Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robert- gratulacje! Od samego patrzenia napływa adrenalina- porównuje to z moim Bleriotem- bo to podobne  ujęcia i to jest esencja skoku technicznego w całym lotnictwie w pigułce. Coś fantastycznego.

Ooo!- Super- mam przyjemność dodatkową- 200-setna odpowiedź w tym wątku mniei przypadła- czuję się jak milionowy pasażer jakichś renomowanych linii lotniczych :D

Opublikowano

Jakie jest przesunięcie pomiędzy punktem mocowania zaczepu a środkiem ciężkości?. Na początku filmu wydaje się, jakby zaczep był blisko CG, bardziej jak do startu z wyciągarki niż do strzału z gumy.

Opublikowano

Wg wątku na rcgroups powinno być ok 60% odległości od dzioba do SC. U mnie jest to w miejscu gdzie mogłem taki hak wstawić, ponieważ nie planowałem strzelać go z gumy. U mnie wychodzi mniej więcej w 70% i jest to dodatkowo sporo poniżej SC, bo hak jest wklejony w balsę między dodatkowymi zbiornikami paliwa.

Nie mniej rozwiązanie działa bez skutów ubocznych.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Gratuluję pięknego modelu. Zainspirował mnie ten model i postanowiłem zrobić własną SUczkę z ruchomymi lotkami i też ze zmienną geometrią. Zamierzam też zrobić ruchomy stożek dziobowy w ramach przeciwwagi do złożonych skrzydeł. Takie rozwiązanie by przeszło?

Pozdrawiam

Opublikowano

Środek ciężkości przesuwa się ledwie o 2 centymetry. Nie ma potrzeby kombinować. W locie, cały czas ruszając powierzchniami sterowymi tego nie czuć.

Opublikowano

Znalazłem świetny film o Su-22.

Będąc nastolatkiem zbierałem zdjęcia samolotów, szczególnie z okładek "Letectvi + Kosmonautika". Były piękne ujęcia i poziom druku niedostępny naszej poligrafii. Ale na początku lat 80-tych, chyba w 83 roku znalazłem Wojskowy Przegląd Techniczny z gen. Siwickim (nie napiszę ś.p. bo nie zasłużył na to) na tle dziobu samolotu. To było chyba pierwsze zdjęcia w jawnej prasie "super techniki" jak wtedy nazywano Su 22M4.

Opublikowano

Środek ciężkości przesuwa się ledwie o 2 centymetry. Nie ma potrzeby kombinować. W locie, cały czas ruszając powierzchniami sterowymi tego nie czuć.

W Pańskim modelu tak jest, bo skrzydła są lekkie, ze stałymi lotkami. Ja zamierzam zrobić ruchome lotki, więc serwa stanowiłyby dodatkowe obciążenie.

Opublikowano

Które też będą się ruszać, więc ciężar też będzie się przemieszczać. O ruchomej masie pomagającej przesuwać SC pomyśl dopiero jak już coś zbudujesz.

• 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zobaczcie co nasz kolega za moją namową i z waszych relacji i między innymi tobie Robercie wykonał post-8937-144758867379_thumb.jpgpost-8937-144758868052_thumb.jpgpost-8937-144758869173_thumb.jpgpost-8937-144758870473_thumb.jpgpost-8937-144758871119_thumb.jpg

94221fa98934a168b54dd5e809cda8ce.jpg śliczne su22 wypełni edf

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No ładnie, ładnie. :) To już mamy dwie. Może zrobimy razem demo, jak dużymi, he he.

Jaki tam EDF chcecie wsadzić i jak rozwiążecie tunel przez mechanizm skrzydła?

Brakuje Wam też kierownic na centropłacie, to dośc charakterystyczny element skrzydła.

Opublikowano

Kolega jeszcze nie skończył budowy i nie znam dokładnie jak to wszystko wygląda od strony konstrukcyjnej. A edf to chengsung 10 blide 70mm i silnik turnigy 2800kv generalnie z tego co wiem Modelik jest powiększony do 125% a jego waga to ok 1200g na gotowo.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.