedł fajnie. Start z tej trawy, którą widać na zdjęciach - trudny. Po 10m walki udającej kołowanie i nabieranie prędkości ładnie poszedł w górę. Trochę trymowania było. Przesadziłem z S.C - za bardzo przedni ! Zupełnie niepotrzebnie wczoraj asekuracyjnie dołożyłem mu ponad 90g ołowiu przesuwając Ś.C. o 1cm do przodu. 3/4 trymera wysokości było potrzebne, żeby ustabilizować lot poziomy. Przynurkowany, na pełnym gazie robi pętle bez tendencji do zrywania ogona. Pętelki o średnicy jakieś... 20m ? Zewnętrznej nie próbowałem bo model i tak trzeba przeregulować. Lądowanie - zgodnie z podejrzeniami. Ładnie (tak mi się wydawało) podciągnięty, na dużym kącie podprowadziłem do pasa niższej trawki, ale jak tylko koła wpadły między kępki trawy - już był na plecach. Zwiększyłem wychylenia lotek i wysokości zmniejszając długości dźwigni na sterach, usunąłem ołów i następny start z płyty przed hangarem w Gotartowicach. A że zostało jeszcze trochę czasu to zacząłem podmalowywać dół skrzydła. 8 1
Jerzy Markiton Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 Wprawdzie pilota jeszcze nie ma ale, jak zasiądzie za sterami to musi na coś patrzeć ? Trochę delikatnych konstrukcji wypalanych laserem już w rękach miałem, ale te krążki z cieniutkiej sklejki mnie zszokowały ! Mistrzostwo świata ! Każdy krążek miał 2 mostki i nie rozpadł się podczas wyjmowania.... Pozdrawiam - Jurek 1
robloz Opublikowano 9 Marca 2023 Opublikowano 9 Marca 2023 Może nie na miejscu, ale pytanie dotyczy zestawu od Marka. W/g szablonu mocowania skrzydła wyszło tak: Górna listwa w osi kadłuba (przynajmniej tak wychodzi z planów) Nie znam się na profilach, chyba coś się nie zgadza. Chyba że dółnszablonu powinien być równoległy do osi. Jak to wygląda w waszych modelach?
Jerzy Markiton Opublikowano 9 Marca 2023 Opublikowano 9 Marca 2023 Krawędź górnego załamania kadłuba wyszła mi równolegle do osi kadłuba. Statecznik poziomy wzgl. niej wyszedł mi na "0". Względem tej krawędzi ustawiłem płaty na ok. 2 st. przyjmując jako cięciwę linię prostą od czubka noska profilu do środka jego grubości na spływie. Z szablonów nie korzystałem. Nie potrafiłem sobie z nimi poradzić. Zwróć uwagę, że robisz chyba mniejszy model, więc moje uwagi nie muszą się pokrywać ? Pozdrawiam - Jurek
robloz Opublikowano 9 Marca 2023 Opublikowano 9 Marca 2023 Dzięki, tak też chciałem ustawić, ale wolałem się upewnić. Górne załamanie kadłuba pokrywa się z osią kadłuba i to zgodza się z planami. Moj model to taki sam jak z poczatku watku, ten od Marka.
Rekomendowane odpowiedzi