Czaro Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 26 minut temu, damek napisał: szybki przelot na koniec nie jest zabroniony A w przypadku, kiedy szykuje się tysiak za tę grupę, to wskazane jest pełne zaciągniecie wysokości, przy max prędkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 9 godzin temu, damek napisał: PS. Jurek może się skusisz na PP ja wiem że to wolne latanie , ale można termiki pod F3B poćwiczyć, a i szybki przelot na koniec nie jest zabroniony wolne latanie tez jest zabawne. Byle z umiarem ?bo potem mi się kocie ruchy wyrabiają przy codziennym chodzeniu. Problem z kolejnym weekendem i zawodami jest taki, ze od pourlopu czekam na wiatr, aby trochę doregulować lub wytrymowac modele na zbocze. Bo mój cały sezon zboczowy jeszcze przede mną ? dużo jeżdżenia i mam nadzieje ze dużo latania. może przyszły rok będzie łaskawszy dla mnie jesli chodzi o F5J. Bo model od COVIDu stoi i się kurzy ? udanego weekendu!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 Chciałbym wszystkich poinformować, że zawody o Puchar Polski planowane na weekend 16-17 września odbędą się bez przeszkód jeśli tylko pogoda nam na to pozwoli. Niestety ci co wróżą z susów i przepowiadają pogodę twierdzą, że w przyszły weekend będzie lało. Proszę się nie zrażać aż do piątku wieczora. Dopiero wówczas będzie tak naprawdę co nieco wiadomo o pogodzie. Tak więc jeszcze nie zdecydowanych zapraszam na stronę f5j.pl aby się zapisali bo to ostatnie zawody F5J w tym sezonie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 Przelotne opady i tylko rano, to nie problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. damek Opublikowano 11 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Podsumowanie Litteam Cup czyli jednej z ostatnich dużych imprez w tym roku. Tak jak wcześniej pisałem jechaliśmy w składzie 4 osobowym. Ryszard testował już powietrze od piątku rana bo przyjechał w czwartek wieczorem. Ja z Jarkiem dojechaliśmy na 19 i tylko zdążyliśmy oblatać po 1 modelu i skończyło się światło. Po rozpakowaniu zasiedliśmy do rozmów, a bliżej 21 dołączył do nas Tomek. W sobotę od rana pogoda zgodnie z przewidywaniami czyli bezchmurne niebo i ciepełko bez wiatru(nawet za dużo tego ciepła było). Po testowane warunki i loty niskie ale w niepewnej i bardzo delikatnej początkowo termice. Jarek standardowo zaczynał jako pierwszy i niestety wpadło 0 bo się termika skończyła. Późniejsze loty były już coraz pewniejsze a i termika dawała o sobie lepiej znać. Loty na 30-50 metrów już się zdarzały choć okolice 70-80 były pewniejsze. Z mojej strony od początku plan na mocne loty i tylko małe błędy lub mikro różnice w wysokościach nie dawały 1000, ale mocne loty po 995,996 pkt. Tomek z równie dobrymi lotami oscylował w okolicach 8 miejsca ja 4-5. Jarek z zerem niestety na dole, a Rysiek z początkowo bezpiecznymi lotami w okolicach 40 miejsca. Jako, że loty zaplanowano do 19 to ostatnie rundy były ciężkie i latane pod 150-200m głownie po prostej choć w niektórych rundach jeszcze jakieś ostatki ciepłego powietrza dało się złapać. Wykorzystaliśmy to prawie wszyscy poza Jarkiem który poleciał ciut za nisko bo pod 135 m i zabrakło dosłownie 1,5 min lub chwili lepszego powietrza żeby dolatać. Po pierwszym dniu ja na 5 miejscu Tomek 8 z szansami na finał do którego wchodziło 9 osób. No i tu przychodzi niedziela z ta samą pogodą i pech Tomka. Do wylatania pozostały 2 rundy w pierwszej Tomek leci na okolice 50m z 2-3 pilotami i niestety spada po kilku minutach podobnie jak jeden z konkurentów( komin odszedł w inną stronę lub się rozmył co często się zdarzało na tych zawodach). No nic w takim razie trzeba zrobić ostatni lot dobry. Po wystawieniu wyników po 6 rundzie Tomek spada na 10 pozycję i wiemy że trzeba przyatakować, żeby się dostać do finału. No i atak był wysokość równa z konkurencją w okolicach 40 m ale nie siadło. Początkowo komin na silniku, który się rozmywa, a następnie lot pod Majercika który krążył w kominie. Niestety pod nim nie było szału i spadliśmy chwilę później ☹ . Niestety nie wyszło, ale walczone było do końca i za to duży szacunek Tomku ! Ja mój drugi dzień zacząłem od pewnego lotu pod 50m i zrobieniu wyniku 996 po którym byłem pewny finałów, dlatego do ostatniego lotu szedłem z myślą o poćwiczeniu niskiego startu pod finał. Udało się znaleźć komin pokazany przez wstążki i wykonać lot z wysokością na altisie 14 m. Lot do 50 m był bardzo trudny nie przez niską wysokość, a gęstość modeli na m2. Do finałów wskoczyłem ostatecznie z 5 miejsca. Rysiek z Jarkiem w niedzielę mieli loty dobre, a nawet bardzo dobre bo podskoczyli lekko w klasyfikacji. No to na koniec o finałach: Finały zapowiadały się na bardzo niskie starty i mój plan był prosty idę po wszystko, albo nic no i niestety wyszło NIC, ale po kolei. W pierwszej rundzie start i wcześniej pokazany komin przez wstążki złapany na silniku niski zooming na około 15m pod koniec niestety unik żeby się z Markiem Galą nie zderzyć i okolice 20 m (altis pokazał 18)idziemy razem krążąc do góry w kominie, ale na około 35-40 m dolatuje do nas trzeci model i robi się gęsto, wlatuje do nas zderza się z Markiem (bardzo lekko ale jednak), a następnie prawie wlatuje we mnie. Po zrobieniu uniku staram się znaleźć ponownie wąski komin, ale się to nie udaje podobnie jak Markowi Gala. Lądujemy po 3-4 min ja walcząc jeszcze na 2-3 m wylatuje poza 75m i mam zero marko dolatuje 4 min, gość który w nas wleciał zabrał się do góry ehh. Drugi lot i plan dalej taki sam, jednakże początkowo lecę na pole gdzie nie ma nikogo i szukam swojego komina, jest bardzo słaby i decyzja o locie do grupy początkowo miejsce dobre ale odlot z wiatrem w stronę lasu i zgubione centrum na 20-25m szukam czegoś obok, ale lipa i ratuję się silnikiem, żeby nie lądować w kukurydzy. Trzeci lot i znów atak na maxa, miejsce wskazały nieliczne wstążki i banery lecę w nie z innym pilotem z Niemiec ( latał Wojtkowym Jantarem Magikiem). Komin jest zooming w okolicach 15-20 m i późniejsza egzekucja. W jednym momencie lataliśmy z Jantarem krążąc w przeciwnych kierunkach i przełożyłem na krąg bodaj lewy(taki jak miał Jantar), a później synchroniczne szliśmy do góry nie przeszkadzając sobie i się wzajemnie unikając(przeciwność pierwszego lotu). Jeszcze lecąc po około 8 min byliśmy już wysoko i pogadaliśmy z kolega z Niemiec który mi podziękował za przełożenie kręgu i bezpieczne latanie oraz ostatecznie za to że tak ładnie nam to wyszło ?. Po dobrym lądowaniu na altisie 20m, u Niemca 14m ale złe lądowanie i dzięki temu runda na pocieszenie dla mnie i 1000 pkt. Ostatecznie ostatnie miejsce w finale, ale kolejna nauka i oswojenie się z wartościami 15-20 m startów w finałach za rok założenie już nie na finały, a na ich wygrywanie ! Do zobaczenia na PP w Miro. PS. Jak ktoś oglądał fotki z finału na Mistrzostwach to widział połamane ucho. Warto spojrzeć na pierwsze zdjęcie tutaj 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Dzięki Damian, walka była i było o włos od finału extra dzięksy za helpowanie. Pierwszy dzień był rzeczywiście doskonały. Do relacji już wiele dodać nie mogę, chyba, że Ryszard właśnie nabrał bakcyla do niskiego latania, nawet w całkowitej ciszy i świetnie to wyszło (995,7pkt 2-gi w rundzie 5.5) U mnie także oswajanie na niskich startach po Chomutovie i Litteam. Świetne zawody i doskonałe Wasze towarzystwo. Najbardziej będzie brakowało pląsania Roberta ze Słowacji załączam komplet wyników w PDF. F5J Litteam cup 2023 Results.pdf 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Z Robo sie pije a nie patrzy sie na pląsanie ? fajnie powalczyliscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TommyTom Opublikowano 18 Września 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 Czas na podsumowanie ostatniej imprezy F5J sezonu 2023, czyli Pucharu Polski w Mirosławicach. Przebojem zwycięstwo wziął Damian O drugie i trzecie miejsce trwała zażarta walka w 12 rundach. Już na początku zapadła decyzja o nie rozgrywaniu finałów, tak aby faktycznie wszyscy zawodnicy mogli rywalizować do samego końca - to był trafny strzał. Pogoda została zamówiona, więc można było swobodnie korzystać z dobrodziejstw okolicznego lasku na kierunku wschodnim. Tym razem ze względów bezpieczeństwa mieliśmy wyznaczoną strefę na kierunku południowym. Pierwszy dzień obfitował w karkołomne latanie nad samymi drzewami, przy czym rządziła nie tylko fala, ale odchodzące termiczne bąbelki, które pozwalały wybijać się dalej na zachód także nad lasem. Wiaterek 3-5ms - więc chodziły średniaki i pod koniec dnia lekkie modele z balastami. Kolejki szły zgrabnie, z przerwami po pełnych dwóch runach. Nim się wszyscy obejrzeli a już zrobiła się 18.00 i w zasadzie całkowita flauta, słońce nad horyzontem, więc Konrad zarządził koniec dnia. Drugi dzień zapowiadał się ze słabym wiatrem, chociaż wiało dalej ze wschodu, stąd lasek był zwykle na początek. Faktycznie siadło dopiero ok 11.00 i zrobiło się bardzo termicznie. Ostatnie 2 kolejki lotów chodziły już z pola pod przechodzące kominki. Niestety w tej edycji zawodów Tomek Mańk. miał ogromnego pecha. Po zderzeniu ze Staszkiem, model spadł do lasu. Nie można go było odnaleźć, ponieważ dostępu broniło znacznych rozmiarów bagnisko. Cóż, być może zimą spróbujemy poszukać modelu i zdjąć go z drzewa. Staszek z lekkim stłuczeniem natarcia ucha bezpieczne wylądował. Jacek, niestety także stracił model pierwszego dnia po lądowaniu modelu z utratą łączności. Damian w punktacji nam szybko uciekł więc, walkę o podium toczyłem najwięcej z Romkiem i Tomkiem F. Było blisko w punktach i trzeba było się pilnować na wysokościach startów. Tym razem miałem więcej szczęścia, a nietypowe przygody w ostatnim locie miał i Romek, i Tomek F. Ostatecznie to właśnie Romek wskoczył na pudło Kończąc sezon 2023 mieliśmy bodaj po raz pierwszy okazję podsumować Puchar Polski F5J. Odbyły się trzy konkursy pucharowe i po podliczeniu Puchar Polski F5J za 2023 zdobył Damian , który w tym roku miał świetne rezultaty, nie tylko w kraju ale i zagranicą, 2-miejsce zajął Mieczysław i 3-miejsce Roman - Gratulacje Panowie !!! Najważniejsze w tym sezonie jest to, że mamy młodego Juniora Radka, który świetnie lata i jest naszą ogromną nadzieją w kolejnych edycjach pucharów w PL i na arenie międzynarodowej. Świetna robota Radku! I tym razem dopisała koleżeńska atmosfera i doskonała rywalizacja. Szczególne podziękowania dla Zeni za pyszne wypieki i dla Konrada za organizację tych zawodów, także tych które już zostały rozegrane we Wrocławiu. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 18 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 A Jacek Grzesica w 5 rundzie zdobył tysiaka i co dalej? Żona go na obiad zawołała? Gratuluję zamknięcia krajowego sezonu. Czas myśleć o kolejnym. Lipowa? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Gratulacje dla całej ekipy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 10 godzin temu, Czaro napisał: A Jacek Grzesica w 5 rundzie zdobył tysiaka i co dalej? Żona go na obiad zawołała? Prawie. Silnik odleciał z modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Wszystkim razem i każdemu z osobna GRATULUJĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areq Opublikowano 19 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Fajnie, że daliście sobie spokój z finałami. Na dużych imprezach to pewnie ma sens, ale w tym przypadku zawody po zawodach to średnio by wyglądało. No i super, że wyszedł już pełny cykl Pucharu Polski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 10 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Hej, odświeżę trochę temat bo już powoli wiemy kiedy i gdzie będą zawody w przyszłym roku. Zapowiada się zróżnicowanie co do lotnisk co cieszy no i ilość rund PP tez większa. Kalendarz wstepny jest już na stronie komisji https://modelarstwo.aeroklub-polski.pl/kalendarz-imprez/ Zrobię też lekką reklamę jak moderatorzy pozwolą, ale jeżeli chce ktoś polatać w przyszłym sezonie , a nie ma modelu lub chce mieć takiego fajnego Vertigo to sprzedaję swoją sztukę w wersji super light. Ci którzy lataja w konkurencji wiedzą co potrafi Pod linkiem ogłoszonko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Czy to tylko przypadek, że Mistrzostwa Polski F5J pokrywają się z konsultacjami F5J? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 To się Wojtek jeszcze zmieni. MP musi znaleźć sobie nowy termin i pewnie zajmie to chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 24-26.05.24r - Samba, 6-7.07.24r - Chomutov, 7-8.09.24r - Litteam. Czy ktoś, coś o zawodach F5J u sąsiadów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Holic 04-05.05.24r. z tego co wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 https://kalendar.sorgair.com/views/?v=CONTEST_ALL&LANG=cze lokalne - wstepnie. tylko trzeba sobie wyszukać - wybrać F5J i daty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damek Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Kalendarz znany chyba wszystkim w F5J, ale aktualnie nie ma tam tych ważniejszych lub fajniejszych zawodów jeszcze (np. Nachod) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi