Viper Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Dzięki, wszelkie uwagi z użytkowania mile widziane Ja na razie utknąłem przy zmianie kąta sterów. Pewnie znowu w weekend się zabiorę i dokończę. Mam wrażenie, że jak to zrobię, to reszta już z górki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 .... Bo skala to się nadaje tylko do wymiarów długości, pole jest już w kwadracie a objętość w sześcianie. Gdyby tak podzielić wszystko liniowo to by model musiałby ważyć 168kg Tu jest to dobrze wytlumaczone. Scale_effect.pdf Masa zmienia sie z ~3-potega skali czyli masa Twojego modelu bylaby 12-19kg. Ciag musilaby byc troche wiekszy . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Tu jest to dobrze wytlumaczone. Scale_effect.pdf Masa zmienia sie z ~3-potega skali czyli masa Twojego modelu bylaby 12-19kg. Ciag musilaby byc troche wiekszy . Podobieństwo dynamiczne Ja do projektowania makiet używam takich uproszczonych wzorów: Vm = Vs * ((m*Ss) / (M*Sm))0,5 Vm - prędkość modelu; Vs - prędkość rzeczywistego samolotu; m - masa modelu; M - masa rzeczywistego samolotu; Sm - powierzchnia nośna modelu (powierzchnia skrzydła); Ss - powierzchnia nośna rzeczywistego samolotu (powierzchnia skrzydła); Mając dane jednostkowego obciążenia powierzchni, powyższy wzór można przedstawić następująco: Vm = Vs * (Pm / Ps)0,5 Pm = m / Sm - jednostkowe obciążenie powierzchni nośnej modelu; Ps = M / Ss - jednostkowe obciążenie powierzchni nośnej rzeczywistego samolotu; I dość dobrze mi się sprawdza. W makietach często jest problem z masą, ktoś kto robi dużo szczegółów ma zawsze większą masę modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Kupiłem EDF FMS 70mm 4S w wersji 2. Wygląda trochę inaczej, np kołpaczek nie ma już dziurek. Co ciekawe wg instrukcji wersja 4S moze dać 1630g przy 64A Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Poniżej przedstawiam log dla FMS70mm i silnika z zetawu. Pomiar w samolocie na ziemi. Schodki są na 50% gazu Przy okazji lotu zrobię taki sam w locie. Prąd powinien być mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 Tak mam skonfigurowany setup wychyleń. Szkoda, że forum ciągle zepsute i miniaturek nie widać. https://youtu.be/TjV-4B4yaC8 I ciekawostka, ile bierze prądu w locie Może komuś się przyda jakby był ciekaw ile potrzebuje EDF 70mm FMS na 4 S do latania. https://youtu.be/M0zKokUZcgw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 10 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Właściwie to w locie i na ziemi bierze podobnie w piku 70A, później ok 60-65A. PS. Masz błąd w tytule filmu - F14 zamiast F16 PS2. Taki nerwowy czy tak bardzo wiało - bo do prawdziwie jetowego lotu to trochę daleko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Dzięki za zwrócenie uwagi, poprawiłem tytuł. Trochę wiało ale i trochę tak specjalnie latałem aby wykres w loggerze był ciekawy. Na wykresie wartości prądu i przepustnicy Po wymianie EDF na FMS jestem bardzo zadowolony z modelu. Lata za ręką, start bezproblemowy, wychylenia sterów ok. Do poprawy jedynie mocowanie rakiet i stabilizatorów pod kadłubem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 11 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Robert, mix sterów wysokości z klapolotkami (załączanie i wyłączanie bocznym przyciskiem nadajnika) to tylko na czas startu. Wychylenia dobierałeś doświadczalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2019 Taki mix jest u mnie normalny w moich edfach. Z mixem przy lotach high alfa mam lepszą kontrolę. Wychylenia na początek ustawiam na max i na oko.Potem po pierwszych lotach koryguję doświadczalnie. A że f16 lata dość wolno to wychylenia są , o wiele większe niż proponuje jepe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 22 Września 2019 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Miło mi pochwalić się, że mój model był ozdobą w namiocie F-16 Tiger Demo team Poland w dniu otwartym w Łasku i aktywnie uczestniczył w promowaniu zespołu oraz Polskich Sił Powietrznych. Akcja wyszła całkiem spontanicznie i przypadkowo. Było sporo szczęśliwych zbiegów okoliczności, ale wynik przerósł moje oczekiwania. https://youtu.be/BbuXwldKR0Y Ps. Poznałem też Rosomaka, naszego forumowicza, który swego czasu udzielał się na forum szokując wykończeniem swoich modeli. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak74 Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Robert, proszę Cię... Ja naprawde sie czerwienie... Ale bardzo mi milo i przyjemnie, że wywarlem dobre wrażenie:-) Zszokowales mnie, że skojarzyles moją skromną osobę... Mnie tez bardzo milo Cię poznać :-) I jako członek TDT chcialbym serdecznie podziękować, za udekorowanie naszego stoiska Twoim fantastycznym modelem, oraz czas poświęcony na rozmowę i zabawianie naszych gości. W imieniu F-16 Tiger Demo Team bardzo Ci serdecznie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Dobra, dobra to Ty się sobie czerwień do woli a ja pokarzę tym którzy nie kojarzą Twoich modeli o czym mówię. Ode mnie - SZACUN. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Uwielbiam to, że on jest taki lekki. Mogę nim robić wolniutkie low passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 W dniu 22.09.2019 o 21:13, robertus napisał: Dobra, dobra to Ty się sobie czerwień do woli a ja pokarzę tym którzy nie kojarzą Twoich modeli o czym mówię. Ode mnie - SZACUN. Piękny model, widać dbałość o szczegóły, mogę prosić o informacje na jego temat np. materiał, napęd, plany itd, jeśli nie tu na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 W dniu 28.03.2020 o 19:07, robertus napisał: Uwielbiam to, że on jest taki lekki. Mogę nim robić wolniutkie low passy Bo lekkie modele mogą po prostu więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 4 godziny temu, jetfan napisał: Piękny model, widać dbałość o szczegóły, mogę prosić o informacje na jego temat np. materiał, napęd, plany itd, jeśli nie tu na PW. Z tego co wiem to robiony bez konkretnych planów. Wątek jest na naszym forum, ale nie wiem jak go teraz odszukać, to było gdzieś 10 lat temu chyba to ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Z wizytą w Bobrownikach. Fajne to lotnisko. Podziwiam. Trochę jednak wiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Fajnie to wyszło na filmie. Aż nie chce się wierzyć że nagrywałeś to z czapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi