jarek996 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Chlopaki ; przeciez te spory mozna rozwiazac tak. Robimy zawody . Kazdy przywozi akrobata, warbirda i pianke. Losujemy pary . Latamy kazdym modelem po 3 min z wylosowanym rywalem. Oceniaja sedziowie. Przegranemu plaster na usta , wygrany jedzie po przegranym jak "po burej suce" ( gdzies w rogu lotniska ), tak powiedzmy z minute . Jedzie CO CHCE , mozna uzywac NAJOBRZYDLIWSZYCH slow. Wygrani drabinka spotykaja sie w finale . Po finale zwyciezca "jedzie" po przegranym juz z podium , tak aby wszyscy slyszeli ( w koncu przgrany byl jednak w finale i mu sie zjeby naleza ) . Pozniej wspolne ognisko , piwko , a pozniej pewnie kilka par spotka sie jeszcze na ustawkach . Rano apel , wreczenie dyplomow , zalozenie okladow na podbite oczy i rozjezdzamy sie do domow . P.S. Rozjezdzamy sie do domow nowymi ksywami ; cierpiacy na emigracji , zazenowany , zalosny , grzejacy sie , kretyn najmadrzejszy we wsi , grecki filozof ( to tylko czesc znalezionych w temcie , jest pewnie wiecej ) ITP ......... P.S. 2 Moze to jest prowokacja AK ? Nabija postow , aby np za tydzien wystawic nerke na gieldzie. Z taka iloscia , to wara modom od niego , nawet jak sprzedaje "czesci" niemodelarskie ...... 4 1
Matijus Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 32 minuty temu, enter1978 napisał: NARA Jeden filozof Grecki z głowy Dorośnij
grzegor Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 2 godziny temu, jarek996 napisał: P.S. 2 Moze to jest prowokacja AK ? Nabija postow , aby np za tydzien wystawic nerke na gieldzie. Z taka iloscia , to wara modom od niego , nawet jak sprzedaje "czesci" niemodelarskie ...... To jest najbardziej prawdopodobna prawdopodobność ?. A jak to reklamy nabija. Wszystkie psycholoszki w kraju a może i poza granicami czytają.
jarek996 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Godzinę temu, grzegor napisał: psycholoszki PSYCHO-LOSZKI to o mlodych , a stara to PSYCHO-LOCHA ? ?
Gość Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Extra 300 jest krolem akrobatów tak jak szczupak jest królem wody a Spitfire lata jak gUwno xD
enter1978 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Opublikowano 13 Czerwca 2020 Erwin to nie chodzi o to kto czym lata i nie na miejscu jest krytykowanie czyichś upodobań , ja lubię akrobaty i nie ogarniesz umysłem jak bardzo mnie inne modele nie interesują , ale pilot Spitfire może mysleć identycznie i nie interesuje go akrobacja co nie zmienia faktu że razem wspólnie mogą polatać i fajnie spędzić czas. Mało kto reagował na 20 stron poniżania Arka więc zareagowałem , a co mam do stracenia upomniany nie udzieli mi swoich cennych rad? każdego szlag by trafił jak by mu ktoś doradzał i krytykował kto mówi że robi oblot akrobata a nawet go jeden raz nie odwróci aby sprawdzić czy to prosto lata czy w jakiejś pozycji zadziera czy ściąga , bo to że samolot leci to norma brama od stodoły też poleci. Ja kolegę sprowadziłem na ziemię , a to czy się obraził czy nie to jak tam sobie chce. Nadal nie przyjmuję do wiadomości że czegoś się nie da kwestia treningu Jedyne co się nie da to otworzyć parasola w d.... i nałożyć hełmu na wywrót. A Arka można było utemperować bez obrażania i linczu, i był by poradnik.
AKocjan Opublikowano 13 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2020 9 godzin temu, jarek996 napisał: Chlopaki ; przeciez te spory mozna rozwiazac tak. Robimy zawody . Kazdy przywozi akrobata, warbirda i pianke. Losujemy pary . Latamy kazdym modelem po 3 min z wylosowanym rywalem. Oceniaja sedziowie. Przegranemu plaster na usta , wygrany jedzie po przegranym jak "po burej suce" ( gdzies w rogu lotniska ), tak powiedzmy z minute . Jedzie CO CHCE , mozna uzywac NAJOBRZYDLIWSZYCH slow. Wygrani drabinka spotykaja sie w finale . Po finale zwyciezca "jedzie" po przegranym juz z podium , tak aby wszyscy slyszeli ( w koncu przgrany byl jednak w finale i mu sie zjeby naleza ) . Pozniej wspolne ognisko , piwko , a pozniej pewnie kilka par spotka sie jeszcze na ustawkach . Rano apel , wreczenie dyplomow , zalozenie okladow na podbite oczy i rozjezdzamy sie do domow . @jarek996 obstawiam, że pianka mogłaby z tego nie wyjść cało
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 6 godzin temu, enter1978 napisał: Erwin to nie chodzi o to kto czym lata i nie na miejscu jest krytykowanie czyichś upodobań , ja lubię akrobaty i nie ogarniesz umysłem jak bardzo mnie inne modele nie interesują , ale pilot Spitfire może mysleć identycznie i nie interesuje go akrobacja co nie zmienia faktu że razem wspólnie mogą polatać i fajnie spędzić czas. Chyba nie myslisz, ze to napisalem powaznie? Mnie interesuja bardzo mysliwce z drugiej wojny tylko umiejetnosci brak jesli chodzi o giganty bo juz dawno bym taki model mial. Dla mnie makieta mysliwca to kwintesencja modelarstwa. Jezeli chodzi o akrobaty to dopiero sie ucze latac i moim zdaniem za szybko przeskoczylem z pianki na tak duzy model spalinowy w dodatku akrobat 3D. Nalotu i doswiadczenia w realnych warunkach mam tyle co oranzada gwarancji choc symulatorem latam jakies 7 lat.
AKocjan Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 nie można wrzucać pianek do jednego worka.
enter1978 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 3 godziny temu, Erwin napisał: Mnie interesuja bardzo mysliwce z drugiej wojny tylko umiejetnosci brak jesli chodzi o giganty Mi się podobają z wyglądu tyle że nie ciągnie mnie do latania nimi. Temat jest jeszcze do uratowania wystarczy przestać się kłócić , autor tematu lubi filmować , montować i opisywać , masa ludzi ma wiedzę i może coś do tematu w stylu poradnika wnieść. Arek na pewno chętnie rozszerzy poradnik o coś co jest istotne dla kogoś kto stawia pierwsze kroki np oblot modelu, ustawienia modelu, albo o coś co po prostu się może przydać.
AKocjan Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 1 godzinę temu, enter1978 napisał: Mi się podobają z wyglądu tyle że nie ciągnie mnie do latania nimi. Temat jest jeszcze do uratowania wystarczy przestać się kłócić , autor tematu lubi filmować , montować i opisywać , masa ludzi ma wiedzę i może coś do tematu w stylu poradnika wnieść. Arek na pewno chętnie rozszerzy poradnik o coś co jest istotne dla kogoś kto stawia pierwsze kroki np oblot modelu, ustawienia modelu, albo o coś co po prostu się może przydać. mam kilka pomysłów, w tym wypadki związane z błędami przy obserwacji modelu Wracając do tematu chciałbym zobaczyć model EDF o rozpiętości około 1m lądujący z tak małą prędkością względną (odniesioną do długości modelu)
poharatek Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 Wuala: A było wtedy bezwietrznie, pod wiatr jest jeszcze wolniej
d9Jacek Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 11 godzin temu, AKocjan napisał: @jarek996 obstawiam, że pianka mogłaby z tego nie wyjść cało no co tam.....mówisz masz
AKocjan Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 5 godzin temu, poharatek napisał: Wuala: A było wtedy bezwietrznie, pod wiatr jest jeszcze wolniej patrząc na skalę leci znacznie szybciej , a gdzie podwozie :D?
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 6 godzin temu, AKocjan napisał: Wracając do tematu chciałbym zobaczyć model EDF o rozpiętości około 1m lądujący z tak małą prędkością względną (odniesioną do długości modelu) Nic prostszego jeśli zrobisz sobie sam taki model. Gotowce ze sklepu są po prostu przeciążone.
AKocjan Opublikowano 14 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2020 5 minut temu, robertus napisał: Nic prostszego jeśli zrobisz sobie sam taki model. Gotowce ze sklepu są po prostu przeciążone. @robertus to zależy czy wyposażysz model w podwozie, szczególnie chowane
robertus Opublikowano 14 Czerwca 2020 Opublikowano 14 Czerwca 2020 30 minut temu, AKocjan napisał: @robertus to zależy czy wyposażysz model w podwozie, szczególnie chowane Nie do końca. fabryka robi modele we wtryskarce i nie ma znaczenia czy model będzie pełny w środku czy ażurowany, potem włożą ciężki napęd, bo takie jest oczekiwanie klienta. Widziałeś jakiś EDF 70mm na 4S? 99% jest na 6S i jest presja aby iść w większe S i większe moce. Skoro nie trzeba się bawić w liczenie każdego grama to się po prostu da mocniejszy napęd a pakiet będzie cegłą. Podwozie aluminiowe z olejowymi amortyzatorami, wyglądające jak prawdziwe, ale ciężkie, zamiast dać drut. Jak sobie porównasz modele EDF sprzed 10 lat a takie jakie teraz są to zauważysz różnicę. Przerobiłem model F16 który zaprojektowano pod 6S i EDF 90mm na zasilanie 4S i EDF 70mm i lata jak marzenie. Bez problemu ląduje w miejscu jak pianka 500g. Myślę, że gdybym miał lotnisko to zrobiłbym mu chowane podwozie i również nie byłoby problemu z takim lataniem. Taki duży jet jak wstawiłeś to własnie doskonały przykład, że większe modele są mniej obciążone i mimo, że ważą po 10-15kg to latają bardziej makietowo jak taki 3kg piankowy EDF. Mój ulubieniec w skali 2
grzegor Opublikowano 16 Czerwca 2020 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Może będę w mniejszości ale. Nie kapuję zupełnie że produkcja idzie w kierunku ciężkich szybkich. Lekkie wolne to jest model właściwy ( ew dodatki w postaci koordynatorów lotu - w makietach jak najbardziej do zaakceptowania ). Modelowanie. Odwzorowywanie. W skali - znaczy wolno dla obserwatora. Jak najbardziej do zabawy, nauki i zawodów szybkie, zwrotne co kto lubi. Ale model/makieta to ma być w skali we wszystkim.
Rekomendowane odpowiedzi