Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki, wszelkie uwagi z użytkowania mile widziane :)

Ja na razie utknąłem przy zmianie kąta sterów. Pewnie znowu w weekend się zabiorę i dokończę. Mam wrażenie, że jak to zrobię, to reszta już z górki.

Opublikowano

....

Bo skala to się nadaje tylko do wymiarów długości, pole jest już w kwadracie a objętość w sześcianie. Gdyby tak podzielić wszystko liniowo to by model musiałby ważyć 168kg :)

Tu jest to dobrze wytlumaczone.

Scale_effect.pdf

Masa zmienia sie z ~3-potega skali czyli masa Twojego modelu bylaby 12-19kg.  Ciag musilaby byc troche wiekszy  ;)  :lol: .

• Lubię to 2
Opublikowano

Tu jest to dobrze wytlumaczone.

attachicon.gifScale_effect.pdf

Masa zmienia sie z ~3-potega skali czyli masa Twojego modelu bylaby 12-19kg.  Ciag musilaby byc troche wiekszy  ;)  :lol: .

Podobieństwo dynamiczne  :D

Ja do projektowania makiet używam takich uproszczonych wzorów:

Vm = Vs * ((m*Ss) / (M*Sm))0,5

Vm - prędkość modelu;

Vs - prędkość rzeczywistego samolotu;

m - masa modelu;

M - masa rzeczywistego samolotu;

Sm - powierzchnia nośna modelu (powierzchnia skrzydła);

Ss - powierzchnia nośna rzeczywistego samolotu (powierzchnia skrzydła);

Mając dane jednostkowego obciążenia powierzchni, powyższy wzór można przedstawić następująco:

Vm = Vs * (Pm / Ps)0,5

Pm = m / Sm - jednostkowe obciążenie powierzchni nośnej modelu;

Ps = M / Ss - jednostkowe obciążenie powierzchni nośnej rzeczywistego samolotu;

I dość dobrze mi się sprawdza.

W makietach często jest problem z masą, ktoś kto robi dużo szczegółów ma zawsze większą masę  modelu.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem EDF FMS 70mm 4S w wersji 2. Wygląda trochę inaczej, np kołpaczek nie ma już dziurek.

Co ciekawe wg instrukcji wersja 4S moze dać 1630g przy 64A

Zobaczymy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Poniżej przedstawiam log dla FMS70mm i silnika z zetawu. Pomiar w samolocie na ziemi.

Schodki są na 50% gazu

post-7718-0-09427600-1559992030_thumb.jpg

Przy okazji lotu zrobię taki sam w locie. Prąd powinien być mniejszy

Opublikowano

Właściwie to w locie i na ziemi bierze podobnie w piku 70A, później ok 60-65A.

PS. Masz błąd w tytule filmu - F14 zamiast F16 :P

PS2. Taki nerwowy czy tak bardzo wiało - bo do prawdziwie jetowego lotu to trochę daleko

Opublikowano

Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłem tytuł.

Trochę wiało ale i trochę tak specjalnie latałem aby wykres w loggerze był ciekawy.

Na wykresie wartości prądu i przepustnicy

Po wymianie EDF na  FMS jestem bardzo zadowolony z modelu. Lata za ręką, start bezproblemowy, wychylenia sterów ok.  

Do poprawy jedynie mocowanie rakiet i stabilizatorów pod kadłubem

post-7718-0-62832800-1560180561_thumb.jpg

Opublikowano

Robert, mix sterów wysokości z klapolotkami (załączanie i wyłączanie bocznym przyciskiem nadajnika) to tylko na czas startu. Wychylenia dobierałeś doświadczalnie?

Opublikowano

Taki mix jest u mnie normalny w moich edfach. Z mixem przy lotach high alfa mam lepszą kontrolę. Wychylenia na początek ustawiam na max i na oko.Potem po pierwszych lotach koryguję doświadczalnie. A że f16 lata dość wolno to wychylenia są , o wiele większe niż proponuje jepe.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Robert, proszę Cię... Ja naprawde sie czerwienie... Ale bardzo mi milo i przyjemnie, że wywarlem dobre wrażenie:-) Zszokowales mnie, że skojarzyles moją skromną osobę... Mnie tez bardzo milo Cię poznać :-)

I jako członek TDT chcialbym serdecznie podziękować, za udekorowanie naszego stoiska Twoim fantastycznym modelem, oraz czas poświęcony na rozmowę i zabawianie naszych gości. W imieniu F-16 Tiger Demo Team bardzo Ci serdecznie dziękuję

Opublikowano

Dobra, dobra to Ty się sobie czerwień do woli ;) a ja pokarzę tym którzy nie kojarzą Twoich modeli o czym mówię.

8ab229fc18353847.jpg

327d176891c6856d.jpg

47b57efe3f396aee.jpg

Ode mnie - SZACUN.

• Lubię to 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 22.09.2019 o 21:13, robertus napisał:

Dobra, dobra to Ty się sobie czerwień do woli ;) a ja pokarzę tym którzy nie kojarzą Twoich modeli o czym mówię.

8ab229fc18353847.jpg

327d176891c6856d.jpg

47b57efe3f396aee.jpg

Ode mnie - SZACUN.

Piękny model, widać dbałość o szczegóły, 

mogę prosić o informacje na jego temat np. materiał, napęd, plany itd, jeśli nie tu na PW. 

Opublikowano
W dniu 28.03.2020 o 19:07, robertus napisał:

Uwielbiam to, że on jest taki lekki. Mogę nim robić wolniutkie low passy

Bo lekkie modele mogą po prostu więcej :)

Opublikowano
4 godziny temu, jetfan napisał:

Piękny model, widać dbałość o szczegóły, 

mogę prosić o informacje na jego temat np. materiał, napęd, plany itd, jeśli nie tu na PW. 

Z tego co wiem to robiony bez konkretnych planów. Wątek jest na naszym forum, ale nie wiem jak go teraz odszukać, to było gdzieś 10 lat temu

chyba to ten 

• 2 miesiące temu...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.